İSMİ FARKLI LEZZETİ AYNI

281

Türkiye’nin her yerinde yetişen melki mantarının yöreden yöreye farklı isimlerde anıldığını ifade eden Ahmet Özdemir, bütün mantarın bölgeye göre yer değiştirip zehirli ya da zehirsiz hale gelebildiğine ancak melkide böyle bir risk bulunmadığına değindi. Özdemir, melki mantarının en lezzetli pişirme yöntemi hakkında da ipuçları verdi.

Kütahya sofralarının vazgeçilmek lezzetlerinden biri olan Melki Mantarı, bu sene bereketi ile Pazar tezgahlarını doldurdu. Kendine özgür görünüşü ve rengi ile dikkat çeken melki, lezzeti ile de vatandaşlardan büyük rağbet görüyor.

‘TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE YETİŞİYOR’

Pazarda kendi topladığı Melki Mantarlarını satışa sunan Ahmet Özdemir, melkinin sadece Kütahya’da olduğu sanılsa da aslında Türkiye’nin her yerinde yetiştiğini ve tüketildiğini belirtti.

Melki mantarının yöreden yöreye farklı isimlerde anıldığını ifade eden Özdemir, “Samsun tarafında Kanlıca; Gediz, Tavşanlı, Simav, Emet’te Espit olarak bilinir. Kütahya da melki denir. Egede bazı yerlerde çıntar denir.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin her yerinde yetişen melkinin doğadan kendiliğinden yetiştiğini vurgulayan Özdemir, “Kendinden biten doğal bir mantar olan melki genelde çam pürçeğinin altında bulunur. En doğal mantar budur.” Dedi. Özdemir, kilosu 70 TL’den satışa sunulan mantarın Kütahyalılardan yoğun talep gördüğünü belirtti.

‘MELKİDE RİSK YOK’

Bütün mantarın bölgeye göre yer değiştirip zehirli ya da zehirsiz hale gelebildiğine dikkat çeken Ahmet Özdemir, “Ama melki mantarında böyle bir risk yoktur. Melki mantarı değişime uğramaz Türkiye’nin her yerinde aynıdır.” Dedi. Melkinin üzerindeki küflerin mantarın doğasından olduğunu belirten Özdemir, mantarların zaten nemli ve küflü yerlerde yetiştiğini söyledi. 

KENDİ TADINI ALMAK İÇİN NASIL PİŞİRİLMELİ?

Melki mantarının tüketilme şekli ise damak tadına göre değişiklik gösterebildiğini vurgulayan Özdemir, şu ifadeleri kullandı: “En makbul pişirme tekniği bence şudur. Ayran kıvamında unlu sulu bir karışmış hazırlanır mantarlar bu karışıma sokulduktan sonra tavaya alınır. Üstünde yalnızca tuz atılır. İlk pişimden sonra tavanın kapağı kapatılır. Mantar sulandıktan sonra suyunu iyice çekmesini beklemeden ocaktan alınması gerekir. Bu yöntemle mantarın kendi tadını en iyi şekilde alabilirsiniz. Suyunu iyice çektirirseniz kurur.”

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *