12’NCİ KÜTAHYA TARIM FUARI KAPILARINI ÜRETİCİLERE AÇTI: ‘YELKENLER TARIMA ÇEVRİLMELİ’

719

Kütahya ekonomisinde tarımın önemine dikkat çeken Tarım İl Müdürü Orhan Özçalık, yeterli ve güvenli gıdanın sunulması ve gıda arz güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini belirtti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eyyüp Elmalı ise “Yelkenler tarıma çevrilmelidir” dedi

Kütahya Tarım Hayvancılık Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı 12 yaşında. Kütahya protokolü ve üreticilerin yoğun katılımı ile Kütahya Belediyesi Fuar Merkezi’nde açılan fuarda konuşan Tarım İl Müdürü Orhan Özçalık, binlerce yıllık tarihi ile bölgesinin siyasetine ve ekonomisine yön Kütahya ekonomisinde tarım ve tarıma dayalı sanayi önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Özçalık, yeterli ve güvenli gıdanın sunulması ve gıda arz güvenliğinin garanti altına alınmasının önemine de değindi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eyyüp Elmalı ise tarımda milli seferberlik  vurgusu yaparak “Yelkenler tarıma çevrilmelidir.” Dedi. 

ONLARCA STAND KURULDU

12’nci Kütahya Tarım Hayvancılık Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, Kütahya Belediyesi Fuar Merkezi’nde açıldı. Onlarca standın Kütahyalı üretici ile buluştuğu fuarın açılışına Vali Vekili Mustafa Güney, Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, DPÜ Rektörü Kazım Uysal, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eyyüp Elmalı, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç, Tarım İl Müdürü Orhan Özçalık, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Kütahya Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin katıldı. 

Organizasyonun ilk konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Orhan Özçalık, Kütahya nüfusunun . yüzde 21’inin halen kırsal alanda yaşadığını ve geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığını ifade eden Özçalık, “Yüzölçümümüzün yüzde 26’sını tarım alanları yüzde 56’sını ormanlar yüzde 3’ünü mera alanları oluşturulmaktadır. İlimizde Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 23bin adet çiftçi ile 313 bin hektar tarımsal alanda üretim yapmaktayız. Oldukça geniş ve zengin ürün yelpazesine sahibiz. Bazı mikroklima özelliği taşıyan ilçelerimizde de incir fıstık nar gibi ürünler de rahatlıkla yetiştirilebilir. İlimizin çok önemli değerlerinden birisi de jeotermal kaynakları olup bu kaynakların her geçen gün tarımsal alanda değerlendiriyor olması bizi ayrıca mutlu etmektedir. “ şeklinde konuştu.

 253 MİLYON TL’LİK HİBE DESTEĞİ

Günümüzde tarımın en önemli ve değerli stratejik üretim kollarından biri olduğu vurgulayan Özçalık, Tarımda en iyi üretim modelini yakalama, kırsal alanda refahı yükseltme, verim ve kaliteyi artırmak yeni çeşit ve metot ve teknolojinin etkin şekilde kullanılması için bakanlık ve il Özel İdare tarafından birçok faaliyet yürütüldüğünü dile getirdi. Özçalık,  2021 yılında Kütahyalı üreticilere toplamda 253 milyon TL’lik hibe desteği sağlandığını açıkladı. Tarım ve tarıma dayalı gıda sektörünün ekonomide önemli yer tutuğu Kütahya’da geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların almasının yeni gelişmeleri takip etmekle mümkün olacağının altını çizen Özçalık, fuarın bu hedef doğrultusundaki önemine vurgu yaptı.

‘TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART’

Pandemi süreci ile birlikte tarım tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de büyük önem arz ettiğini ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eyyüp Elmalı, “Tarımın ekonomi içindeki ağırlığı görünenden çok daha fazladır. 17-18milyar dolar ihracat yapılmasına katkı sağlayan tarım, yaz aylarında da 6 milyon kişiye de iş imkânı sağlamaktadır. Valilik, Belediye, STK’lar iş birliği ile yelkenler tarıma çevrilmelidir. Ülkemizde yaşanan kuraklık, afetler, pandemi ile girdi maliyelerin artması tarımı zor durumda bırakmıştır. Topyekün mücadele etmemiz gerek. “ ifadelerini kullandı.

GEVEN SERA BÖLGESİ OLACAK

2-3 yıl aradan sonra düzenlenen fuarın hayırlara vesile olması duasında bulunan Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, şöyle dedi: “Fuar merkezimiz atıl durumdaydı bundan sonra her ay bir organizasyonla aktivitelerimiz devam edecek. Biz de Kütahya Belediyesi olarak Kütahyalı çiftçiye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tarımsal sulamada yüzde 25 gibi bir indirim yaptı. Köyden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarındaki çiftçi kardeşlerimize yem bitkisi tohumu dağıttık. Desteklerimiz devam edecek. Geven bölgesinde 51 santigrat dereceye ulaşan bir sıcak su kuyusunu açtık. Orayı sera bölgesi ilan etme çalışmalarımız devam ediyor.”

‘TÜRKİYE OBEZİTEDE İLK SIRADA’

Dünyada yapılan araştırmalarda Türkiye’nin obezite oranlarında Avrupa’nın zirvesinde olduğunu açıklayan Vali Vekili Mustafa Güney, “Bu tehlike bize et yemediğimiz gösteriyor. Almanya bizim üç katımız et tüketiyor çünkü kat kat fazla üretiyor.” Dedi. Türkiye’de obezite ile mücadelenin üretimin artması sayesinde güçleneceğini ifade eden Günay, “Rusya Ukrayna bile buğday üretiminde bizden daha fazla verim alabiliyor. Bu fuar tarımsal üretimde yeterince kullanmadığımız teknolojik gelişmeler ile karşılaşmak için fırsat olacaktır.” İfadelerini kullandı.

12’nci Kütahya Tarım Hayvancılık Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, 14 Mayıs tarihinde son erecek.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *