‘ÇOCUKLARIMIZ KÖYÜMÜZDEN GÖÇ ETMESİN’ KÖYLÜLER OKUL YA DA TAŞIMALI EĞİTİM İSTİYOR

698

Tavşan Eşen Köyü ve çevre köylerde lise çağındaki öğrenci nüfusunun çok fazla olduğunu ancak öğrencilerin eğitim için Tavşanlı merkeze taşınmak zorunda kaldıklarını belirten Eşen Köyü Muhtarı Mustafa Salın, bu sorunun köylerden göçe neden olduğunu belirtti. Salın, bölgeye okul yapılmasını yada taşımalı eğitim istediklerini ifade etti.

Tavşanlı Eşen Köyü Muhtarı Mustafa Salın, Tavşanlı eşen Köyü’nde ve çevre köylerde liselerin merkeze taşınması nedeniyle lise öğrencilerinin bir kısmının liseye gitmek istemediğini, bir kısmının şartların zor olması nedeniyle köyden göç edip merkeze taşındıklarını dile getirdi. Liseye giden öğrenci sayısının çok olduğuna vurgu yapan Salın, Tavşanlıya yaşanan göç sebebiyle köylerde nüfusun azaldığını ifade etti.

‘YAŞAM STANDARTLARI

GÜZEL ANCAK LİSE YOK’

Lise öğrencileri için taşımalı eğitim sağlanırsa ya da köye lise yapılırsa köylere geri dönüş sağlanabileceğinin altını çizen Salın “Öğrencilerimiz ve aileleri köylerinde okuma imkânı bulursa köylerimizi bu sayede geliştiririz. Üretimin devamlılığını sağlayarak daha da artırırız. Köylerimizin de üretime, gelişime katkısı olur” ifadelerini kullandı.  Eşen Köyü’nde ilkokul ve ortaokul olduğuna ancak lise olmadığına değinen Salın, köyün sağladığı imkânların iyi olduğunu ifada ederek “Köyümüz de sağlık evi var, 30 tane esnaf var. Halı saha, yüzme havuzu var. 700’de nüfusuz var. Kooperatifimiz var. Köyümüz yaşam standartları açısından gayet güzel” diye konuştu.

‘VATANDAŞ BÜYÜK

SIKINTIYA DÜŞÜYOR’

Lise öğrencileri ve ailelerin yaşadığı sıkıntıyı Vali Musa Işın’a da ilettiğine vurgu yapan Salın “Valimize de konuyu ilettim. Bizim köyümüz tavşanlıya 28 km uzaklıkta. Bu hatta da Elmacı, Derbent, Köseler, Eşen Köyü, Kızılçukur köyleri olduğundan dolayı baya bir çocuk var. En büyük nüfus kalabalığı ise bu bölgede. Bu köyler kalabalık köyler. Bu köylerin hiçbirinde lise yok. Lise öğrencilerinin Tavşanlı merkeze gitmesi gerekiyor. Bu da vatandaşı büyük sıkıntıya düşürüyor” ifadelerine yer verdi.

‘KÖYLERİ HEP BİRLİKTE

KALKINDIRMAMIZ LAZIM’

Köylerde nüfus yoğunluğunun artmaya başladığına dikkat çeken Salın “Bu köylerde taşımalı eğitim sağlanırsa kalkınırız. Çocuklar Tavşanlı merkezde yurtta kalmak istemiyor. Annesinin babasının yanında kalmak istiyor. Ailesi de göndermek istemeyebiliyor. Köylerde üretime istihdama katkı yapmak için köye dönüş sağlamak lazım. Köyden uzaklaştıran etkenleri sıfıra indirgemek gerekiyor. Liseli çocuklar ve ailesi köyden taşınmazsa bizim köyümüzde kalkınma daha çok olur. Köyler de bu şekilde gelişmiş olacak. Tavşanlı’ya yaşanan göçü de engelleyebiliriz. Bu köyleri hep birlikte kalkındırmamız lazım. Tavşanlı bizim, köyler bizim. Eğer lise öğrencilerimizin taşınmalı eğitim ile ulaşımı sağlanırsa köyün gelişimi daha iyi olacak” şeklinde konuştu.

‘GÖÇ EDEN, KÖYDEKİ TARLASINI İŞLEYEMİYOR’

Köyde yaşayan vatandaşların lise çağındaki çocuğunu okutmak için Tavşanlı’ya taşınmalarının önüne acilen geçilmesi gerektiğinin önemini dile getiren Salın şu ifadeleri kullandı; “Vatandaşımız taşındığında merkezde de geçinemiyor. Köydeki tarlasını da işleyemiyor. Bu üretimi engelliyor. Eşen Köyü’nün çevre köyler de bulunan lise öğrencilerin taşımalı eğitim ile ulaşımın sağlanması bizim en büyük isteğimiz. Bizim yollarımız da güzel. Yollarımız kapanmıyor. Liseye ulaşım sağlanırsa köylerimizden vatandaşlarımız göç etmez. Bizim gayemiz göçü önleyerek, köylerde nüfusumuzu artırmak.” FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *