YÜREĞİMİZİ YAKAN SAVAŞ CEBİMİZİ DE YAKACAK

2468

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının iki ülkeden de gıda ithal eden Türkiye’de fiyatlarda ciddi bir artışa sebep olabileceğini belirten Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, Türkiye’de enerjiye ulaşımın zorlaşabileceğine ve enerjinin pahalılaşabileceğine de vurgu yaptı

Dün sabah tüm dünya Rusya Ukrayna savaşına gözünü açarken Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, yaşanan gelişmelerin Türkiye üzerine muhtemel etkilerini GAZETE KIRKÜÇ’e yorumladı.

Hem Ukrayna hem de Rusya’nın Türkiye’nin tahıl başta olmak üzere ciddi anlamda gıda ürünleri ithal ettiği ülkeler olduğunu belirten Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, Türkiye’nin üretimin azalmasından dolayı gıda fiyatlarında ciddi bir artışla karşılaşabileceğine, farklı ülkelere yönelmenin ise maliyet artışına sebep olabileceğine dikkat çekti.

‘ENERJİ PAHALILAŞABİLİR’

Aynı şekilde Rusya ve Ukrayna’nın petrol boru ve doğalgaz boru hatlarının geçtiği bir yer olduğu için Türkiye’de enerjiye ulaşımın zorlaşabileceğine ve enerjinin pahalılaşabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, “Ukrayna ve Rusya Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler. Bu durumda ciddi bir tehdit söz konusu olacak. Biz Karadeniz’de kendi gazımızı bulduk onu çıkartmaya çalışıyoruz. Egemenlikle ilgili bir problem olabilir. Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgelerin yeniden gündeme taşınması ve dolayısıyla bizim bulduğumuz gazı çıkartmamız konusunda ciddi sıkıntılar karşımıza çıkabilir.” Dedi.

Montrö Antlaşmasına göre savaş dönemlerinde bile Türkiye’nin bölgeye gelecek olan gemilerin kaç gün kalacağını, tonajın en fazla ne olabileceğini belirleyebildiğine değinen İnaç, “ABD’den ciddi bir baskıyla karşılaşabilir Türkiye, ABD orada uzun süreli kalmak ve savaşmak isteyecektir ama Türkiye buna izin vermez. Bu da ilişkileri ciddi şekilde geren bir unsur haline gelebilir” şeklinde konuştu.

‘MUHATABI OLMAYAN RUSYA

DAHA TEHLİKELİ’

Şu ana kadar Ukrayna’da bir karşı cephe oluşmadığını da belirten Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, “ABD ve NATO sadece basit bir şekilde yaptırım yapacaklarını söylediler. Bunlar Ukrayna ile dalga geçen açıklamalar” dedi. Savaşın Rusya ve Türkiye’nin beraber çalıştığı alanlara da yansıması olabileceğini ifade eden İnaç, şu ifadeleri kullandı: “Suriye’de güya işbirliği içinde görünüyoruz ama ayrı noktalardayız. Suriye Esad yönetimini rejimi destekleyen bir Rusya var. Biz muhaliflerle hareket ediyoruz. Doğu Libya tarafında olan bir Rusya varken biz Batı’daki Libya’yı destekliyoruz. Karabağ’da aynı şekilde Azerbaycan Ermenistan çatışmasın biz Kardeş Azerbaycan’la hareket ettik. Bu noktalarda Rusya ‘Ben artık çekirdek anlamda daha güçlü ve karşısında muhatabı, rakibi olmayan bir güç haline geldim” diyerek kendi gücünün üzerinde bölgede etki gösterebilir.”

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *