ÇAMLIBAHÇE PARKI TÖRENLE AÇILDI: ŞEHRİN GÖBEĞİNDE TARİHİN ORTASINDA

165

Çamlıbahçe Parkının açılışında konuşan Başkanı Işık, Cafer Dede Türbesi, Kütahya Lisesi, Hükümet Meydanı gibi tarihi kültürel varlıkları ortaya çıkaran parkın çok özel olduğunu vurguladı. Pazarcı esnafa da seslenen Işık, 200 metre mesafede modern bir kapalı Pazar yeri inşa edeceklerini vurguladı.

114’ÜNCÜ KALICI ESERİN KURDELESİ KESİLDİ

Son günlerin en çok konuşulan projesi Çamlıbahçe Parkı törenle açıldı. Açılışa Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, MHP İl Başkanı Selçuk Alıç, Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy, Kütahya Ülkü Ocakları Başkanı İlker Bukni, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kütahya’nın merkezinde çok güzel bir eserin hizmete girdiğini belirten Ali Paşa Mahallesi Muhtarı Salih Zeki Arı, parkın vatandaşlara nefes aldıracak olmasının yanı sıra ecdat yadigârı pek çok eserin de önünü açacağını vurguladı. 5 yıl içinde toplu açılışlar hariç 114’üncü kalıcı eserin açılışı yaptıkların ifade eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, 130 proje sözü verip, yaklaşık 220 projeyi bu şehre kazandırdıklarını açıkladı. 15 açılışın ise seçim sonrasına yapılacağını belirten Işık, “Ben hiçbir konuşmamda borçları, pandemiyi savaşı ve yaşadığımız depremi mazeret göstermedim. Tam tersine bunları mazeret göstermeden vatandaşımıza yapılması gereken her türlü hizmeti yaptık, yapıyoruz ancak biz yaparız.” Dedi.  

KÜTAHYA NEREDEN NEREYE GELDİ?

Kütahya’nın nereden nereye geldiğini açıklayan Işık, “Devraldığımızda taşınmaz varlıkları toplamı 758milyon 814bin 327 TL, dolar bazında karşılığı ise 144 milyon dolar, borcumuz ise 112milyon dolardı. Yani belediyenin kapısına kilit kursak her şeyimiz satsak borcumuz anca ödüyorduk. 2023’de maddi duran varlıklarımız 400 milyon 213bin dolar, borcumuz 45 milyon. Belediye oradan buraya geldi.” Şeklinde konuştu. Açılışı yapılan kalıcı eserleri sıralayan Başkan Işık, 5 yılda toplam 320 km yağmur suyu kanalizasyon ve içme suyu hattı döşendiğini açıkladı. 400 km yol ağının 380 kilometresini sıfırladıklarını belirten Işık, “20 km ilave yapacağımız imalat kaldı. 50 km sıfırdan yol açtık, 98 km ham yol inşaatımız devam ediyor. 150 yılda ortalama 2 buçuk kilometre yol yapılırken 5 yılda ortalama 30 km yol yapıldı.” dedi. Bazen yıkmanın yapmaktan daha zor, daha önemli olduğun değinen Işık, Kültür Sarayını yıkıp yerine yenisi yaptıklarını, kimsenin cesaret edemediği Balık restoranı ve her türlü engellemeye rağmen Ulucami’nin önünü kapatan iş merkezini, 657 metruk binayı yıktıklarını açıkladı.

‘PAZAR ALANI TEHLİKELİYDİ’

30 Kasım 2021 tarihinde parkın mülkiyetinin tamamının Kütahya Belediyesine geçtiğine değinen Işık,  “Parayı bastırdık aldık. 30 senedir vatandaşın arazisini yeşil alan gösterip de bir kuruş ödemeyip hem vatandaşı mağdur eden, hem de paraları çar çur eden zihniyetleri gömdük. Cumhuriyet başsavcılığımızın yazısıyla cumartesi semt pazarının kaldırılması bize bildirildi. “Burası tehlikeli, çatı göçecek, tedbirinizi alın. Yukarıdan bir demir parçası kar yüküyle çöker de burada bir can kaybı olursa gereğini yaparız.” dediler. Ne yapacaktık? Biz dokunamayınız 60 senedir kimse dokunamadı ben de korkarım mı diyecektim?” ifadelerini kullandı.

ÇOK ÖZEL BİR PARK

200 m yukarıda Türkiye’nin en yeni kapalı modern pazarını yapacaklarını dile getiren Işık, şu ifadeleri kullandı: “2022 yılı 29 Eylül tarihli Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulumuzun kararıyla plan değişikliği yapıldı. Yıkıldıktan sonra kurul gördü. Dedi ki “Arkada yeşil cami gibi bir hazinemiz var, yanında Cafer Dede Türbesi var, karşısında Kütahya Lisesi, arkasında hükümet meydanı gibi tarihi kültürel varlıklarımız var. Kusura bakmayın da bu meydanı artık pazar yeri yapamazsınız.” Plan değişikliği ile park, meydan alanı olarak belirlendi.” Dedi. Alanın yeniden pazar yeri olması için en az parkın alanı kadar yeşil alanın 500 m çevreden bulunması gerektiğini, bunun da mümkün olmadığını aktaran Işık, “Yukarıda emekliler lokali, yan tarafında aile çay bahçesi olacak. Dikey sütunlarda da şehrimize değer katmış isimlerin özgeçmişleri ve portreleri yer alacak. Nasıl bir vizyonu yansıttığını herkes görecek. Anıtlar Kurulumuzun onayıyla taşından diktiğimiz ağaca kadar, aydınlatma direklerine kadar cami duvarlarına koyulan ışıklara kadar çok özel bir park. Pazar esnafın geçici bir mağduriyet yaşadığını biliyoruz ama pazarcı esnafımız da şunu biliyor çok yakına çok daha güzel bir Pazar yapacağız.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *