‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN SAVUNUCULARI OLACAĞIZ’

164

19 Mayıs 1919’un tarihin akışının değiştiği, işgale karşı ulusal isyanın başladığı bir gün olduğunu dile getiren CHP Kütahya İl Başkanı Tamer Yenikaya, Türk İstiklali’ni ve Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek koruyacaklarına dair söz verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanlığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramında, Atatürk Anıtına çelenk sunarak basın açıklamasında bulundu. Millî mücadelenin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919’da Samsun’da Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımını atan, Cumhuriyeti’mizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Bandırma Vapurundaki yol arkadaşlarını, millî mücadele kahramanlarımızı saygı, minnet ve rahmetle anarak sözlerine başlayan CHP Kütahya İl Başkanı Tamer Yenikaya, 19 Mayıs’ın, fedakâr Anadolu insanının Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında kenetlendiği, varıyla yoğuyla zulme karşı emperyalist sömürgeci ve işgal ordularına karşı durmaya yemin ettiği gün olduğunu belirtti.

‘MİLLETLER TARİHLERİNDEN

ALDIKLARI GÜÇLE YAŞAR’

19 Mayıs’ın tarihin akışının değiştiği, işgale karşı ulusal isyanın başladığı bir gün olduğunu dile getiren Yenikaya, milletlerin tarihlerinden aldıkları güçle yaşadığına değinerek gençlere seslendi: “Milli mücadeleyi başlatan koşullar nelerdi önce bunları bilmemiz gerekiyor. Osmanlı Devleti katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda yenilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla tamamen siyasi egemenliğine ve toprak bütünlüğüne gölge düşürülmüş Osmanlı ordusu terhis edilerek, silah ve cephaneler itilaf devletlerine teslim edilmişti. Ülkenin dört bir tarafı bir bir işgal edilerek, Doğu Karadeniz’de Rumlar örgütlenip çeteler kurarak Türklere saldırmaya başladılar, Türk halkı bölgesinde canını, malını, namusunu savunma derdine düşmüş,  halk kendi imkânlarıyla bir araya gelerek düzensiz direniş kuvvetleri oluşturmaya başlamıştı.”

‘HÜR VE ÇAĞDAŞ GELECEK NAMUSTUR’

Ülke bu durumdayken, bağımsız ve ulusal egemenliğe dayalı yeni bir devlet kurulması gereğine inanan Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele’yi örgütlemek için Samsun’a çıkarak “Bir milletin uyanmasını” tetikleyerek Milli Mücadele’yi başlattığını ifade eden Yenikaya, şu ifadeleri kullandı: “Atatürk Türk İstiklali’ni ve Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek koruma görevini Türk gençliğine  “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak armağan etmiştir. Millî değerlerin ışığında Türk İstiklali’ni ve Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek koruma görevi emanet edilen bu çağdaş yaşam yolunun yılmaz bekçileri olarak söz veriyoruz ki; “Vatan işgal olsa da, gafletler ve delalet dört bir yanı sarsa da damarlarımızdaki özgürlük ve vatan aşkının bekçileri, savunucuları olmaya and içiyoruz. Bizler var oldukça, kutsal emanet, hür ve çağdaş gelecek namustur. Rahat uyu, eserin emin ellerde. Vatan sana minnettardır”

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *