‘ARTIK ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’

1523

Eczacıların tam 13 yıldır revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklediğini belirten Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçtiğine değindi. Ceylan, Halkımızın sağlığı firmaların oyuncağı değildir” dedi

Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, Zafer Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenleyerek tüm meslektaşlarının, bilimsel eczacılığın 183.yılını, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü ve Bayramı’nı kutladı.

Eczacının, ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada yetkinlik sahibi olan bir uzman ve sağlık danışman olduğunu ifade eden Cahit Ceylan, “Eczane de en kolay erişilebilir, halka en yakın birinci basamak sağlık kuruluşu olarak sağlık sisteminin kilit taşıdır. Bu doğrultuda bu yılki temamızı “Mahallenin Sağlığı Bizden Sorulur” şeklinde belirledik. Bu nedenle diyoruz ki “Eczacınıza Danışın” Covid – 19 pandemisi net bir şekilde göstermiştir ki eczacılar sağlık sisteminin sürekliliğinin sağlanmasında ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak görev ve sorumlulukları itibariyle üzerlerine titrenmesi ve adeta gözbebeği gibi korunması gereken eczacıların, son yıllarda giderek artan sayıda sorunla baş başa bırakıldığını üzülerek görmekteyiz. Çözülmesi gereken sorunlar dağ gibi birikmiş, eczacılar adeta kaderlerine terk edilmişlerdir. Artık çözüm bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ 13 YILDIR REVİZE EDİLMEDİ’

Günün ekonomik şartlarında farklı sektörlere yönelik teşvik ve iyileştirmeler hayata geçirilirken, eczacıların tam 13 yıldır revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklediğini belirten Cahit Ceylan, “Eczacıların bu talebi, haklı bir talep olmanın ötesinde artık ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yılından bu yana güncellenmeyen, mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Çünkü eczanelerimizin artık mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalma gücü tükenmiş, eczane ekonomileri sürdürülebilir olmaktan çıkmış ve erimiştir. Eczacıların bu çığlığına acilen yanıt verilmesi gerekmektedir. Bıçak kemiğe dayanmıştır.” Dedi.

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru güncellemesi öncesinde yaşanan ilaca erişim sorununa da dikkat çeken Ceylan, ilaca kolaylıkla erişimin, halkımızın en önemli önceliklerinden birisi olduğunu bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin ivedilikle alınması gerektiğini vurguladı.

‘HALK SAĞLIĞI FİRMALARIN OYUNCAĞI DEĞİLDİR’

Bazı ilaç firmaları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçtiğine değinen Ceylan, “Söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturası, aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalarımıza çıkmaktadır. Bu durum özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın cebinden yüksek tutarlarda fiyat farkı çıkmasına yol açmaktadır. Halkımızın sağlığı firmaların oyuncağı değildir.” Şeklinde konuştu.

İnternetten ve denetimsiz kanallardan satılan çeşitli ilaç ve takviye edici gıdaların da ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ceylan, eczane dışından alınan bu ürünlerin birçoğunun sahte olduğunu dile getirdi. İnternet üzerinden çeşitli siteler kanalıyla yapılan bu satışlar ciddi bir halk sağlığı sorununa neden olduğunu ifade eden Ceylan, ilaçlara ve takviye edici gıdalara güvenli erişimin adresinin eczaneler olduğunun altını çizdi.  

Pandemi döneminde yaşananların, eczacının mesleki bilgisinin değerini ve olağanüstü dönemlerde oynadığı kritik rolleri gözler önüne serdiğini belirten Ceylan şu ifadeleri kullandı: “Artık eczacıların ve eczanelerin hakkı teslim edilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili Bakanlarımızın sesimizi duyacaklarına, halk sağlığını koruyucu tedbirleri alacaklarına ve eczaneleri bu ekonomik zorluklardan çıkaracak yukarıda bahsettiğimiz iyileştirmeleri en kısa sürede hayata geçireceklerine inanıyoruz. Bu vesileyle salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan, olağanüstü şartlarda sağlık hizmeti sunarken hayatlarını kaybeden 76 meslektaşımızın, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczacı odası çalışanımızın aziz hatırasını saygıyla anıyoruz.”

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *