İNFAK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATAN  BİR VAKIF  

821

Değerli okurlarım, bugün konumuz Kütahya Sosyal Yardım ve Kültür Vakfı. Konuğumuz ise bu vakfımızın değerli Başkanı Sayın İhsan Tunçoğlu. Başkanın ifadesiyle bu vakfımız bir ay değil 12 ay çalışan Kütahya’nın en başarılı kuruluşlarından biri. Tamamen insan odaklı, gönüllülük esasına göre çalışan vakıf güzel işler yapıyor. Hassasiyet isteyen vakıf idaresi herkesin yapabileceği bir iş değil. Bunun bilincinde olan Tunçoğlu, yıllardır bu kuruluşun başında. Emekli olmasına rağmen köşesine çekilip oturmadı hizmet etti ve etmeye de devam ediyor. Geçen gün bu güzide vakfımızın Haceloğlu iş hanındaki ofisini ziyaret ettim. Mütevazi ofisinde büyük işler yapan, garip gurebaya umut olan vakfın başkanı ile sohbet ettik. Faydalı olacağını umduğun o sohbeti sizinle paylaşayım dedim. 

 “Yusuf Bey kardeşim, Sosyal Yardım ve Kültür Vakfımız 12 ay aktif çalışan, örnek hizmetler gerçekleştiren bir kuruluştur. Vakıf Yönetim Kurulu ve Bayanlar Kurulu olarak elbirliğiyle uyum içinde ” ekip çalışması ile” başarılı, faydalı hizmetler yapmanın kıvancı ve huzuru içindeyiz. Vakfımızda görev alan tüm mensuplarımız “gönüllü olarak Allah rızası için ” çalışmakta, vakıf prensiplerine ve ruhuna uygun, rasyonel, azami tasarruf, şeffaf, katılımcı bir anlayışla görevi ifa etmekteyiz. 

 Biz dışarıdan yardım toplayan bir kuruluş değiliz. Öz kaynaklarımızı rasyonel şekilde kullanarak, çeşitli etkinlikler yaparak sağladığımız gelirlerle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca; İş adamı olan bazı vakıf mensuplarımız parasal bağış yapmaktadır. Bu yıl ramazan ayında ihtiyaç sahibi, dar gelirli 1000 vatandaşımıza 150 bin TL değerinde ” Erzak çeki” dağıttık. Ayrıca her sene aşure gününde 1500 kişiye aşure ikramında bulunuyoruz. Yine Meydan aşevinden yemek ve çeşitli yardımlar alan yoksul, dar gelirli 1000 kişiye iftarlık helva ikramında bulunduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza, mübarek ramazan ayında katkıda bulunmanın huzurunu yaşadık. Tabii çocuklarımızı da unutmadık. Merkez ve köy okullarında öğrenim gören dar gelirli, yoksul öğrencilerimize giysi, ayakkabı, kışlık bot ve kaban yardımları ile onların sevinçlerine ortak olduk. Eğitim, ders malzemeleri, kitap ve kırtasiye malzemeleri kampanyalarına destek sağladık. 63 üniversite öğrencisine burs vererek meslek sahibi olmalarına katkı sunuyoruz. Burs verdiğimiz 63 üniversite öğrencileri arasında: 11 tıp fakültesi, 18 mühendislik fakültesi, 6 hukuk fakültesi,1 veteriner fakültesi olmak üzere, öğretmen ve sağlık bölümü öğrencileri bulunmaktadır.  63 üniversite öğrencisine burs veren ( çevre iller dahil bu kadar öğrenciye burs veren başka özel bir vakıf yoktur). Vakfımızdan üniversite öğrenimleri boyunca burs desteği alarak mezun olan ve meslek sahibi olan birçok doktor, mühendis, hukukçu, öğretmen, veteriner vb. Gençlerden vakfımıza ” teşekkür yazıları” gelmekte ziyaretler yapılmaktadır. Meslek sahibi olarak para kazanmaya başlayan gençler: ” Biz vakfımızın katkıları ile meslek sahibi olduk. Bizde size parasal destek verelim, başka arkadaşlarımız da meslek sahibi olsun” şeklinde iyi niyetli ve erdemli tekliflerde bulunmaktalar. Ancak biz kendilerine ” VAKFIMIZIN KARŞILIKSIZ BURS VERDİĞİNİ” ifade ediyoruz. Çok şükür ki, her yıl gençlere burs vererek meslek sahibi olmalarına destek vermeye gücümüz ve imkanlarımızın olduğunu anlatıyoruz.  

 Bunlarla beraber şehit ailelerine, gazilerimize ve engelli bireylerimizde gerekli desteği sağlıyoruz. Engelli sporcularımıza destekler vererek onları teşvik ediyoruz. Beyaz ay derneği mensuplarına, Altı nokta körler derneğine, muhtaç anneler ve çocuklara, otistik çocuklara, meydan aşevinden yılın her günü sıcak yemek alan 1200 kişiye katkılarımız, mülteci aileler ve çocuklarına desteklerimiz, kıyafet, erzak ve okul yardımlarımız periyodik olarak devam ediyor. Çocuk Esirgeme Yuvalarındaki çocuklarımız, Huzurevindeki yaşlı büyüklerimiz bizim ilgi ve destek alanımızdandır. Zaman zaman iftar yemekleri, kendilerinin arzu ve talepleri doğrultusunda verdiğimiz yemeklerde buluşmaktayız. Her sene 2 defa merhum vakıf bağışçılarımıza, vakıf mensuplarımıza ve hayatta olan mensuplarımıza ithafen Kur’an’ı Kerim hatimleri müftülük Kur’an kursu öğrencileri tarafından yapılmaktadır. Kur’an kursu öğrencilerimize yemekler ve hediyeler vermekteyiz. 

   Bu çalışmalarından dolayı Vakfımız ” Bölgenin en başarılı Sivil Toplum Kuruluşu” ödülünü almıştır. Eskişehir, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya’da yapılan bir anket çalışmasında Vakfımızın ” en başarılı Sivil Toplum Kuruluşu” seçildi. Afyonkarahisar’da yapılan ödül törenine heyet olarak iştirak ederek ödülümüzü aldık. Bu başarı hepimizin ortak emeği ve katkılarıyla elde edildi. Emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkürlerimi ve tebriklerimi sunuyorum. Bu başarının akabinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen ” Vakıflar Haftası” törenlerine davet edildik. Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı törenlere vakıf yönetim kurulu başkanı ve heyet olarak katıldığımız için onurluyuz. 

Sosyal yardımlarımızın yanında kültürel varlıklarımızın korunmasına, yaşatılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu doğrultuda kültür ve turizm değerlerimize de sahip çıkıyoruz. Dumlupınar, Altıntaş gibi şehit kanlarıyla dolu topraklarımızın tanıtımı ve ziyaretçilerin artmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu ilçelerimizin Kaymakamları ile iş birliği içinde çalışıyoruz. Kütahya’ya yurtiçi ve yurtdışından gelen gazetecilere rehberlik görevimizi yerine getiriyoruz. Saraycık köyünde düşman askerlerini ” kuş uçmaz kervan geçmez” murat dağı vadilerine yönlendirip çıkmaz vadilere çakılıp kalmalarını sağlayan ve hemen şehit edilen çocuk yaştaki kahramanların, nesilden nesile aktarılan kahramanlık destanlarına bir vefa borcu olarak yaşatılması için girişimlerde bulunduk. Gazete ve TV ekranlarında bu kahramanlık destanlarını dile getirdik. Sayın Valimiz Ali Çelik’in bu kahramanlara; Saraycık köyünde anıt yapılması konusundaki çalışma ve yakın ilgisine şükranlarımızı sunuyorum. 

 Bütün bu çalışmalarımızda bize daima destek olan, güç veren ve teşvik eden vakfımızın yönetim kurulu üyelerimize, Valimiz Ali Çelik, Hava Er Eğitim Tugay Komutanımız hava Tuğgeneral Necati Gündüz paşamız ve eşi Nuray Gündüz’e, Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık’a, İl Müftümüz Hüseyin Demirtaş’a, her sene vakıflar haftasında, vakfımızı iş birliğine layık görerek faaliyetler yapmamızı sağlayan Vakıflar Bölge Müdürümüz Zekeriya Şentürk’e, Muhtarlar Derneği Başkanımız Kadir Mandal’a  ve değerli muhtarlarımıza, Bayanlar kurulumuzun fedakâr ve çalışkan üyelerine en kalbi teşekkürlerimi ifade etmeyi bir görev sayıyorum. Bölgemizin en başarılı kuruluşu seçilen vakfımızın çalışmalarına katkıda bulunan değerli kişi ve kuruluşlara en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum”.   




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *