DPÜ TAKIMLARININ TEKNOFEST HEYECANI KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR! ‘YENİ BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ’

281

DPÜ TEKNOFEST takımlarının gece gündüz büyük bir emekle yarışmalara hazırlandığını ifade eden DPÜ Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ali Samet Öngen, birçok kategoride iddialı takımlar ile bu sene yeni başarılara imza atmayı beklediklerini vurguladı.

DPÜ Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ali Samet Öngen, TEKNOFEST’te elde ettiği başarılar ile adından söz ettiren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin (DPÜ) TEKNOFEST hazırlıklarını anlattı.

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji yarışmaları için başvurular başladı. Bu yıl 46 ana kategori, 117 alt kategoride düzenlenecek. TEKNOFEST 2024 teknoloji yarışmalarına başvurular 20 Şubat 2024 tarihine kadar yapılabilecek.

BİRÇOK KATEGORİDE ÇOK SAYIDA TAKIM

Bu seneki yarışmalara başvuruların devam ettiğine değinen Öngen, “Şu ana kadar 20’ye yakın takımımız var ama bu sayı son başvuru gününe kadar artacaktır. Su altı otonomdan insansız hava aracı kategorisine, elektrikli araçlardan roket takımlarımıza kadar birbirinden farklı birçok kategoride takımımız var. Yine bu sene de yarışıp birçok başarı elde edeceğimize inancımız tam.” ifadelerini kullandı.

‘TEKNOLOJİ YARIŞINDA DURDUĞUNUZ AN GERİYE DÜŞERSİNİZ’

Yarışmalardaki başarıların tüm senenin emeği olduğunu ifade eden Öngen, “Bizim atölye çalışmalarımız durmuyor. Yarışmalarda gidip yarışıyoruz. Yarışma sona erdiğinin hemen ertesinde atölyelere dönüp yeni projelerle tekrar çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü teknoloji yarışında durduğunuz an geriye düşersiniz. İstediğiniz saatte kampüse gelseniz atölyelerde öğrencilerin çalıştığını görürüsünüz. Ben işten geç saatlerde çıkarken öğrencilerin çalıştığı atölyelerin ışığı hala yanık oluyor.” dedi. Öğrencilerin bu azminin kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Öngen, üniversite olarak gençlere hep destek olduklarını ifade etti.

DPÜ Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ali Samet Öngen, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin (DPÜ) Milli Teknoloji Hamlesi yolunda önemli bir atılım olan TEKNOFEST’i çok sevdiğini ve önemsediğini ifade etti. Öngen, “Şu ana kadar 3 şampiyonluğumuz var. Bunların ikisi insansız hava aracı, biri de elektrikli araç yarışmaları kategorisinde. Bu anlamda her sene yeni bir enerjiyle, yeni ve eski ekiplerimizle, TEKNOFEST çalışmalarını sürdürüyoruz.” dedi.

TAKIMLARIMIZ ÇOK GÜÇLÜ

Geçen senelerin şampiyonları hakkında da bilgi veren Öngen, “DUSCART bu sene de yarışacak ancak Karanda takımımızın üyeleri mezun oldular. Ama onun yerine yine güçlü projelere sahip eski ve yeni toplam 6 İHA takımımız var. Karanda iki sene üst üste şampiyon olarak TEKNOFEST tarihine geçti ve bize büyük gururlar yaşattı. Aynı şekilde DUSCART geçen yıl Elektrikli Araç Yarışmaları İvmelenme kategorisinde birinci oldu. DUSCART takımımızın farklı kategorilerde güçlü projelerle yarışma hazırlıkları var.” şeklinde konuştu.

Her sene yarışa özgün proje ile katılmak gerektiğinin altını çizen Öngen,  yarışma şartnamelerin her sene güncellendiğine değinen Öngen, birçok kategoride güncellenen yarışma şartnamelerinin takımları yenilenmeye, güncellenmeye ittiğini bu sayede ortaya yeni bakış açıları ve yeni projeler ortaya çıktığını belirtti. 

ÖĞRENCİLER İÇİN İLHAM KAYNAĞI

TEKNOFEST’in teorik bilgiyi pratiğe dökme noktasında taşıdığı öneme değinen Öngen, “İnsansız hava araçlarından tutun eğitim teknolojilerine kadar insanlık yararına kadar birçok yarışma alanında teorik bilgilerinin karşılığını görme yeri TEKNOFEST. Oraya gidip o atmosferi solumak öğrenciler için çok değerli. Birçok kurum orada yer alıyor. Çeşitli stratejik kurumların projelerini yerinde inceleme fırsatları oluyor. Bu anlamda orada o kişilerle tanışmak, kendi projelerini tanıtmak onlar için bir ilham kaynağı oluyor. O yolda olduğunu görmek öğrenciyi çok motive ediyor. Örneğin bir ressamsınız ve Ahmet Yakupoğlu ile tanışıyorsunuz hatta kendi resminizi gösterip yorumlatıyorsunuz. Bu öyle bir his.” dedi. 

DPÜ HER ÖĞRENCİNİN YANINDA

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak öncülüğünde öğrencilere büyük destek sağladığını vurgulayan Öngen, bunun yanı sıra Kütahya’dan ve Kütahya dışından iş insanlarının, sponsorların da duyarlılık göstererek takımlara önemli katkı sağladığını ifade etti. DPÜ’nün TEKNOFEST için büyük bir destek verdiğine dikkat çeken Öngen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “2023 yılında üniversitemizde Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü kuruldu. DPÜ olarak geçekten büyük bir destek veriyoruz. TEKNOFEST ülkemiz ve bizim için çok önemli. Öğrencilerimizin oralara gelmesi, bilimsel ve teknolojik çalışmalar yapması bizi çok mutlu ediyor. DPÜ olarak Milli Teknoloji Hamlesi noktasında çaba gösteren her öğrencimize sonuna kadar destek vermeye devam edeceğiz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *