HASTALIK SÖNÜNCE KARANTİNA BİTECEK

174

Tavşanlı’da görülen koyun-keçi çiçek hastalığı sebebiyle ilçenin hayvan pazarı 9 gündür karantina altına alındı. Hastalıkla mücadele için tüm tedbirlerin alındığını ifade eden Tavşanlı İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, hastalığın sönüşünün ardından pazarın küçükbaş hayvan giriş ve çıkışına yeniden açılacağını ifade etti.

HASTALIK TEŞHİSİ TESTLERLE DOĞRULANDI

Tavşanlı’da görülen koyun-keçi çiçek hastalığı sebebiyle ilçenin hayvan pazarı, karantina tedbirleri kaldırılıncaya kadar küçükbaş hayvan giriş ve çıkışına kapatıldı. İlçe Tarım Müdürlüğü, kendilerine yapılan hastalık ihbarı üzerine ilçeye bağlı Göbel Köyü’nde bulunan koyun sürüsünün muayenesinin yapıldığını muayene sonucunda koyun keçi çiçeği hastalığı şüphesi üzerine sürüden alınan çeşitli numunelerin Bakanlığa bağlı ilgili laboratuvara gönderilerek hastalık teşhisinin doğrulandığını açıkladı.

Müdürlük yetkilileri, teşhisin doğrulanmasının ardından İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından 16 Nisan 2024 tarihi itibarı ile Göbel, Derecik, Ayvalı, Gölcük, Karaköy, Emirler, Opanözü, Ağaköy, Başköy, Kayıköy, Güzelyurt, Karacakaş, Ovacık, Kayaarası, Ayvalı Sorkun köyleri Tepecik ve Kuruçay beldeleri ile Tavşanlı merkeze bağlı tüm mahallelerde gerekli idari ve fenni tedbirler alınarak karantina uygulamasının başlatıldığını belirtti.

GEREKİRSE İLAVE TEDBİRLER ALINACAK

Karantina tedbirleri gereği adı geçen yerleşim birimlerinde her türlü koyun keçi hareketi yasaklandığını ve yasağın ilan edildiğini ifade eden yetkililer, Tavşanlı Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı’na küçükbaş hayvan girişi durdurularak hayvan hareketlerinin kontrol altına alındığını belirtti. Hastalık seyri takip edilip gerekli görülmesi halinde ilave tedbirler alınacak.Hastalık sönüşünün ardından karantina uygulaması sonlandırılması ve yetiştiricilere duyurulması bekleniyor

KOYUN KEÇİ ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?

Koyun ve keçilerin ateş, deride lezyonların oluşumu ve sistemik enfeksiyon halinde ölümle sonuçlanabilen viral bir hastalık olduğuna dikkat çekilirken açıklamada; “Virüsün ana kaynağı, deri lezyonlarıdır. Kuru kabuklarda yıllarca, yünde 2 ay, bulaşık yüzeylerde 6 ay ve merada 2 yıla kadar canlı kalabilir. Virus, insanlar için enfeksiyöz değildir. Ancak hayvan sağlığı yönünden yüksek bulaşma ve ölüm oranları nedeni ile verim düşüklüğü, yün ve kıl kalitesinin düşmesine yol açarak ciddi ekonomik kayıplara neden olması önem arz etmektedir.” Denildi.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *