14’ÜNCÜ ULUSLARARASI HİSARLI AHMET SEMPOZYUMU BAŞLIYOR: ÜSTADIN SANATINA SİZ DE TANIK OLUN

166

Kütahya’da uzun yıllardır düzenlenen en büyük organizasyonlardan biri olan Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu, 23-26 Mayıs’ta ‘Hafıza, Mekan ve Müzik’ teması ile kapılarını bir kez daha notalara açıyor. Müziğin bir çok farklı dalını bir araya getiren sempozyum Kütahya’nın kültürel değişim ve gelişiminde 14. kez büyük bir roller üstlenecek.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve paydaş kurumların desteğiyle düzenlenen ‘Hafıza, Mekan ve Müzik’ konulu “14. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu” 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl Hafıza Mekan ve Müzik teması ile gerçekleştirilecek olan Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumlarında; Bildiri sunumlarına, Kütahya müzik kültürünü ele alan panellere Müzik bilim ve sanat insanları ile söyleşilere Kütahya kültürünü betimleyen fotoğraf, resim, hat, tezhip sergilere, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri için düzenlenen Masterclass ve Atölye çalışmalarına, Gençlerin kültürel değişim ve gelişimlerine katkı sağlayıcı farklı müzik türlerinde seçkin sanatçıların sahne aldığı konserlere ev sahipliği yapacak.

40 KONSER DÜZENLENECEK

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Altınsoy, 120’nin üzerinde akademik bildirinin sunulacağı sempozyumda Hisarlı Ahmet’in vefatının 40. Yıldönümü olması sebebiyle 40 konser düzenleneceğini ifade etti. Konserlerin tek bir yerde değil çoğunluğu okullarda olmak üzere farklı farklı noktalarda gerçekleşeceğini dile getiren Altınsoy, “Çünkü bizim hedefimiz gençler, gençleri ve çocukları kazanmak istiyoruz. Tüm bu çabalar gençleri kazanma adına.”dedi.  Altınsoy, tüm vatandaşlara açık, ücretsiz konserlere tüm Kütahyalıları davet etti.

Sempozyum kapsamında Hilton Otel’de, DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, KÜSAD ve Kütahya Güzel Sanatlar Derneği sanatçılarının üstlendiği 3 serginin de hayata geçirileceğini açıklayan Altınsoy, “Sempozyumu daha önce Afyonkocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı ile birlikte yapıyorduk son 3 yıldır Çanakkale Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile yapıyoruz. Çünkü Konservatuar Müdürü Uğur Türkmen Kütahyalı ve Kütahya’ya hizmete devam etmek istiyor” şeklinde konuştu.

‘DÜNYA ÜNİVERSİTELERİNİN

RAFLARINDA ONUN İSMİ VAR’

Sempozyumun akademik boyutunun önemine dikkat çeken Altınsoy, “Türkiye’nin tüm konservatuvarlarının haberi oluyor. Dünyanın her yerinden bilim insanları da katılıyor. Dünyanın en ciddi üniversitelerinden biri. Cambridge Üniversitesi tarafından iki sempozyum kitabımız basıldı. Kütahyalı halk türküleri sanatçısı Hisarlı Ahmet’in ismi dünyadaki pek çok üniversitenin konservatuarların raflarında şu anda duruyor. Çünkü her sempozyumdan sonra bildirileri kitap haline getiriyoruz. Anlatılanlar su üzerine yazılan yazı gibi kalmıyor. O sempozyum kitapları bilim heyetine dağıtılıyor. Dünyanın her yerinde Kütahyalı Hisarlı Ahmet’in isminin olduğu kitaplar dolaşıyor. Araştırmacılar bu kitaplardan sentezler yaparak bilimi ve müzik sanatını geliştiriyorlar. Biz buna hizmet ediyoruz”şeklinde konuştu.

Sempozyum için her sene, o senenin temasına uygun olarak şiltler tasarladığını belirten Altınsoy, “Bu senenin teması “Hafıza, Mekan ve Müzik” üstadın “ben kendimi gülün dibinde buldum” sözünden yola çıkarak bu sene de bir şilt tasarımladım. 100 tane yaptım. Bir başkası yapılmadı, yapılmayacak. Bu şiltler dünyanın her tarafında dağılıyor.” İfadelerini kullandı.

KÜTAHYALILARI DAVET ETTİ

Hisarlı Ahmet’in Kütahya kültürüne çok büyük bir katkı sunduğunu dile getiren Altınsoy, “TRT’de “Kütahya’dan hisarlı Ahmet’ten alınan bir Kütahya türküsünü dinleyeceksiniz” diyor. Kütahya’nın ismi geçiyor. Bunu sağlayan Hisarlı Ahmet” dedi. Altınsoy, üst düzeyde sanat etkinliklerine tanık olmak isteyen Kütahyalı vatandaşları dünya çapında sanatçıların katılacağı, müzik dünyasında ses getirecek 14. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumuna davet etti.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *