ESNAFI ZORA SOKAN FAİZ ARTIŞINA İTİRAZ EDİYORUZ: ESNAF FAİZ YÜKÜNÜN ALTINDAN KALKAMAZ

633

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, esnaf kefalet kredilerinde faiz oranlarının yüzde 100’e varan oranlarda artırıldığını duyurdu. Alınan kararın kepenk kapatmamak için direnen esnafı belini büktüğüne dikkat çeken Mehmet Çaltı alınan faiz kararına itiraz edeceklerini belirterek “Böylesine bir faiz yükünün altından Odamız Esnaf ve Sanatkârımız kesinlikle kalkamaz” dedi.

‘ESNAFIN ÜSTÜNE AĞIR BİR YÜK BİNDİ’

Türkiye’de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri artırıldı. Yeni faiz oranları hali hazırda kullanmış mevcut esnaf kredisine de yansıtılmasın ardından Kütahya Berberler Kuaförler ve Güzellik Uzmanları İşletmeleri Esnaf Odası Yönetim ve Denetim Kurulu Adına açıklamalarda bulunan Başkan Mehmet Çaltı esnafın üstüne ağır bir yük bindiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Başkan Çaltı “Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerimiz aracılığıyla Halkbank tarafından Odamız Esnaf ve Sanatkarlarımıza kullandırılmış olan hazine destekli kredilerin devam eden taksit ödemeleri maalesef Halkbank Genel Müdürlüğünce faiz güncelleme uygulamasıyla kademeli olarak 10-15 puan artırılmıştır. Kullandırılan krediler her ne kadar değişken faizli kredi olarak verilmiş olsa da bu uygulama Esnafımızın üstüne ağır bir yük getirecektir” ifadelerini kullandı.

‘ESNAF EKONOMİ İLE MÜCADELE EDEREK AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR’

Zaten zorda olan esnafın daha da zora girdiğini kaydeden Çaltı “Birçok küçük esnafımız siftah yapmadan kepenk kapatırken, ekonomik sıkıntı ile mücadele ederek ayakta durmaya çalışıyor. Artan kiralarla mücadele ederken, BAĞ-KUR’umuzu yatırmaya zorlanırken, kesinlikle bir güncelleme beklemezken yapılan uygulamanın bizleri üzdüğünü ve böylesine bir faiz yükünün altından Odamız Esnaf ve Sanatkârımızın kesinlikle kalkamayacağını önemle belirtmek isteriz” şeklinde konuştu.

‘FAİZ ARTIŞI KARARI KALDIRILMALI’

Bu faiz artışından, daha önce çekilen ve ödemesi devam eden esnaf kredileri de etkilenecek olmasının tekrar değerlendirmeye alınmasını talebinde bulunan Çaltı, bu uygulama yerine, yeni kullandırılacak olan kredilerde kredi faiz oranlarının artırılmasının daha makul olacağını ifade ederek sözlerine şöyle son verdi; “Odamız Esnaf ve Sanatkarlarımızı zora sokacak bu faiz artışına itirazımızı yetkili makamlara yazılı olarak yapmış bulunmaktayız. Yeniden değerlendirilerek kaldırılmasını önemle talep ediyor gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ediyoruz.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *