ŞEHİR HASTANESİ’NİN YÜZDE 99’U BİTTİ; HENÜZ BİR TARİH YOK

839

Kütahya Şehir Hastanesi kapılarını basın mensupları için açtı. Düzenlenen gezide hastane tanıtılırken yüzde 99’unun bittiğine vurgu yapıldı. Vatandaşların en fazla merak ettiği “Ne zaman açılacak?” sorusu ise yine cevap bulmadı.

Kütahya Şehir Hastanesi’nin kapıları basın mensuplarına açıldı. Geziye AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Hastane proje koordinatörü Çetin Güven, İl Sağlık müdürlüğü müdür yardımcısı Mehmet Eşsiz ve firma yetkilileri katıldı.

Firma yetkileriyle birlikte yapılan çalışmaları anlatan Önsay, işleyişi göstermek adına muayene sırası aldı, muayene oldu, kan testi yaptırdı ve röntgen çektirdi. Şehir Hastanesi’nin yüzde 99’luk kısmının bittiğine değinen Önsay, inşaat ile alakalı bir kısmın kalmadığını, yüzde 1’lik kısmın test ve devriye işlemleriyle ilgili olduğunu ifade etti.

‘VEREBİLECEĞİMİZ BİR TARİH YOK’

Kütahya’daki her vatandaşın merak ettiği Şehir Hastanesi’nin açılış tarihiyle ilgili net bir bilginin olmadığına dikkat çeken Önsay “Sizlere verebileceğimiz bir tarih yok. Buradaki sistemlerin tamamlanması lazım. Biz birkaç noktada tedavi olunabileceğini gösterdik ama daha bir sürü alan var. Burada sistemin oturması birbirine uyum göstermesi gerekiyor. Bunları bekliyoruz. Ama inşaat olarak yapılacak bir şey yok. İnşallah hayırlısıyla süreci tamamlarız” ifadelerini kullandı.

‘BİN KİŞİLİK YENİ BİR

HASTANE YAPACAĞIZ’

Şehir Hastanesi’nin 510 yataklı bir hastane olduğunu hatırlatan Önsay, bunun 100 yatağının fizik tedavi olarak hizmet vereceğini belirtti. Kütahya açısından gelecekte hala bir eksiğin olduğunu ve oluşacağını dile getiren Önsay “Bu süreç devam ederken Hacıazizler bölgesine bin kişilik yeni bir hastane yapmanın peşindeyiz. Projeleri çiziliyor. Bu devlet eliyle yapılacak bir hastane olacak. Orayı eğitim ve araştırma hastanesi olarak planlıyoruz” şeklinde konuştu.

‘İNSANA HİZMETİN KALİTESİNİ

ARTIRTMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ’

Sağlığa olan yatırımların devam edeceğinin altını çizen Önsay “Şehrimizi sağlık alanında çok daha iyi bir yere taşımak, halkımızın her ihtiyacının istediği an çözebildiği noktaya taşımak hepimizin arzusu. Biz insana hizmetin kalitesini artırtmakla yükümlüyüz” dedi.  Bunları başarabildikleri ölçü de insanlardan oy alabildiklerini kaydeden Önsay “Hizmet kalitesini yüceltmek bizim partimizin varlık sebebi. Durmak yok yola devam diyeceğiz. Ve sağlık dâhil bütün alanlarda daha yaşanabilir bir ülke sunmak için gayet edeceğiz” diye konuştu.

BİR BÖLÜMÜ DEĞİL, TAMAMI AÇILACAK

Vatandaşlarımızın arasında hastanenin belli bir bölümünün açılacağı söylentilerine cevap veren Önsay “Biz böyle bir şey yapacak olsak geçen sene yapardık. Böyle bir şeye biz girmek istemedik. Geçen sene bahsettiğimiz gibi Tıp Bayramı’nda yapabilirdik. Ama sonraki süreçte bu bizi çok büyük bir sıkıntıya sokar” dedi. Amaçlarının hastanenin tamamını açarak kaliteli sağlık hizmeti olduğunu vurgulayan Önsay şu ifadeleri kullandı; “Biz istiyoruz ki; insanlar bu kadar beklemiş Kütahya olarak, şehir hastanesi açıldığında iyi bir hizmet alsınlar. Çünkü biz bir kısmını açtığımızda insanlar aldığı hizmetten memnun olmazsa bu kadar beklemiş olmalarının sebebini biz onlara veremeyiz. O yüzden işi çok düzgün yapmamız lazım. Firmamız, il müdürlüğümüz üstün bir gayret gösteriyorlar. Mutlaka eksikler olacaktır ama bunu çözmek için çaba sarf edeceğiz. İyi bir hizmet çıkacak buradan biz buna inanıyoruz.”

‘MALİYET 250 MİLYON EURO’YU GEÇTİ’

Şehir Hastanesi’nin yüzde 99 civarında bitirilmiş durumda olduğunu ve yüzde 1’lik bir eksiği kaldığını vurgulayan Önsay, eksiklerin test ve devriye alma dönemi olduğunu dile getirdi. Bazı bölgelere basın mensuplarının da giremediğine değinen Önsay “Buralarda testler devam ediyor. Kütahya için gerçekten önemli bir yatırımın içerisindeyiz. Bu yatırım fizibilitesi yapıldığında 166 milyon Euro’ydu. Gerçekleşen maliyet bugün 250 milyon Euro’yu geçti. Bu ak parti tarihinde Kütahya’ya yapılmış en büyük yatırım. Havaalanının 5-6 kat fazlası bir maliyetten bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyük yatırım olarak nitelendirdiği Şehir Hastanesi’ni şehre armağan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘a teşekkürlerini sunan Önsay “Bu süreçte görev yapan Sağlık Bakanlarımıza, Sağlık Müdürlüğünde çalışan bütün personele teşekkür ediyoruz. Çok uzun bir süreç oldu. Hepimizi yoran, Kütahya’nın birçok konuda yaşadığı bahtsızlığında defalarca yaşandığı bir süreci hep beraber yaşadık. Ama inşallah kısa sürede hastanemizin hizmete girmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘İYİ BİR NİYETLE BİR AN ÖNCE

BİTİRMENİN DERDİNDEYİZ’

16 Haziran 2022 de kendilerinin göreve başladığında hastanenin gerçekleşme oranın yüzde 46 olduğunu açıklayan Önsay, geçen 19 aylık süreçte Sağlık Müdürlüğü, firma yetkilileriyle beraber her hafta hastanede olmaya ve bu süreci hızlandırmaya gayret ettiklerine değindi. Arzularının geçen geçen yıl Tıp Bayramında Şehir Hastanesi’ni açmak olduğunu hatırlatan Önsay “Firma yetkilileri de bunun mümkün olduğunu görüyordu. Ona göre çalışılıyordu. Ama hepimizi bir şekilde derinden yaralayan 6 Şubat depremi bizim bütün hesaplarımızı altüst etti. Biz 6 Şubat öncesinde burada yakaladığımız çalışan sayısını hala bugün yakalayamadık. Bu insanları bulma imkânınızda kalmadı. Gaziantep’te ki hastanedeki eleman ihtiyaçları, TOKİ’nin inşaat girişimi gibi faktörler buraya gelen çalışanların oraya gitmesine sebep oldu. Bu hastanenin alımı ile ilgili fiyatlar noktasında da büyük çalkantılar meydana geldi. Bu da firmayı zor duruma düşürdü” ifadelerine yer verdi. Kütahyalılara seslenen Önsay “Şundan herkes emin olsun ki; gerek şirketimiz gerekse İl Müdürlüğümüz, gerekse siyasi olarak bizler iyi bir niyetle bir an önce bitirmenin derdindeyiz. Ama nasip diye de bir şey var. Geç olsun güç olmasın. Yakın bir zamanda hastanemizin devreye alınmasını bekliyoruz” dedi.

‘2002 ŞARTLARINDA DEĞİLİZ’

Sağlık alanının 2002’den bu yana çok değişim gösterdiğini kaydeden Önsay, Kütahya’da 2022 yılında günlük muayene olan insan sayısı 600 iken bugün 10 bin insan muayene olduğunu aktardı. 2002’de insanların hastaneye gitme oranı yılda ortalama 2’yken şimdi ayda 2’nin üzerinde olduğunu belirten Önsay “O gün 54 doktorla biz hizmet ediyorduk. Bugün 600 doktorumuz var hala doktor açığımız var. Sağlıktaki gelişime ayak uydurmak eskisiyle aynı değil. 2002 şartlarında değiliz. Toplum değişti. Bizim nüfusmuş aynı ama ihtiyaçlar alanların parçalanması doktorların pek çok bölümlere bölünmüş olması bizi sıkıntıya sokuyor. Sağlık Bakanlığı’mızın da destekleriyle, Sağlık Müdürlüğü’müzün de çalışmalarıyla biz Kütahya’nın bütün eksiklerini tamamlamaya gayret ediyoruz” diye konuştu.  Kütahya’da 768 personel alımı yapılacağını duyurduklarının altını çizen Önsay “Bunun 3’te 2’si şehir hastanesi için alınıyor. Hazırlıklarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. Doktor anlamında, eleman anlamında…” diye konuştu.

‘EK BİNA DEPREME DAYANAKSIZ’

Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Bina ile ilgili bir sıkıntı olduğuna vurgu yapan Önsay “Orası depreme dayanaksız. Orada yeni bir proje geliştiriyor İl Müdürlüğümüz. İl Sağlık Müdürlüğü’müzün binasında da bir sıkıntı var. O açıdan inşallah yeni bir yapılanmaya gideceğiz. Bu bir süreç. Yavaş yavaş gitmek lazım. Yani her şeyi yapabiliyorsunuz ama hastaneyi kullanamıyorsunuz.” İfadelerine yer verdi. Hastane işinin diğer kurumlarda yürütülen işlere benzemediğine dikkat çeken Önsay sözlerine şöyle son verdi; “Diğer kurumlarda olduğu gibi biz buraya taşınıyoruz. Yarın burada başlıyoruz diyebileceğimiz bir şey değil. Bu çok değişik bir iş. Zamanlı bir şekilde gitmek lazım. Arada boşluk vermeden işleri yürütmekte fayda var. Milletimiz şundan emin olsun. Hacıazizler’deki bina noktasında, merkeze yapacağımız yeni sağlık kompleksimizle ilgili çaba sarf ediyoruz hep beraber iş olsun diye uğraşıyoruz.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *