KÜTAHYA İÇİN UTANÇ VESİKASI

712

‘BURADA VALİLİK YAPTIĞIM SÜRECE MÜCADELE EDECEĞİM’

Yasanın verdiği yetki ve tüm gerekçelerle birlikte Kütahya Valisi olarak her türlü suçun işlendiği pavyonları kapattığını açıklayan Vali Musa Işın, şehir için utanç vesikası olan bu mekanlarla Kütahya’da Valilik yaptığı sürece mücadelesini sürdüreceğini vurguladı.

BASIN DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞI

Kütahya Valisi Musa Işın, Ankara’da düzenlenen İdareciler Günü programı sebebiyle ertelenen 10 Ocak Gazeteciler Günü programını Bengisu Sosyal Tesislerinde düzenledi. Programa Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve basın mensupları katıldı. Halkın haber alma hakkının ve ihtiyacının önemine vurgu yapan Kütahya Valisi Musa Işın,  özgür bir basının demokrasinin temel taşı olduğunu ifade etti. Gazetecilik mesleğinin önemli bir sorumluluk taşıdığını belirten Işın, basın mensuplarına meslek hayatlarında başarı diledi.

‘ÖNCE BATAKLIK KURUTULMALI’

Kütahya Valisi Musa Işın, son dönem şehrin gündemini meşgul eden pavyonların kapatılması kararına dair açıklamalarda bulundu. Bölgenin tam bir bataklık olduğunu ifade eden Vali Işın, “Adam öldürme, gasp, uyuşturucu, kadın ticareti suçun her türlüsü var. Rezalet kepazelik var.” dedi. Uyuşturucu ile büyük bir mücadele verilirken öyle bir bataklığın bulunmasının şehrin kendi kendini kandırması anlamı taşıyacağını vurgulaya Işın, “Diyoruz ki uyuşturucuyla mücadele edeceğiz ama burada bataklık kurulmuş. İşin esas merkezine niye inmiyoruz? Herkes burada duruyor. Bu hastalık her yere sirayet ediyor. Önce burayı kapat. Ondan sonra diğerleriyle mücadele et.” Şeklinde konuştu.

 ‘İNEĞİNİ SATIYOR BİR GECEDE YİYOR’

Bölgedeki suçun son ermesi ile “Bu zamana kadar neredeydiniz?” deneceğini ifade eden Vali Işın, “Oraya giden insanlar çok zengin insanlar da değil. Orta halli ve altındakiler gidiyor oraya. Köydeki adam ineğini satıyor bir gecede orada yiyor. Yazık değil mi? Ondan sonra ailede kavga gürültü çıkıyor ve boşanmalar başlıyor.” İfadelerini kullandı.

‘TÜM GEREKÇELER VE YETKİYLE KAPATTIM’

Kapatılmadan önce ilgili kurumların pek çok ikaz edildiğini ancak gerekli işlemlerin yapılmadığını belirten Işın, 5442 sayılı yasanın verdiği yetki ve tüm gerekçelerle birlikte Kütahya Valisi yetkisini kullanarak işletmeleri kapattığını açıkladı. 

Bir daha açılıp açılmama ihtimalini de değerlendiren Vali Işın şu açıklamalarda bulundu: “Bu arkadaşlar büyük ihtimalle idare mahkemesine müracaat edecekler. Bu aradaki süreci hep beraber takip edeceğiz. Ama ben burada valilik yaptığım süre içerisinde onlarla mücadelemi sürdüreceğim. Çünkü burası resmen bütün suçların işlendiği bir alan. Sizin için, Kütahya’mız için utanç vesikasıdır. Bu tür yerler olduktan sonra kendinizi kandırmanıza gerek yok başka bir şey yapamazsınız.”

‘UYUŞTURUCU İLLETİ BU TOPLUMA AİT DEĞİL’

Kütahya’da uyuşturucu ile büyük bir mücadele verildiğini aktaran Kütahya Valisi Musa Işın, “Sanayiden ekonomiden her şeyden konuşuruz ama bizim toplum olarak esas bir kanayan yaramız var.” dedi. Uyuşturucu illetinin bu topluma ait olmadığının altını çizen Vali Işın, “Biz Türk milleti olarak muhafazakâr, aile geleneklerine bağlı olan bir toplumuz. Çocuklarımızın yetişmesi için elimizden geleni yaparız.” Şeklinde konuştu. Uyuşturucunun Türkiye’de çok önemli bir mesele haline geldiğini belirten Işın, uyuşturucunun terör kadar tehlikeli olduğunu vurguladı.

‘BİRÇOK BÜYÜKŞEHİRDEN DAHA ÖNDEYİZ’

Kütahya’nın bu konuda çok ciddi bir gayret gösterdiğine değinen Işın, 2023 yılında 188 kişi tutuklandığını açıkladı. Kütahya’nın bir transfer ve geçiş bölgesi olarak görüldüğüne dikkat çeken Işın, “Onun da etkisi vardır bu sayının çok olmasında. Mesela Antalya’dan geliyor İstanbul’a gidiyor. Biz yakalıyoruz ve tutukluyoruz.” Dedi. Emniyete ve güvenlik birimlerine teşekkür eden Vali Işın, şu anda Kütahya’nın operasyonel olarak tutuklanma ve gözaltına alınama oranının birçok büyükşehirden daha önde olduğuna değindi.

Uyuşturucu sorununun sadece Valilik Jandarma Emniyete bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Vali Işın, “Biz özellikle sizden, ailelerden ve toplumdan çok büyük destek istiyoruz. Ben ailelerden mutlaka çocuklarına sahip çıkmalarını onları takip etmelerini istiyorum. Benim oğlum kızım kiminle arkadaş nereye gidiyor en yapıyor bunlar mutlaka takip edilmelidir. Biz toplum olarak bu konuda da tembelleştik. Her şeyi devlet yapsın. Kendi çocuğunu sen validen jandarmadan daha çok düşünmelisin. Mal güvenliğini can güvenliğini elbette devletin sağlaması lazım. Onu yapıyoruz. Ama bu öyle bir illet ki bu. Gizli saklı da yapılıyor. Ailelerin bu konuda bizi desteklenmesi lazım.” Dedi.

‘EVLİLİKLER AZALDI BOŞANMALAR ARTTI’

Emniyetin ve jandarmanın ailelerle ve okullarla işbirlikleri konusunda çalışmalarını devam ettirdiğini ifade eden Vali Işın, “Biz ancak çocuklarını içeri atarız. Mesele tutuklayıp içeri atmak değil; bu bataklığı kurutmaktır. Şu anda bizim üzerinde durduğumuz budur. Bu illet fark etmeden yavaş yavaş öldürüyor. Hep beraber bu işi kaynağından çözmek zorundayız, inşallah hep birlikte çözeceğiz.” Dedi. Kütahya için en önemli meselelerden birinin uyuşturucu ile mücadele olduğuna değinen Işın, “Biz hep daha iyi yatırım olsun sanayi gelişsin tarım gelişin şu olsun bu olsun peşindeyiz. Fakat işin insan boyutuna gelince orada duruyoruz. Biz aile değerlerimizi nasıl daha iyi koruyabiliriz? Evlilik oranı geçtiğimiz senelere göre düşmüş. Yüzde 18 evlilik. Yüzde 39 boşanma. Bu çok büyük bir rakam. Eskiden böyle bir şey yoktu. Huzur bozuluyor. Yuvalar yıkılıyor. Çocuklar ortada kalıyor. Huzuru bozulan çocuklarda başka şeylere sarılma gereği duyuyor, problemler yaşıyor ve ortaya uyuşturucu o bu çıkıyor.” Şeklinde konuştu.

‘REHABİLİTASYON İÇİN YER TEDARİK EDECEĞİZ’

Rehabilitasyon çalışmalarının yürütüleceğini ifade eden Vali Işın, “Bu hastalığa bulaşmış olan kardeşlerimizi burada rehabilite ederek topluma kazandırmayı düşünüyoruz ve yapmak zorundayız. İnşallah kısa süre içerisinde yer tedariki yaptığımız takdirde bu tedaviye ve rehabiliteye yönelik çalışmamız olacak.” Dedi. Kütahya’da ne kadar uyuşturucu kullanan insan var bildiklerini belirten Işın, kullanıcıları yolun başındayken geri çevirmek, ve bağımlılığı ileri seviyeye gelmiş olanları bu illetten kurtarmak için projeleri hayata geçireceklerini aktardı.

Kütahya’daki pavyonların da uyuşturucu da dahil birçok suçun yaşandığı bir bataklık olduğu için kapatıldığını belirten Işın, şu ifadeleri kullandı: “Burada hayret ettiğim utanacağım örnekler de biliyoruz. Kapatma kararını alırken orada çalışanlar ne olacak? Diye de düşündük. Ben bu konuda defalarca görüştüm.  Bize dediler ki o insanları rehabilite edemezsiniz, topluma zor kazandırırsınız. Burası biraz zor bir alandır buraya girmeyin dediler. Dolayısıyla bir de giremedik.”

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *