‘SALGIN BİTMİŞ DEĞİL’

733

2 yıllık pandemi döneminde adeta tarih yazan sağlık çalışanlarının fotoğraflarının yer aldığı ‘Bir Pandemi Hikayesi’ fotoğraf sergisinde konuşan Vali Ali Çelik, “Günlük vaka sayılarımız 130-140 bandına düştü. Ancak salgın bitmiş değil, özellikle kapalı alanlarda tedbirlere devam etmek gerekiyor” dedi

Kütahya’da, salgın sürecinde hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının anısına, salgın sürecini anlatan ‘Bir Pandemi Hikayesi’ fotoğraf sergisi Sera AVM’de açıldı. Sergide, diş hekimleri Efkan Oğur ve Binnur Gültekin’in salgın sürecinde sağlık çalışanlarının salgınla mücadelesini anlatan fotoğrafları sergilendi. Açılışını Kütahya Valisi Ali Çelik, Belediye Başkanı Alim Işık, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Vural Kavuncu, İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, ve protokol üyelerinin yaptığı sergide hayatlarını kaybeden sağlık çalışanları için dua edildi, sergideki fotoğraflar tek tek incelendi.

‘ORTAK VE FEDAKARCA ÇALIŞMASININ

SONUCU OLARAK BURAYA GELDİK’

Serginin açılış konuşmalarında KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu Sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğunun bu süreçte görüldüğünü ve sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmalar yaptıklarını ifade derken, Kütahya Valisi Ali Çelik ise alınan tedbir ve önlemlerle aşılama sürecinin toplumsal kazanımları sağladığı faydalarla birlikte bu aşamalara gelindiğini söyledi. Bu süreç yönetiminin ülkemizde başından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bütün bakanlıklar, tüm kamu kurumları, tüm milletin ortak ve fedakarca çalışmasının sonucu olarak buraya geldiğine Vurgu yapan Çelik “İlk krizin Çin’den, Avrupa’ya sirayet ettiğinde İtalya başta olmak üzere İspanya, Fransa ve batı Avrupa ülkelerinde yaşanan yoğunluktaki ve sağlık sistemindeki baskıları hepinizin malumu. Kendi adımıza söylememiz gereken çıkarmamız gereken en önemli sorunlardan bir tanesi fedakar bir sağlık çalışanı zümresi ve güçlü bir sağlık sistemi alt yapısına sahip olmamızın vermiş olduğu pozitif yönden bu salgının milletimizin birçok kesiminde insan sağlığını ve hayatını tehlikeye atacak yönlerinin ve insanların ihtiyaç duyduğu sağlık sistemine erişimini sağlayacak alt yapının bizlere büyük bir kazanım sundu. Çok şükür şu aşamaya gelebildik. Bundan çok büyük bir fedakarlığın ortak çalışmanın, kürsüde ders veren insanların bile nöbete gelmeleri, caminin kürsüsünde vaaz eden din görevlilerimizim kapı kapı gezerek insanların sağlıkları konusunda ki iradesi, milli eğitimdeki öğretmen arkadaşlarımızın çabaları, filyasyon ekibinde görev alan muhtarlarımız başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütleri, Kızılay’ından Yeşilay’ına kadar yani herkesin tüm toplumun ortak hareket etme iradesinin ne kadar güçlü olduğunu sıkıntı ve kriz anlarında toplumun her kesiminin birbirine destek olduğu zaman ortaya çıkacak sonuçları iyi yönetebileceği bizlere bir şekilde göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.

 TOPLUMSAL ANLAMDA

SANATLA BULUŞTURULDU

Vali Çelik sergi ile ilgili olarak ise “Sanatçılar DT. Binnur Gültekin ve  DT. Efkan Uğur’un bu pandemi sürecinde bir pandemi hikayesi olarak aslında resmettiği bazen içinde zorluklar, bazen içinde umut, bazen içinde fedakarlık bunun bir anın, zamanın bir kesintide durdurulması ve toplumsal anlamda sanatla buluşturularak yüzyıllar boyunca farkındalıkların yapılanların orada kayıt altına alınmasına bir vesiledir” dedi.

Vali Çelik, sürecin devam ettiğini ve kazanımların çok ileri düzeyde olduğunu söyledi. Kısmen etkilerin çok azalmak üzere olduğuna değinen Vali Çelik şöyle devam etti; “İlimizde şuanda günlük vaka sayılarımız 130-140 bandına düştü. Hastellerimizin yükü çok ciddi anlamda azaldı. Ama tekraren şunu söylemek istiyoruz. Özellikle kapalı alanlarda tedbirlere devam etmek gerekiyor. Bu süreçte fedakarca çalışan yüzlerce binlerce kamu personeli ve milletimizin ferdi vardı ama hayatını kaybeden sayısı azda olsa görev şehidi olarak tanımlayacağımız sağlık personelleri var. Onlara rahmet ve minnetimi ifade etmek istiyorum. Görevi başında devam eden tüm sağlık çalışanlarımızın tıp bayramlarını kutluyorum.”

Vali Çelik, “Koronavirüs pandemisi, 2. Dünya Savaşı ve İspanyol gribinden sonra insanlığın karşılaştığı en büyük salgın ve kriz yönetiminin bir parçası. Bu anlamda pandemi süreci devam ediyor, bitmiş değil; ama elde edilen başarı toplumumuz lehine tehlikenin boyutlarını küçültmüş durumda” diye konuştu. Vali Çelik, koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları minnet ve dualarla andıklarını sözlerine ekledi.

Diş tabibi Efkan Oğur, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının kahramanca mücadelesini kayıt altına alarak farkındalık oluşturduklarını ifade etti. Oğur, “Bilindiği gibi, sağlık çalışanları 2 yıllık pandemi döneminde adeta tarih yazdı. Sağlıkçılarımız bu dönemde o kadar çok şeylerle karşılaştılar ki. Pandemi etkisini yavaş yavaş yitiriyor. Bunların tarihe not düşülmesi gerekiyordu. Binnur Gültekin arkadaşımla birlikte İl Sağlık Müdürlüğü’nden aldığımız özel izinle filyasyonda görev yaptığımız sırada fotoğraf çektik” diye konuştu.

Sağlıkçıların zorlu mücadelelerinin gözler önüne serildiği ve 30 fotoğrafın yer aldığı sergi bir hafta süreyle gezilebilecek.

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *