ENFLASYONA TEK BAŞINA SAVAŞ AÇTI

982

Dükkânında ederi çok daha fazla olan yüzlerce kalem ürünü 15 TL’den satışa sunan Ramazan Arı, hem üretici hem tüketicinin enflasyon karşısında psikolojik bir savaş verdiğini ifade etti. Enflasyona işletmesinde savaş açan Arı, hem üretici hem tüketiciyi elini taşın altına koymaya çağırdı

Kütahya İSTOÇ AVM İşletmecisi  Ramazan Arı, enflasyona kafa tutan bir kampanyaya imza attı. Dükkânında ederi daha fazla olan hemen hemen her ürünü 15 TL’den satışa sunan Ramazan Arı, her geçen gün zamlanan ürünlerle hem üreticinin hem de tüketicinin psikolojik bir savaşa girdiğini belirtti.

Dünya’daki enflasyon gerçeğinin Türkiye’de bu 5’inci vitese takıldığını belirten Arı, herkesin senin ürünün bu kadarsa, benim ürünüm de bu kadar yarışına girdiğine değindi. Bu yarışın sonuçlarının herkes için ağır olduğuna dikkat çeken Ramazan Arı, “Perakendeci benim ürünüm bu deyip esnaf daha ürünü sipariş vermeden zam yapıyor. İnsanlar esnafı fırsatçılıkla suçlarken oturduğu evin, kullandığı arabanının değerinin artırıyor” dedi.

‘İNSANLAR FİYAT DAHİ SORAMIYOR’

“Aldın aldın alamadın geç kaldın” sloganı ile başlattıkları kampanyanın hedefini açıklayan Ramazan Arı, “Tüketiciyi alışveriş yapma korkusu sardı. İnsanlar bir şeyin fiyatını dahi soramıyor. Esnaf kilitlendi. Biz de cebimizden harcamayı göze alarak böyle bir uygulama yaptık. Örneğin fabrika satış fiyatı 30 TL’nin üzerindeki 6’lı bardağın fiyatına bu fedakârlığı yaparak 15 TL dedik. İnsanlar rahatça bir yere girip fiyat sorabilsen istedik” İfadelerini kullandı. İnsanların fiyatı artacağını düşündüğü ürünü toplayıp gitme yarışına girmesinin bir tüketici hatası olduğuna değinen Arı, Biz bu psikolojiyi kırmak için bu işe girdik o yüzden müşteriye üçüncü ürünü vermiyoruz.” Dedi.

‘BU PSİKOLOJİYİ KIRMALIYIZ’

Esnafları, toptancıları kampanyadan haberdar ettiğine değinen Arı, “Herkes elini taşın altına koyarsa ürününden 3’er 5’er fedakârlık yaparsa psikoloji düzelmeye başlar. Belki herkes bir şeyler satmaya başlar. Şu an Türkiye’de hala neyi kaça satsak neye ne kadar zam geldi psikolojisi var.” dedi. Arı kampanyanın bu psikolojiyi kırmasını ve herkesin  elini taşın altına koyması için bir adım olmasını diledi.

Küçük yaştan beri esnaflık yapan 10 yıldır milyoncu olarak Kütahya’da hizmet veren Kütahya İSTOÇ AVM İşletmecisi Ramazan Arı, “Aldın aldın alamadın geç kaldın” sloganı ile dükkânında “Ne alırsan 15 TL” kampanyası başlattı.  Asgari ücretliden en tepeye insanların alışveriş yaptığı bir dükkânı işlettikleri için piyasaya hakim olduklarını ifade eden Ramazan Arı, “Toplum olarak, insan olarak bizde hata var. Bir şeye zam gelecek dedikodusu başlıyor. Bakıyorum marketlerde insanların elinde ikişer üçer yağ var. Hepimiz açgözlü olduk. Bir tane lazımken evine daha fazla dolduruyor. Arz talep dengesi böyle de bozuluyor. Öteki evine yağ doldurunca yağ piyasadan çekiliyor. Bir komşunun evinden yağ fazlalığı birinin evinde şeker fazlalığı var. Toplumun durumu şu an bu. Bu zam yarışına tüm toplum girdik hepimiz suçluyuz. Fırsatçılığı bırakalım” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN DERDİ ŞU AN BU

Tüketicinin de aynı refleksi gösterdiğini ifade eden Ramazan Arı, “Altında arabası olan; onun arabası şu kadarsa benimki de bu kadara yarışına girdi. Evi olan yine aynı şekilde. Eskiden dolar Euro, altın vardı şimdi benim elimdeki mal kaç oldu var. Biz bu sene bunu yaşıyoruz. Türkiye’nin şu an derdi bu. “ şeklinde konuştu.

‘EVİNE TEPSİ ALACAK

UZUN UZUN DÜŞÜNÜYOR’

Alışveriş yapabilecek vatandaş cebindeki 2bin 500 TL ile ne alabileceğini sorgulanması gerektiğini dile getiren Arı, “İnsanlar içeride neyin kaça satıldığının farkında değil. Tüm esnaf kuyumcu dükkanına döndü. Kuyumcudan bir şeyi alırken yarım saat düşünür haklı olarak şu an tüm müşteri her yerde aynı psikolojide. Evine bir tepsi alırken insanlar uzun uzun düşünüyor. Tüketiciyi psikolojik anlamda bitirdik. Zamlar cebinde parası olan müşteriyi de alışveriş yapmaya küstürdü. Her gün etiket değiştirilir mi? Biz müşteriyi korkuttuk müşteri de küstü.” Dedi.

‘PİYASA KİLİTLENDİ’

Müşterinin  psikolojisini kaybolduğu gibi yakında esnafın psikolojisinin de kaybolacağına dikkat çeken Ramazan Arı,  “Biz bugün 17 ye almışım ürünü 20’ye satmışım. Bir ay sonra ürün 25 lira tekrar almışım 30 TL’ye satmışım bir ay sonra ürün 35-40 lira. Piyasa böyle kilitlendi zaten . Yarın kurban gelecek yarış kurbanlıklarda şimdiden başladı. “

İnsanlar ürünümüzü alsın diye değil insanların küslüğü bitsin diye kampanya başlattıklarını dile getiren ramazan Arı,  sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bizim sloganımız aldın aldın alamadın geç kaldın.  Çünkü elimizdeki ürün bittiği anda zaten fiyatı iki katı. İnşallah bu psikoloji ve insanların zam yapma yarışı kırılır”

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *