PAZARLARIN REKORMENİ KARPUZ OLDU ‘VATANDAŞ SÜREKLİ PAHALI YEMEYECEK’

282

Tezgahlarda kilosu 60 TL’den satılmaya başlayan karpuzun şu an İran’dan geldiğini Anadolu mahsulünün alınmasıyla fiyatların düşeceğini ifade eden Pazarcı esnaflarından Mehmet Türe, şu an genelde çeyrek ve yarıma keserek satış yaptıklarını belirtti.

İRAN’DAN GELDİĞİ İÇİN PAHALI

Yaz aylarının sembolü karpuz, Kütahya pazarlarında yerini almaya başladı. Tezgahlarda alıcısını bekleyen karpuz semt pazarlarının son günlerdeki rekortmeni oldu. Kütahya’da pazarların en yeni ve en pahalı ürünün şu an karpuz olduğunu ifade eden Pazarcı esnaflarından Mehmet Türe, şu an karpuzun İran’dan geldiğini dışardan geldiği için de haliyle nakliyesi işçiliği, tezgah masrafının fiyata yansıdığını belirtti.

‘ÇEYREK VE YARIM SATIŞ ESKİDEN YOKTU’

Karpuzun kilosunun 60 TL’den satıldığını açıklayan Mehmet Türe, “Yine de vatandaş alabiliyor. Çeyrek yapıyoruz, yarım yapıyoruz. Az önce bir müşterimize bütün verdik. 10 yıl önce karpuz böyle çeyrek yarım satılmazdı. İnsanlara böyle bir şey istemek ayıp geliyordu. O zaman aşı olayı da yoktu. Çekirdek olayı vardı. Şimdi artık aşı ver üretici yetiştiriyor çiftçi yetiştiriyor.” İfadelerini kullandı.

Şu an karpuz dışardan geldiği için fiyatların yüksek olduğunu dile getiren Mehmet Türe, “Yarın bir gün kendi ülkemizden Adana, Antalya mahsulü başladığında fiyatlar düşer. Şu anda tır bazında geliyor koliler halinde geliyor. Tabi insanlar orada işçilik yapıyor burada işçilik yapıyor. İşçi masrafı oluyor, yol masrafı var. Böyle böyle fiyatlar bu hali alıyor.” Dedi. Antalya Serik’te seralarda mahsulün başladığını dile getiren Türe, bir hafta kendilerinin de yerli karpuzu satmaya başlayacağını Antalya’da sonra Alanya, Mersin, Adana mahsullerinin de tezgahlarda yerini alacağını vurguladı.

15-20 TL’YE KADAR DÜŞECEK

60 TL ile tezgah açmış karpuz fiyatının bu yaz 15-20 TL arasına kadar düşeceğini ön gören Mehmet Türe, bu fiyatların normali olduğunu ifade etti. Üretici olmasa da hobi amaçlı bir bahçesi olduğuna değinen Türe, karpuzun tek bir fidesini 20 TL’ye satın aldığını; gübre, mazot, su ve işçiliğin de birer masraf kalemi olduğunu fiyatların bu hesaplama ile değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.  

Ticaretin değişken yapısına dikkat çeken Mehmet Türe, “Bugün malını getirirsin 60 TL’ye satarsın yarın piyasa düşer, çöker. Türkiye’nin her tarafından mahsul akar. Örneğin geçen hafta çarliston biber 40 TL idi, bugün 20 TL. Çünkü artık Mersin, Antalya, Muğla Fethiye’den, her taraftan geliyor. Vatandaş hep pahalı yemeyecek tabii ki fiyatlar düşecek”şeklinde konuştu.

‘OSMANLI ÇOCUKLARIYIZ İSTERSEK BAŞARIRIZ’

25 senedir bu işi yaptığını ifade eden Mehmet Türe gıda fiyatlarının düşmesi için devletten beklentilerinin köylüye destek verilmesi olduğunu belirtti. Türe, “Köylü bizim için velinimettir çünkü üretir. Biz hepimiz tüketiciyiz. Haliyle üretene çok daha destek olunması gerek. Çok verim olursa vatandaş da ona göre ucuza ulaşır sebzeye meyveye. Vatandaşın da köylüye destek olması lazım. Böyle birbirine bağlı bu işler. Biz Türk insanıyız, Osmanlı çocuklarıyız istersek başarırız, dünyaya dur deriz.”

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *