ECZANELER HER SENE AYNI DÖNEM AYNI SORUNU YAŞIYOR: ‘BAŞKA ÇÖZÜM GEREK’

2003

İlaç zammının ardından yaşanan tedarik sıkıntının kısmen çözüldüğünü belirten Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, her sene aynı dönemde yaşanan soruna dikkat çekti. Ceylan, “Zamdan önce depoya gelmeyen ilaç, zamdan bir gün sonra bir anda ortaya çıkıyor. Bu nasıl oluyor. Eczane ve depolar yerine üretici firma denetlenmeli” dedi

Şubat ayının başında ilaçlarda yaşanan tedarik sorununun had safhaya çıktığına dair açıklamada bulunan Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, 20 Şubat’ta ilaca gelen yüzde 35’lik zammın ardından GAZETE KIRKÜÇ’E açıklamalarda bulundu. Ceylan, bir kısım ilaçlarda rahatlama olsa da bazı kalemlerde tedarik sorunun devam ettiğini belirtti.

İlaç zammından sonra hiç firmalardan ve depolardan gelmeyen ilaçların bir anda gelmeye başladığına dikkat çeken Cahit Ceylan, firmaların ilaçları üretmek için zammın uygulanmasını beklediğine değindi.

‘KISMİ BİR RAHATLAMA VAR’

Şu anda ilaçlarda kısmi bir rahatlama olduğunu ifade eden Cahit Ceylan, “Fakat bazı ilaçlar hala yok, maalesef özellikle ithal ilaçları bulamıyoruz. Şu andaki fiyat artışını yeterli bulmadıkları için firmalar tarafından ithal edilmiyor. Ama ilaçlarda büyük bir yokluk yaşadığımız sorunun bir kısmı aşıldı ancak sıkıntımız maalesef hala birçok kalem ilaçta devam ediyor. Çocuk ilaçlarında özellikle büyük bir sorun yaşanıyordu, bir kısmında rahatlama var. Hala bir kısmında sıkıntı yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlaçlardaki Euro kurunun 6,25 4.65’den 6,25’e yükseltildiğini vurgulayan Cahit Ceylan, “Güncel Euro kuru da ortada. Firmalar bu kurda ilaçları ithal etmek istemiyorlar.” Şeklinde konuştu.

Eczacıların bu sene ve her sene bu aylarda aynı problemle karşılaştığının altını çizen Ceylan, zammın bir defada yapılmasının bu ilaçların bulunamamasıyla ilgili sorunu ortadan kaldırmadığını, farklı ve kalıcı bir çözüm yolunun şart olduğunu dile getirdi.

‘İLAÇLAR BİR GÜNDE ORTAYA ÇIKIYOR’

İlaç zammının en azından belli dönemlere yayarak senede 2 veya 3 defa, kalemleri yayarak yapılması gerektiğine değinen Cahit Ceylan şu ifadeleri kullandı: “Zamdan önce mesela şu anda firmalar ilaçları gönderiyorlar. Firmaların ay ay ürettikleri ilaç miktarları belli. Sağlık bakanlığı ilaç firmalarını çok sıkı denetim altına alıp zamdan önce niçin üretmediklerini veya üretimden kaçtıklarını sorgulaması lazım. Çok basit bir şey aslında. Ben ilaç firmalarının çok sıkı denetim altına alındığına inanmıyorum. Denetimler depoların ve eczanelerin üzerinden yapılıyor ama biz zaten üretici değiliz. Denetimlerin üretici firmalar üzerinden yapılması lazım. Niçin üretmediğini sorgulaması lazım. Zamdan önce depoya gelmeyen ilaç, zamdan bir gün sonra bir anda ortaya çıkıyor. Bu nasıl oluyor! Bu firmaların ilaçları ürettiklerini veya üretmediklerini ürettilerse de resmi kayda sokmayıp bir kenarda beklettiklerini gösteriyor.” Cahit Ceylan, zam döneminden üç ay önce ilaç üreten ve ithal eden firmaların sıkı denetim altına alınması gerektiğini vurguladı

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *