KÜTAHYA’YI MARKA ŞEHİR YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

493

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, 2023 yılı faaliyetlerini anlattı. Kütahya’yı marka şehir yapma konusunda vazgeçmeden çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Güral Argat, işbirliğine vurgu yaptı.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, gazetecilerle bir araya gelerek çalışmaları değerlendirdi. Yönetim Kurulu ile birlikte göreve başladıkları ilk günden itibaren, belirledikleri stratejik hedefleri gerçekleştirmek üzere, mevcut sorumluluklarını yerine getirmenin ötesinde, Bakanlıklar ve üst düzey bürokrasi nezdinde birçok ziyaret gerçekleştirdiklerine vurgu yaptı. Güral Argat, İlin öncelikli konularını belirlemek üzere ortak akıl zemini oluşturacak etkinlikler ve toplantılar organize ettiklerini söyledi.

EĞİTİM VE ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Paydaş kurumlarla işbirliği içerisinde oldukları 5 proje, KUTSO ev sahipliğinde 14 üye eğitimi ve 14 personel eğitimi, ev sahipliklerinde 16 etkinlik ve temsilen katılım sağladıkları 50 etkinlik, organ toplantılarında 69 yönetim kurulu, 16 meclis ve 15 meslek komitesi toplantısı ve yine ev sahipliklerinde 91 toplantı ve temsilen katıldıkları 128 toplantı, 114 ziyaret ve 124 kabul gerçekleştirdiklerini belirten Güral Argat şöyle devam etti; “Faaliyetlerimiz ve çalışmalarımız kapsamında ulusal basında 185, yerel basında 2 bin 373, bölgesel basında 30 ve yurtdışında 1 olmak üzere 2 bin 589 habere KUTSO olarak konu olduk. Öte yandan televizyonda 24, online kanallarda 3.112, sosyal medyada 974 kez yer aldık.Bu ana hatlar ışığında geçtiğimiz yıldaki faaliyet dönemimiz içerisinde gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bazı bilgiler vermek isterim. Yaptığımız çalışmalarda sadece odamız Kütahya ve bölgemizde değil mümkün olduğunca geniş bir kapsama alanında sesimizi duyurmak görüşlerimizi paylaşmak ve bölgemizin ihtiyaçları konusunda harekete geçmek harekete geçirmek amaçlarımızdı. Bu nedenle iletişim kanallarını çok önemli buluyoruz. Bölgemiz dışındaki muhataplarımızla bir araya gelmemeyi de stratejimizin önemli parçası olarak görüyoruz.  Türkiye’de seçilen ilk kadın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak Kütahya çok gündemde kaldı. Bu Kütahya’nın yenilikçi ve açık vizyonun bir göstergesidir. Meclisimizin de takdiriyle bir anlamada tüm yıl boyunca ve hala gittiğimiz tüm yurtiçi ve yurtdışı toplantılarda şehrimiz adına çok güzel övgüler alıyoruz ve bununla da çok büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.

BÜYÜK VE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Güral Argat, her yıl 50 orta ölçekli işletmenin kurumsallaşma düzeyinin artırılmasına katkı sağlanmasını öncelikli hedeflileri arasına koyduklarını, sürdürülebilir yapıların ortaya çıkmasının ülkenin rekabet gücünün artmasında ve refahın artmasında en önemli konuların başında geldiğini belirten Argat “ Orta ve orta yüksek teknoloji firmalarının ihracat payını Türkiye ortalamasının yükseltilmesini de bir hedef olarak koyduk. Çünkü bizim bölgemizde aslında düşük teknolojiye dayalı üretim kümelenmesi var. Toprak ve toprak sanayisine dayalı bir üretim kümelenmesi var. Bu bizim için önemli bir avantaj olmakla beraber sektör çeşitlenmesini de çok önemsiyoruz. Sektör çeşitlendirmesini yaparken de orta ve orta yüksek teknolojiye dayalı üretimlerin bölgemize getirilmesi ve ihracatın buradan sağlanması önceliklerimiz arasında. İhracat tutarının döviz tutarında yıllık ortalama da yüzde 10 artırılmasını hedef olarak belirledik. Sanayide nitelikli eleman ihtiyacı her yerde olduğu gibi bizde de çok önemli bir konu. Turizm diğer bir konumuz ve kadın iş gücünün ekonomik faaliyetlere katılımın artırılması önemli bir konumuz. Bunlar bizim geçen yılki çalıştay sonuçlarımız. Ve bu konularda büyük ve önemli adımlar atıldı” şeklinde konuştu.

TEKNOKENT’E DESTEK SAĞLAMAK ADINA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Kütahya’da TEKNOKENT olduğunu ve TEKNOKENT’in verimliliğin artırılması gerektiğini gördüklerini belirten Güral Argat, bunun için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“Bu anlamda başarılı Teknokentler neler yapıyor nasıl çalışıyorlar? Bunları yerinde gördük. Çok uzun ve güzel bir toplantıyla oradaki yapılan çalışmaları nasıl değer üretildiğini ve iş modelini gerçekten çok doğru bir şekilde bize aktardılar” diyen Güral Argat “Bu konuyla ilgili çok yenice gelişmiş Teknokentler ziyaret edildi. İyi iş modelleri neler? Nasıl yapılıyor? Bir rapor halinde hazırladık. Amacımız aslında Teknokentler özellikle orta ve orta yüksek teknolojiye dayalı üretimin çıkabileceği yeni ekonomik iş modelinin gelişeceği, girişimcilik ekosisteminin gelişeceği alanlardır. Bu anlamda fiziken var olan binamızı daha aktif ve verimli hale getirmek istiyoruz. Ve konuda da destek sağlamak adına çalışmalar yapıyoruz.”

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Üniversite-sanayi işbirliğine de değinen Güral Argat,  3 Mayıs 2023 tarihinde, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde yürütülen, ilk Üniversite-Sanayi İş Birliği projesi kapsamında, Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel gerçekleştirilecek olan 100 Mentee 100 Mentor projesine ilişkin lansman toplantısını, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleştirdiklerini söyledi. Son derece faydalı olduğunu ve programda iyi yerlerde iş bulan işe girenler olduğunu belirten Güral Argat “Staj imkânına sahip olanlar oldu. Her şeyden önce üniversiteden mezun olurken iş dünyası nedir, hangi amaçlarla neler yapılır, kariyer hedefi nasıl oluşturulur, iş dünyasının beklentileri nelerdir? Mentelerimizi mentorlardan çok destek aldılar bu anlamda. Önümüzdeki günlerde bu programımızın ikinci fazını başlayacağız” dedi.

KÜTAHYA ORTAK PAYDAMIZ

Kütahya Milletvekillerine makamlarında ziyaretler gerçekleştirdiklerini, son derece faydalı görüşmeler olduğunu belirten Güral Argat, ortak paydalarının Kütahya olduğuna dikkat çekti. Herkesin fayda sağlamak üzere çalıştığını ama herkesin kendi alanında parçalı çalıştığı zaman neticeye gitmenin daha uzun ve zor olduğunu ifade eden Güral Argat, bu nedenle hep birlikte oturup en öncelikli konuyu ele aldıklarını belirtti. Bunlardan birini çözünce aşağıdan bir tane daha üste çıkartarak ve onun üzerine çalıştıklarını vurgulayan Güral Argat “Bu konuda gerçekten vekillerimiz tarafından sahiplenildi. Buradaki konuşmalarımız neticesinde biz istişare toplantılarımızı başlatmış olduk” şeklinde konuştu.

TURİZM MASTER PLANI HAZIRLANIYOR

İstişare toplantılarına da değinen Güral Argat şöyle devam etti; “İstişare toplantılarını 3 ana başlığa ayırarak toplantı serisi yapma kararı aldık. Bunlar turizm-ulaştırma, sanayi ve tarım-hayvancılık olmak üzere ayrı ayrı takiplerini belirledik. Bu başlıklar dâhilinde ilgili kurumlar sunumlarını da icra etti. Şehrimizin problemlerini konuştuk, çözümleri nasıl olmalı, ihtiyaçlarımız neler? Onları görüş birliği ile bir noktaya getirdik. İlk toplantımızı böylelikle yapmış olduk. Vali Musa Işın’ın da katılımıyla istişare toplantımızın ikincisi olan turizm-ulaşım toplantısını yaptık. Hep turizm konusu Kütahya’da gelişsin istiyoruz ama nasıl geliştireceğiz? Nereden başlayacağız? Orada bir belirsizlik var. Bu konuyu turizm bakanımızla görüşmememizde de dile getirmiştim. Biz Kütahya’da turizmle ilgili turizm geliştirme ajansından katkı istiyoruz dedik. Ama bizim bir master planımız yok. Master planımız olmayınca herhangi bir kurumla işbirliği yapamıyoruz. Destek alamıyoruz. Ve her şeyden önce de yön bulamıyoruz. Bu anlamda turizm ve ulaşım başlıklı toplantının en önemli çıktısı şu anda turizm master planımızın hazırlanması üzerine Zafer Kalkınma Ajansı ihale hazırlıklarını tamamlıyor. İhaleye çıkıyor. Bizim arzumuz Kalkınma Ajansımızla da görüş alışverişinde bulunarak bu yılsonuna kadar elimizde master planımızın olması. Ve önemli aksamalar yaşanmazsa da elimizde olacak. Valimiz ve il milli eğitim müdürlüğümüzle görüşmelerimizde eğitimin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi ile ilgili mesleki eğitim proje okulu sayımızın 3’e çıkarılması üzerinde bir görüş birliğine vardık. Ve bununla ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Aynı zamanda yürüttüğümüz bir projemiz daha var. Üniversiteden mezun olan ama henüz bir uzmanlaşma sağlayamamış arkadaşlarımıza belli uzmanlıklar kazandırmak üzere program oluşturmak için projemizi devam ettiriyoruz. Bu da yakın zamanda neticelenecektir. O da çok heyecanlı ve çok güzel bir proje.”

BİZİM BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK KRİTİK BİR KONU

Yaratıcı kültürel endüstriler zirvesi düzenlendiklerini ve bunun çok kritik bir konu olduğunu söyleyen Güral Argat “Biz UNESCO’nun yaratıcı şehirler alanındayız. Ama bu Yaratıcı kültür endüstrileri dünyada çok büyük bir ekonomi. Kaynaklar 6 trilyon doları bulan büyük bir rakamdan bahsediliyor. Bizim şehrimizde aslında sanat ve zanaat alanında çok önemli bir altyapımız var. Öyle de bir kültürümüz. Ama biz bunu bir türlü ekonomik değere çevirememişiz. Bu alanda çalışmalarımızın yoğunlaştırılması bizim şehrimizin sahip olduğu kültürel değerlerin daha ekonomik anlamda yer bulması için bir fırsat olarak görüyoruz. Yaratıcı kültürel endüstrileri enstitüsünün kurulmasını da ben çok faydalı bir adım olarak görüyorum” dedi.

KÜTAHYA’YI HER YERDE DİLE GETİRİYORUZ

Güral Argat “Marka şehir olma noktasında çalışmalar yaptıklarını ifade ederek şunları belirtti; “İstişare toplantımızı sanayi gündemiyle odamızda gerçekleştirdik. Ve sanayi deyince de aslında nitelikli insan kaynağına geliyoruz. Nitelikli insan kaynağını ne şekilde nasıl geliştirebiliriz konusunda görüşlerde bulunduk ve neticelere vardık.  Sanayi ve teknoloji bakanımız Mehmet Fatih Kaçar’ı ziyaret ettik. Ve TEKNOFEST Kuluçka Merkezi’nin kurulması burada önemsiyoruz. TEKNOFEST’in bir ayağının her yıl Kütahya’da yapılması konusunda da görüşlerimizi kendisine ilettik.  İstişare toplantılarımızda tarım gündemini de gerçekleştirdik. Bu da son toplantımızdı. Burada tüm paydaşlarımız eksiksiz katılım sağladı. Valimiz, Vekillerimiz, belediye başkanımız, ilgili kurumlarımız, rektörler, parti il başkanlarımız çok büyük katkı sağladı. Çok uzun süren yoğun toplantılarımız oldu. Ve çok güzel de neticeler çıktı. Kütahya’yı her yerde dile getiriyoruz. Kütahya’yı hak ettiği marka şehir yapma konusunda da vazgeçmeden devam ediyoruz.”

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *