HERKES BEYAZ YAKA OLMAK İSTİYOR

195

İş arayan ve işçi arayan iki dinamiğin buluşamamasının sebebine işaret eden Kütahya Valisi Musa Işın, “Mavi yakalı olması gereken vatandaşlar, beyaz yakalı olmak istediğinde sıkıntı başlıyor. Meslek lisesi mezunları bile mesleği olmasına rağmen gidip marketlerde kasiyerlik yapıyor. Biz artık üretmeden tüketmek istiyoruz” dedi.

Kütahya Valisi Musa Işın, sadece Kütahya’da değil, tüm Türkiye’de yaşanan ara eleman sorunun kaynağına dair önemli açıklamalarda bulundu. Kütahya’daki potansiyel yatırımcılarla bir araya gelip toplantılar yaptıklarını ifade eden Vali Işın, herkesin kafasında “İşçi bulabilir miyiz?” sorusu olduğunu vurguladı. Kütahya’da 3 bin kişinin iş müracaatı yaptığı kurumlar olduğuna dikkat çeken Musa Işın bir tarafta 3 bin kişilik müracaat varken diğer tarafta da insanların işçi aramasının bir çelişki olduğunu belirtti.

Kütahya Valisi Musa Işın, sık sık gündeme getirdiği ara eleman sorununa dair açıklamalarda bulundu.  Zafer OSB’nin birinci etabının bu sene hizmete gireceğini hatırlatan Vali Işın, “12 bin 250 dekarlık alanı yakın zamanda 2 katına çıkartırız. Şimdi en büyük korku şu. Orada yaklaşık 20 bin istihdam edilecek. Biz burada işçi bulabilir miyiz?” dedi.

‘ÜRETMEDEN TÜKETMEK İSTİYORUZ’

2023 yazında bizim meslek liselerinden Bin 900 kişinin mezun olduğuna değinen Işın, “Bu Bin 900 kişiden kaçı OSB bölgelerine gitti? Hemen hemen yok. Peki, bu mezunlar nerede çalışıyor? Biz tembelleştik. Biz artık konforlu yaşamak istiyoruz. Biz toplum olarak büyük oranda üretmeden tüketime geçtik. Biz emek çekmeden, ekmek yemek istiyoruz. Eskiden öyle değildi. gençler daha küçük yaşlarda bir taraftan okurdu hem de zanaat öğrenirdi. Altın bileziği olurdu. Ama şimdi meslek lisesi mezunları bile mesleği olmasına rağmen gidip marketlerde kasiyerlik yapmak istiyor. Mesleği var onu yapmıyor. İnsanlar büro işi yapmak istiyor. Mavi yaka olmak istemiyor, beyaz yaka olmak istiyor. Bizim problemiz bu.” Şeklinde konuştu.

Mavi yakalı olması gereken vatandaşlar, beyaz yakalı olmak istediğinde sıkıntının başladığını ifade eden Vali Işın, “Biz tembelleştik. Biz bedavaya alıştık. Biz tüketim toplumu olduk. Gençlerimiz çok rahat yetişti. Anneler babalar çok fedakârlık yaptı. Kimse artık eğilmek, bükülmek, zahmet çekmek istemiyor. Açıkçası konu bu.” Dedi.

ÇELİŞKİLER BARINDIRAN SORUN

Kütahya’da 3 bin kişinin iş müracaatı yaptığı kurumlar olduğuna dikkat çeken Musa Işın, “Bir taraftan OSB Bölgelerinden gelip “Bize Bin 500 kişi çalışacak lazım bulamıyoruz” diyor. Bu sorun kendi içerisinde çelişkileri barındıran bir sorun.” İfadelerini kullandı.

ÇÖZÜMLER ARANIYOR

İş insanlarının nitelikli insan da aramadığını dile getiren Musa Işın, “Sektör iş arayan gelsin biz ona nitelik kazandıralım durumunda.” Dedi. Kütahya’nın bu konuda elini kolunu bağlayıp sorunu izlemediğini dile getiren Vali Musa Işın, Kütahya’da Valiliği himayesinde Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasıyla toplantılar yapıldığını vurguladı.

Sanayi, tarım, ulaşım gibi temel konuda fikir alışverişlerinde, istişarelerde bulunduklarını vurgulayan Vali Işın, “Kütahya’nın temel problemleri nelerdir? Ve ne yapılması gerekiyor noktasında tespitlerimiz oldu. Bunlardan bir tanesi de bu sanayi bölgelerinde istihdamı nasıl çözebilir? Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü, sanayi ve birçok kurum bir çalışma yaptılar. 6 tane başlık altında problemleri tespit ettiler.” Şeklinde konuştu.

‘SANAYİ VE MESLEK LİSELERİ ARASINDA İRTİBAT SAĞLAYACAĞIZ’

OSB ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında bir işbirliği ve eşgüdüm protokolü imzalanacağını dile getiren Musa Işın şu ifadeleri kullandı: “Meslek liselerinin önünü açıyoruz.  Meslek liselerini de OSB’lerine bağlayacağız. Buradan yetiştirme konusunda onlara da sorumluluk yükleyerek, meslek liselerine destek vererek oradaki irtibatı kurarak bu sorunu çözmek için gayret gösteriyoruz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *