PAZARDA HENÜZ ARTIŞ YAŞANMADI

488

Maaş artışlarının Pazar tezgahına yansımadığını ifade eden Kütahya Sebzeciler ve Pazar Yerleri Esnaf Odası Hakan Akdaş, ancak ister istemez ileriki günlerde bir artış yaşanabileceğini belirtti. Pazar esnafı da giderlerinin artmasına rağmen fiyat artışı yapmadıklarını aktardı.

Kütahya pazarlarında kış sebze ve meyveleri tezgahları doldururken asgari ücret ve akaryakıt fiyatlarına gelen zammın ardından Kütahya Pazarındaki fiyatlar da merak konusu oldu.

‘ŞU ANA KADAR BİR ARTIŞ YOK’

Fiyatlarda henüz bir artış yaşanmasa da maaş artışlarının etkisinin Pazar tezgahlarına ister istemez yansıyacağını ifade eden Kütahya Sebzeciler ve Pazar Yerleri Esnaf Odası Hakan        Akdaş, “Fiyatlarda şu an bir değişiklik yok ama etkisi mutlaka olur. Sebzenin meyvenin çokluğu ya da yokluğu da farka neden oluyor bizde. Fiyatlarda ister istemez bir atış yaşanabilir ama şu ana kadar bizde bir artış yok.” şeklinde konuştu.

Kış sebze ve meyvelerinden örnekler veren Akdaş, “Mesela mandalina sezonu başladı 10 TL’den satıldı. 10-15 güne biter fiyatı hala 10 TL. Portakal yeni başladı. 8-10 TL’den devam diyor. Portakal bu sene bol o yüzden sezonunun sonuna kadar 10 TL’den satılır diye tahmin ediyoruz. Sebzelerde kabak salatalık patlıcan ister istemez Antalya’daki hava şartlarından dolayı çok üretim olmazsa talep de olursa fiyat yükselir. Ama talep olmaz ürün de bol olursa fiyatlar geriye çeker.” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYALININ ALABİLECEĞİ FİYAT BELLİ’

Maaş artışlarından sonra zam yapmadıklarının altını çizen Pazar esnafından Selim Kale, “Çünkü  Kütahyalının alabileceği fiyat belli. Örnek veriyorum tere, roka yılbaşından önce yerinde 10 TL idi, yine 10TL’e sattık. Mecbur kaldık zarar ediyorduk bu hafta 15 TL’ye sattık. Bizim fiyatlarımız tamamen hava şartlarına bağlı. Havalarda iyi gitti biz yeşillik sattığımız için iyi gidiyordu ama şimdi daraldı. Kar soğuk olmadı ama kırağı oldu, don oldu. Şu an da normal seyirde.” Dedi.

Giderlerin de arttığına değinen Kale, “Bağkurlarımızı düzenli yatıyoruz. O arttı ama biz müşteriye yansıtmadık. Mazot oldu 40 TL ben kendim yola gidip geliyorum bedava alsam ürünü 1 buçuk TL ürün başına nakliyata gidiyor. Şoför benim, işçi benim bunu birde halci için düşünsek fiyatlar daha da farklı  olur. Üreticiye sorsan o da dert yanar su pahalı gübre pahalı. Şu anda bu havalara göre fiyatlar normal.” Dedi.

‘BİR KİLO ALAN YARIM KİLO ALIYOR’

Kütahya’da alım gücünün düşük olduğuna değinen Kale, bu da Kütahya’nın durumunda kaynaklandığını diğer illerde böyle olmadığını belirtti. Kale, “Bundan 10 gün önce roka hale giriyor tanesi üreticiye 18 TL ye gidiyor. Demek ki 25 TL’den satılıyor. Eskişehir’e çıkıyorum ben roka orada bir aydır 15 TL. Biz Kütahya’ya yansıtamıyoruz fiyatları çünkü Kütahyaımız emekli ve asgari ücretle çalışan şehri. Alım gücü gerçekten az o yüzden vatandaşa da bir şey diyemeyiz artık 1 kilo alan yarım kilo alıyor.” Şeklinde konuştu.

‘CİROMUZ DÜŞÜYOR’

Şu an maaş zamlarından kaynaklı artan bir fiyat olmadığını ifade eden Osman Özpınar, işlerinin iyi gittiğini ifade etti. Yeni yıldan itibaren primler arttığını ancak Pazar esnafının bu artışı ama biz fiyatlara yansıtamadığını vurgulayan Ayhan Ceyhan, en ufak bir şeyde kendilerine tepki gösterildiğini artış yapamadıkları için ciroda düşüşe yaşadıklarını dile getiri.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *