EGE’NİN İKİ KIYISINI BİR ARAYA GETİREN LEZZET KÜTAHYA LEBLEBİ HELVASI YUNANİSTAN’A DAMGA VURDU

641

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetinde Leblebi Helvasını tadan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Kütahya Mutfağının eşsiz lezzetine hayran kalmasıyla Leblebi Helvası, komşunun gündemine oturdu. Leblebi Helvasını daha önce de dile getiren MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ise leblebinin başkentinin Kütahya olduğunu vurguladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen pazar günü İstanbul’da Vahdettin Köşkü’nde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile yediği öğle yemeğinde ikram edilen Leblebi Helvası, Atina’da, gündeme oturdu.

MİÇOTAKİS HAYRAN KALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi sırasında ikram edilen leblebi helvasının tadına hayran kalan Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Yunan heyeti, leblebi helvasının sınırları aşmasını sağladı. Yunan medyasına damgasına vuran tarifin sırrı arandı.

Yunanistan’da Başbakan Miçotakis’e ikram edilen leblebi helvası Yunanistan’ın gündeminde olunca ulusal kanallarda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş’tan daha önce sürekli dile getirdiği Tavşanlı leblebisi hakkında bilgi istedi. ATV’ye konuşan Ahmet Erbaş, Leblebi Helvası 10yıldır Tavşanlı’da yapılıyor patentleri de bize ait ikram ederiz ama patentini vermeyiz” dedi

‘TÜRKİYE’DE YALNIZCA KÜTAHYA’DA’

Ahmet Erbaş, “Tavşanlı’da leblebicilik 3 asırdır yapılıyor. Tavşanlı’da 1800’lı yılların sonlarında arnavut bir ustadan öğrenmeye başlanılmış ve o zamandan beri leblebicilik yapılıyor. 43.5 çeşit leblebi çeşitlerimiz var. Çikolatalı leblebiden tutunda, şekerli hatta acılı çeşitlerimiz bulunuyor. Türkiye’nin tek Leblebiciler Odası’nın da Tavşanlı’da bulunduğunun altını çizen Ahmet Erbaş, “Leblebiciler Odası 1962 yılında kurulmuş, halen şu anda 100’ün üzerinde Tavşanlı’da imalatçı bulunmaktadır.” Dedi.

‘LEBLEBİNİN BAŞKENTİ KÜTAHYA’

Tavşanlı’da 6 bin tona yakın sarı leblebi, 16 bin tonda diğer leblebi çeşitlerinin üretildiğini söyleyen Erbaş, Tavşanlı Leblebisi’nin ününün sınırları aştığını ve dünyaya ihracat yapıldığını vurguladı. “Türkiye’nin her tarafına leblebi gönderildiğini belirten Ahmet Erbaş, “Bosna’ya, Almanya’ya, Ürdün’e, Suriye’ye, Hollanda’ya…Şu anda da Amerika’da 1000’in üzerinde marketi bulunan bir firmayla bağlantı yapıldı, Aynı zamanda Japonya ile aylık 5 konteyner bağlantısı da yapıldı.” Diyerek leblebinin başkentinin Kütahya olduğunu tekrar belirtti.

Leblebi helvası, bir süre önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adlı kitabında yer almıştı. Tarif, 12 Eylül 2021’de Hürriyet’te yayımlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi leblebi helvası için mutfağa girmiş ve tarif vermişti.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *