‘TÜRKİYE İKİ YARIMADA ÜLKESİDİR’

201

DPÜ’de düzenlenen Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz’de Güncel Gelişmeler Konferansına katılan Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Dilimizde yer eden bir bilgiyi de düzeltmek isterim. Türkiye, dördü Anadolu’da, üçü de Trakya’da olmak üzere yedi tarafı denizlerle çevrili iki yarımada ülkesidir” şeklinde konuştu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın konuşmacı olarak katıldığı Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz’de Güncel Gelişmeler başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.

‘ÖVÜNMEK TÜRK GENÇLİĞİNİN HAKKIDIR’

İİBF Amfi-2’de İktisadi ve İdari Bilimler Topluluğu düzenlenen konferansta DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Türk milleti tarihte büyük zaferler kazandı. Çok güçlü devletler kurduk, büyük işler yaptık. Büyük kahramanlar yetiştirdik. Siz de yarın yeni Cihat Yaycı Paşa’lar olacaksınız yeni Gazi Mustafa Kemal’ler yeni Halide Edip’ler sizin içinizden çıkacak. Türk milletinin bağımsızlığını bütün dünyaya haykıran ve bunu gerçekleşme konusunda bir an bile duraksamayan bir milletin evladı olduğunuzu unutmayın” Şeklinde konuştu.

‘MAVİ VATAN ÇIKARLARIMIZI KORUYAN BİR BELGE’

Mavi Vatanın kara yüzölçümümüzün yüzde 60’ı kadar bir alanı kapsadığını belirten Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Burası canlı ve cansız kaynakların kıyıdaş ülke tarafından kullanılması hakkının olduğu münhasır ekonomik bölge denen geniş bir alan. Münhasır ekonomik bölge, kıta sahanlığından farklıdır. Yunanistan, Doğu Akdeniz’de muhatap olamaz. En doğudaki adasını sınır kabul ettirmek isteseler de buna kimse yanaşmıyor. Çünkü Yunanistan takımada ülkesi değil. Öte yandan dilimizde yer eden bir bilgiyi de düzeltmek isterim. Biz, ülke içinde hareket etmek için bazı rotalarda deniz geçmek zorunda olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla Türkiye, bir yarımada ülkesi değildir. Türkiye, dördü Anadolu’da, üçü de Trakya’da olmak üzere yedi tarafı denizlerle çevrili iki yarımada ülkesidir.” Dedi. Mavi Vatan’ın Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımızı da koruyan bir belge olduğunu aktaran Yaycı, “Şu an İsrail’in en çok istediği şey Gazze şeridini boşaltmak ve oraya yerleşmek. Bunun için para karşılığında Filistinlileri farklı ülkelere göndermek dâhil pek çok yolu deniyorlar. Ancak Filistinlilerin bu oyuna gelmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *