İKİ KREDİ TALEBİNE İKİ FARKLI CEVAP

226

Belediye Meclisinin Aralık ayı toplantısında su tüketim bedeli, konutlarda metreküp başına 2,5 TL’den, 3,80 TL’ye çıkarıldı. İki kredi kullanım talebinin de müzakere edildiği mecliste asfalt üretim ve serim finansmanı için kullanılacak 50 milyon TL’lik kredi talebi kabul, Kanal Kütahya için kullanılacak 100 milyon TL’lik kredi kullanımı reddedildi.

SUYA ZAM GELDİ

Kütahya Belediye Meclisi 5. Dönem 11. Olağan Toplantısı Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 2024 Yılı Evsel Katı Atık Tarife Raporunun müzakere edildiği mecliste; su tüketimi konutlarda metreküp başına 2,5 TL’den, 3,80 TL’ye, konut dışı alanlarda metrekare başına 2TL’den ‘den 3TL’ye, Depolarda metrekare başına 1TL’den, 1.5 TL’ye, Kamu kurumu ve diğer ticarethanelerde metreküp başına 4 TL’den, 6 TL’ye, tüm sanayi fabrikaları personel başına 15 TL’den, 22,5 TL’ye çıkarıldı.

‘KAR AMACI GÜTMEDİK’

Evsel katı atık ve su tarifelerinin belirlenmesinde tam maliyetin esas alındığını ifade eden Başkan Işık, “Dolayısıyla vatandaşa katı atık ve suda yüzde 50 indirim yapacağım vaadini verenlere duyuyorum. Öyle bir şey mümkün değil. Eğer yapılacaksa hemen bağışlasınlar biz onun adına tüm ulusal basındahil teşekkür edelim. Gönül ister ki cazibe ile gelen suyumuz artısın. Şu anda bizim suyumuzun yüzde 85’i pompa ile yukarı basılıyor bu yüzden enerji maliyeti yüksek. Maliyetlerin en büyük kısmı bu. Şehrimizde şartlara göre makul, kar amacı gütmeyen ama kamu zararı da oluşturulmayacak minimum değer belirlenmiştir.” Şeklinde konuştu. Yılsonuna kadar maliyeti çıkaracak kadar planlama yaptıklarına değinen Işık, kar amacı gütmediklerinin de altını çizdi.

ASFALT İÇİN KULLANILACAK KREDİYE KABUL

Belediye Meclisinde müzakere edilen gündem maddelerinden biri de asfalt üretim ve serim faaliyetinin finansmanının sağlanması için 50milyon TL’lik kredi kullanımı talebi oldu. Geçen mecliste de bu konudaki talebin iletildiğini ifade eden Başkan Işık, “Meclisizimizin müzakeresi sonucunda kredi yetkisi verilmemesi konusunda irade ortaya çıktı. Son bir ayda belediyemiz 125 bin 391 ton asfalt üretti. Son bir ayda geçen meclisimizden bu yana 43bin ton olmak üzere Karayolları Bölge Müdürlüğü uhdesinde yürüyen Zafertepe ve Germiyan kavşaklarına asfalt verdik. 36 milyon TL’lik firmaya 25 tonluk da yaklaşık 50 milyon TL olmak üzere 86 milyon TL’lik bir aylık maliyettir.” Şeklinde konuştu.

AK Parti grubu, hava şartlarının iyi gitmesi sebebiyle kredi kullanım talebini kabul ettiklerini açıklarken, CHP grubu önümüzdeki kış ayları sebebiyle krediden verim alınamayacağına değinerek kredi kullanımını reddetti. Oy çokluğu ile kredi kullanım talebi kabul edildi.

KANAL KÜTAHYA İÇİN KULLANILACAK KREDİYE RED

Kanal Kütahya finansmanının sağlanması için 100 milyon TL’lik kredi kullanımı talebinin de görüşüldüğü mecliste Kanal Kütahya’nın en büyük maliyeti olan proje olduğuna dikkat çeken Başkan Işık, Temmuz ayı itibariyle 266 buçuk TL’lik birinci etabın tamamlanacağını geride kalan işlerin aksamadan yürütülmesi için kredi talepleri olduğunu vurguladı. Kredinin projeye yani Kütahya’ya harcanacağını vurgulayan Başkan Işık, “Batiğinde Türkiye ve dünyada örnek bir projeye imza atacağız. Doğu Kütahya’yı ihya edecek, oradaki taşınmazların değeri 10 kat artıracaktır. Oradaki imalatın yüzde 90ı tamamlandı. Kış sezonunda bitirilebilecek işlemler. Tarımsal faaliyetlere de engel olmayacak.” Dedi.

AK Parti grubunun talebin önümüzdeki dönemin meclislerinde değerlendirilmek üzere geri çekilmesini talep ederek çekimser kalacaklarını aktarması, CHP grubunun red oyu vereceğini ifade etmesi üzerine talep ile kredi kullanım talebi gizli şekilde oylandı.  13 Evet 6 hayır 8 Çekimser oy ile salt çoğunluk sağlamadığı için kredi talebi reddedildi.

‘BELEDİYEMİZİN BORÇLANMADIĞI

BİR TABLOYU ÖNÜNÜZE GETİRDİK’

Dönemleri boyunca 498 milyon 392 bin kredi kullandıklarını açıklayan Başkan Işık, buna karşılık toplam 568 milyon 50 bin TL borç ödediklerini ifade etti. Çekilen kredileri düzenli olarak ödediklerini dile getiren Başkan Işık, “2022’den itibaren faiz oranları enflasyon oranlarından düşük kaldığı için kredi kullanmaya başladık. Yaptığımız harcamaların ne kadar hassas olduğunu açıkladık. Bizden sonraki gelenler bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacak. Şu ana kadar ödediğimiz kredi borçlarını dikkate aldığımızda belediyemizin borçlanmadığı bir tabloyu önünüze getirdik. Bunda sonraki dönemlerde kredi ihtiyacı olmayacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *