KÜTAHYA’DA BİR İLK

766

Türkiye’de yalnızca önemli kliniklerde gerçekleştirilen laparoskopik yöntemle prostat kanseri ameliyatını Kütahya’da ilk kez uyguladıklarını ifade eden Doç. Dr. İbrahim Güven Kartal , “Bizim için zor hastanın konforu için rahat bir ameliyattı, yöntemi Kütahya’ya sunmaktan çok mutluyuz” dedi

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde Kütahya’da ilk kez laparoskopik yöntemle prostat kanseri ameliyatı gerçekleştirildi.

Ameliyat hakkında GAZETE KIRKÜÇ’e konuşan KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Güven Kartal , “Prostat kanserinin illa ki şikâyet vermesi gerekmiyor tarama ile tespit ediliyor. 64 yaşındaki Mustafa B. de tamamen sağlıklı görünen ayakta bir hastaydı. Sağlıklı gibi görünen bir hastayı ameliyat etmek kolay değil. Onkolojik bir ameliyat yapıyorsanız kanseri önlemek evet çok önemli ama artık hasta yaşam kalitesi de çok önemli. Günlük yaşamını devam ettiren hastalar büyük kesiler ve ağrılı ameliyatlar istemiyorlar.” dedi.

‘BİZİM İÇİN ZOR HASTA İÇİN RAHAT BİR AMELİYAT’

Prostat kanseri ameliyatının genelde açık yapıldığını ancak hastanın durumunun laparoskopi denilen kapalı yönteme uygun olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Güven Kartal, “4-5 çubukla hastanın karnına giriyoruz. Bizim için zor ama hastanın konforu için rahat bir ameliyat” dedi. Ameliyatın kısa kesi ile hastaya avantaj sağladığına değinen Kartal,  Mustafa B’nin durumunun gayet iyi olduğunu, yöntem sayesinde bağırsak fonksiyonlarının daha hızlı kendine geldiğini, taburcu edildiğini ve yöntemin konforunu yaşadığı bir nekahet dönemi geçirdiğini vurguladı.

KSBÜ Üroloji Kliniği olarak hep birlikte çalıştıklarını ve ameliyattan önce herkesten fikir aldıklarını en uygun şekilde tedaviyi sağlamak istediklerini belirten Kartal, “Zaten üniversite kliniklerinin mantığı da budur. Bu ameliyatın teknik olarak zorluğunu biliyorduk çünkü kendi ellerinizi değil çubukları; üç boyutlu değil iki boyutlu görüntü üzerinden kullanıyorsunuz. Ameliyatı Doç. Dr. Bekir Aras, Dr. Öğr. Üyesi Okan Alkış ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sevim ile beraber yaptık. Asistanlarımızın da gözlemlemesi de çok büyük bir deneyimdi. Bu ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.  

‘SAYILI KLİNİKTE UYGULANIYOR’

Laparoskopik prostat kanseri ameliyatının sadece önemli kliniklerde uygulanan Türkiye’de çok sık uygulanmayan bir cerrahi yöntem olduğunu belirten Kartal şu ifadeleri kullandı: “Kütahya’nın da bu önemli klinikler içine girmesinden, hastalar için büyük avantaj sağlayan yöntemi bunu Kütahya’ya sunmaktan çok mutluyuz. Hastamız Hisarcık’tan geliyor 50-60 km’de böyle bir ameliyatı olabilmesi onun için de büyük şans.” Dedi. Erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostat kanserinin tedavisinde tarama testlerinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. İbrahim Güven Kartal, amaçlarının hem hastalarına en iyi hizmeti sunmak olduğunun altını çizdi.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *