RAMAZAN PİDESİ BU SENE KAÇA SATILACAK? EKMEK ÇEVRE İLLERDE DE AYNI

304

Son zam yapıldığından beri una yüzde 100 zam geldiğini ifade eden Fırıncılar Odası Başkanı Murat Duran, diğer girdi maliyetleri de hesaplandığında serzenişte bulunan vatandaşların kendilerini anlayacağını belirtti. Çevre illerde de ekmeğin aynı fiyattan satıldığına değinen Duran, Ramazan Pidesi fiyatlarına dair de öngörüde bulundu.

Kütahya Fırıncılar ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Murat Duran, Kütahya’da ekmeğe gelen zammın tepkilerle karşılaşması üzerine açıklamalarda bulundu. Duran, vatandaşın “Una, elektriğe ve doğalgaza zam yok, ekmek niye zamlanıyor? Ve çevre illerde ekmek daha ucuz.” Serzenişlerine cevap verdi.

UNDA YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ YAŞANDI

Hiçbir kaleme zam gelmedi gibi serzenişlerde olduğunu belirten Duran, “Ama işin aslı öyle değil. Son zammın yapıldığı 7. Ayda 345 TL artı KDV olan devlet destekli un şu anda 720-750 bandında, o günden bugüne yüzde yüz zam geldi.” Dedi. İnsanlar una zam gelmiyor sansa da; una kademe kademe zam geldiğine değinen Duran, 7.ayda 345 TL artı KDV olan un fiyatının sırasıyla 420, 489, 520, 600, 680 TL’ye çıktığını açıkladı. Duran, Ocak ayından itibaren fiyatın un kalitesine göre 720-750 arasında değiştiğini ifade etti.

‘UCUZA ALDIM DİYE UCUZA SATMIYOR’

Halk tepki gösterse de piyasaya, gelen zamlara bakıldığında durumu herkesin fark edeceğini dile getiren Murat Duran, her şeye zam geldiği bir ortam yüzde 18’lik bir zammın büyük olmadığını ifade etti. Çiftçiler buğday ucuz dese de ama fırıncıların buğday değil un aldığını belirten Duran, uncu buğdayı ucuza alsa da; fırıncılara “ucuz buğday aldım” diye ucuz un vermediğine dikkat çekti.

Doğalgaz maliyetine de değinen Duran, “Devletimiz sağ olsun evlere 25 metreküp gibi ücretsiz kullanım sağlıyor ama işverenler için uygulanmıyor. Yani bizlere doğalgazda ve elektrikte zam devam etti. Yaklaşık yüzde 30’luk bir zam gösteriyor doğalgazda. Asgari ücrete ocak ayında gelen zam yüzde 49.” Dedi. Duran, en küçük girdilere gelen zam ortalamasının yüzde 60-70’leri bulduğunu açıkladı.

Tüm bu sebeplerle ekmeğe zam yapmama gibi bir lüksleri kalmadığını belirten Duran, “Vatandaş ekmek 10 TL oldu diye 3 TL’lik bir zam görüyor. Ama 3 TL’lik bir fark yok ekmekte çünkü 210 gram olan ekmek 250 grama çıktı. Gramaj büyüdü. Şu anda bizim sadece ekmekte kilogram bazında aldığımız fark 6 TL’lik bir fark. Bunu da ekmek başına böldüğümüzde 1,25 kuruşa tekabül ediyor. Yani aslında ekmeğe gelen zam 1,25 kuruşluk bir zam. 7 TL’lik ekmek 8 TL 25 kuruşa geliyor. Bu da yüzde 18’lik bir zam gösteriyor.” Şeklinde konuştu.

Çevre ilerde ekmek daha ucuz algısının yanlış olduğunu vurgulayan Duran, “Türkiye genelinde iki fiyat var; 250 gram 10 TL, 200 gram 8 TL. Bugün eski şehirde 200 gram ekmek 8 TL, Balıkesir’de 10 TL, burada 8 TL. Kg bazında ise Türkiye genelinde aynı fiyat.” Şeklinde konuştu. Ocak sonu zam beklediklerini dile getiren Duran, fiyat artışının belirlenmesinde komisyon süreci olduğunu, kararın federasyon ve bakanlığa da gittiğini ifade etti. Fırıncıların bakanlıktan yazı geldiğinde yeni fiyata geçebildiğini belirten Duran, fahiş fiyat olsa onaylanmayacağına dikkat çekti.

RAMAZAN PİDESİ 25 TL’Yİ BULABİLİR

Ramazan pidesi için henüz net bir rakam olmadığını ifade eden Duran, “Ama benim tahminim 400 gram pide muhtemelen 25 TL’ye gelecek. Türkiye genlinde federasyonun aldığı kararla hem fırıncıyı hem vatandaşı korumak zorundayız. Geçen sene 400 gram pide 15 TL idi.” İfadelerini kullandı.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *