‘BUGÜN BİZİM İÇİN MİLAT’

2005

“Hayata Tutun” projesi kapsamında epilepsiye ilk kez sanatsal açıdan yaklaşıldı. Projenin galasında konuşan Epilepsi ve Yaşam Derneği Kurucusu ve Başkanı Ebru Öztürk, “950bin kişiyi kapsayan biricik STK olmamıza rağmen, 19 yıllık süreç içerisinde, iş insanları, belediyeler, kamu kurumları, STK’lar bizi bugüne kadar görmemişlerdi. Şu an bizim için milat!” dedi.

Epilepsi ve Yaşam Derneği, tarafından epilepside ilk müdahale farkındalığı yaratmak amacıyla başlatılan “Hayata Tutun” isimli projenin galası Ankara Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenlendi.

Bugüne kadar nörolog, psikolog, psikiyatrist, avukatlarla gerçekleştirilen anlatımlar bu sefer sanata döküldü. Yönetmen Kadir Ergin, Senarist Serkan Aygören, koordinatör Ebru Öztürk ve Filika Medyanın katılımı ile 3 dakikalık ilk yardım videosu çekildi. Bu videodaki en önemli nokta olan ilk yardım konusunu,  Havva Yıldız, Ebru Öztürk, Önder Coşkun ve Emine Durmaz rol alarak oynadı.

Epilepsi ve Yaşam Derneği Kurucusu ve Başkanı Ebru Öztürk’un açılış konuşması ile başlayan galada Dünya Epilepsi Gününde tıbbi ve hukuki konularda farklı illerde aynı anda seminerlerle halkı bilgilendirdiklerini belirten Ebru Öztürk, “Bugün ilk kez sanatsal açıdan epilepsiye yaklaşmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz.” Dedi.

‘EPİLEPSİLİLER İNTİHARDA BİRİNCİ SIRADA’

Çalışmalardan edinilen deneyim ve ulaştıkları kitle ile multidisipliner çalışmalarla daha güzel yarınlara adım atmak için, çalışmaları arttırarak devam edeceklerini ifade eden Öztürk, “İntiharlarda dünyada ve ülkemizde birinci sırada, işsizlikte de ülkemizde birinci sırada olan epilepsililer, dünyada engel derecesi saptanamayan tek hastalık ile ne engelli, ne de engelsiz kategorisine giriyorlar. Daha fazla canımızı acıtan, 950.000 kişiyi kapsayan biricik STK olmamıza rağmen, 19 yıllık süreç içerisinde, iş insanları, belediyeler, kamu kurumları, STK’lar bizi bugüne kadar görememişlerdi. Şu an bizim için milat!” ifadelerini kullandı.

Bu sene Sağlık Bakanlığı ile engel derecesi saptanamayan tek hastalık olan epilepsililer için, engel derecesinin saptanması konusunda yönetmelik tasarı önerilerinin hayata geçirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Öztürk, “Ülkemizin sosyal, psikolojik, hukuki, ekonomik, sosyolojik, eğitim konularında epilepsiyle ilgili bilinçlenmesi, epilepsililerin hayata tutunabilmesi, toplumdan dışlanmaması, ilk yardımın öğretilmesi, nöbetleri nedenle epilepsililerin okuldan, işten ve sosyal ortamlardan izole edilmemesini sağlamak için var gücümüzle mücadele ediyoruz ve edeceğiz. Milli Eğitim Bakanımıza rehberlik öğretmenlerimizin bilinçlendirilerek, öğrencilerimizin okul hayatında devamlılığı için başvuruda bulunduk, kendilerinden cevap bekliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, eğitsel oyun çalışmamızı sunacağız.” Şeklinde konuştu.

‘ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK’

Öztürk, “Kişilerin bilgilenmesi, hayata tutunması, istihdam edilmesi, ilk yardım ile hayat kurtarılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2003’den bugüne, ülkemizin tek epilepsi hasta derneği olarak, hiçbir dil, din, mezhep, ırk, parti, cinsiyet, ayırt etmeksizin toplumsal yararları dikkate alarak çalışmalar yaptık ve aynı şekilde devam edeceğiz! Epilepsiyi kabullenebilen kişilerin, büyüyen güç birliği, bilinçlenen halkımızla, daha iyiye gideceğine inancımız tamdır!” ifadelerini kullandı.

Videonun hazırlanması ve galanın gerçekleşmesi için destek veren, Sağlık Bakanlığı, Dokay Rent a Car, Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye Atleteizm Federasyonu, Kızılay Ankara, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulusal Kanal, Türkiye Epilepsi ile Savaş Derneği, Ankara Tiyatrosu, Çankaya Belediyesi, Çankaya Belediyesi Hoytur, Müzed Oda Orkestrası gibi kurumlara teşekkür edilip, plaketleri takdim edildi. Daha sonra Ankara Tiyatrosu ile Benim Epilepsi’m oyunu ve Çankaya Belediyesi Hoytur dansları takip etti. Tan Oral’in epilepsililer ve ilk yardım resimlerini, Kubilay Araz’in okuduğu epilepsili şiiri izledi. Abdurrahman Delen’in playback olarak sunduğu epilepsi türküsünü, Müzed Oda Orkestrası önce Hüseyin Haydar’in yazıp, kendilerinin noktaya döktüğü Hepsi Mepsi Epilepsi şarkısı başta olmak üzere, 7 şarkı ile eşlik etti ve  Ebru Öztürk’un yazıp; Fatih Duru’nun güfteledigi Epilepsi ve Yaşam şarkısı ile tamamlandı.

Sanatsal programı, 3 dakikalık Hayata Tutun filmi takip etti ve çalışmanın oluşumuna destek verenlere, plaketleri Ebru Öztürk takdim ederek; ‘tek ricamız ilk yardım videosunun medya ve sosyal medyada paylaşılarak, halkımızın epilepsi konusunda bilinçlenmesini sağlamak ‘ ifadesini kullandı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *