SARAY VE KİRAZPINAR MAHALLERİ MÜLTECİYE KAPATILDI

447

Daha önce seyreltme projesi kapsamında Kütahya’da bazı mahallelerinin yabancı kaydına kapanacağını duyurmuştuk. Kütahya İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden yapılan son açıklamada Kütahya’da Kirazpınar ve Saray Mahallerinin yabancı ikamet kaydına kapanacağı bildirildi

Geçtiğimiz haftalarda İçişleri Bakanlığı tarafından yabancıların mekansal yoğunlaşmasını önlemek için ‘seyreltme’ projesi başlatıldı. Ankara’nın pilot bölge olarak seçildiği projenin ülke genelinde uygulanacak.

Kütahya İl Göç İdaresi Müdürlüğü de Kütahya’da da iki mahallenin yabancılar için nüfus kaydına kapanacağını duyurdu. Açıklamada “Ülkemizde çeşitli bölgelerdeki yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak Bakanlığımızca belirli illerimizdeki 781 mahalle yeni doğan ve çekirdek aile birleşimi dışında geçici koruma kaydına, uluslararası koruma kaydına, ikamet iznine, geçici koruma veya uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamındaki yabancıların ikamet ili değişikliği yapılması işlemlerine kapatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Tüm Türkiye’de uygulanacak karar ile yabancıların yoğun olduğu 16 ilde ve şehirlerin bazı mahallelerinde ikamet eden yabancıların, yerli nüfusa oranının yüzde 25’i geçmemesi esas alınacak. Mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aşılması durumunda 2 yöntem izleniyor. Ya bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor, ya da yoğunluğun bulunduğu bölgelerdeki sığınmacılar gönüllülük esasıyla farklı il ve ilçelere yerleştiriliyor.

Karar sonucu Kütahya İl Göç İdaresi Müdürlüğü Kütahya’nın Kirazpınar ve Saray Mahallerinin yabancı ikamet kaydına kapanacağını açıkladı. Saray Mahallesi’ndeki yabancı nüfusunun yüzde 25’i geçmesi sebebiyle bundan sonra mahalleye yabancı kayıt alınmayacak. Köyden mahalleye çevrilen yerleşim yerlerinden biri olan Kirazpınar mahallesinde de nüfus yoğunluğunun zaten düşük olması sebebiyle yüzde 25 oranı diğer mahallere göre daha kolay yakalandığı için mahallenin bu listeye alındığı tahmin ediliyor.

İLK KEZ GAZETE KIRKÜÇ DUYURMUŞTU

‘Seyreltme’ projesi ile Kütahya’da da bazı mahallenin yabancılar için nüfus kaydına kapanmasının söz konusu olduğunu 15 Nisan tarihli gazetemizde “Bir Mahalle Mülteciye Kapanacak” başlıklı haber ile Kütahyalılara ilk kez Gazete Kırküç olarak duyurmuştuk.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *