TARIMA ODAKLANMALIYIZ                                     

728

 Maalesef Dünya bir krize doğru daha sürükleniyor. 2019 yılında Çin’den çıkan Dünya’ya yayılan covit pandemisinin açtığı iktisadi ve içtimai sorunlar bitmeden bu kez de Rusya Ukrayna savaşı başlatıldı. Emperyal virüs hiç boş durmuyor, durmaya da niyeti yok. Çünkü sömürü mikrobu onların kanında var. İnsanlar rahat nefes alsın, huzur bulsun, barış içinde yaşasın istemiyorlar. Ezdikleri, kaynaklarını sömürdükleri halkların uyanacağından korkuyorlar ve kuduruyorlar. İşte bunu Ukrayna’da görüyoruz. 24 Şubat’ta başlayan bir türlü bitmeyen savaş yıkımlara, ölümlere, krizlere neden oluyor. Tarım ambarı olarak bilinen Ukrayna yakılıp yıkılıyor. Ceremesini yine garibanlar çekiyor. Emperyalizmin egoizmi devam ettikçe bu savaşın ne zaman duracağı bilinmiyor. Bilinen tek şey Türkiye dışında barış için ciddi çaba gösteren, diplomatik faaliyetler yürüten bir başka ülke yok gibi. Dışarıda bunlar olurken biz devlet ve millet olarak olası bir krizden etkilenmemek için ne gerekirse yapmalıyız.

 Koruna pandemisi, Rusya Ukrayna savaşı bize gıda ve tarımın önemini bir kez daha hatırlattı. Pandemi ve savaş süreci ile birlikte gıda ve tarım tüm dünyanın ilk gündemi oldu. Buzulların erimesi, İklim değişikliği, ekolojik dengenin bozulması, nüfus artışı gibi nedenlerle birlikte kaynakların azalmasıyla tarımın ve gıdanın her geçen gün önemi dahada artmaktadır. Çünkü insanlar beslenmeye ve yeterli gıdaya ihtiyaç duymaktadır. Bunlar azalmasın, sıkıntı yaşanmasın, tedarik zinciri kopmasın, ürettiğine değer katsın diye ülke olarak tarıma çok önem vermeliyiz, çiftçimizi desteklemeliyiz. İhmal eder üretmezsek avuç açar hale geliriz. Buda bize hiç yakışmaz.

 Her alanda olduğu gibi tarımsal alanda da üretimin artırılması için planlı ve programlı bir faaliyetin yürütülmesi gerekiyor. Tarımın gelişmesi, randıman alınması için üretim miktarının artırılması kaçınılmaz oluyor. İlgililer çiftçimizi bilgilendirir eğitirlerse daha faydalı olacaktır. Ben inanıyorum Kütahya Tarım İl Müdürlüğü her aşamada uzmanlarıyla beraber çiftçimizin ve üreticimizin yanında olacaklardır. Tarımsal alanda dünyanın ambarı olduğu söylenen Ukrayna da savaşın sürmesi gıda krizine yola açacağı ve dahada büyüyeceği söylenirken tarım ülkesi olan bizi etkilememesi için üretimi artırmamalıyız. Hiç zaman kaybetmeden çiftçimize danışmalık hizmeti verilerek öncülük etmeliler. Tarımın ve gıdanın stratejik öneminin bugün daha çok artığı anlatılmalıdır.

 Tabi bu süreçte üreticimizde büyük iş düşüyor. Kütahya’da tarımsal üretiminin artırılması ve geliştirilmesi için hepimiz el ele vermeliyiz. Teori ile pratik birleşince istenilen başarı sağlanır. Daha verimli ürün elde etmek için tarım il müdürlüklerini ziyaret edilerek danışır bilgi alırlarsa daha kazançlı olurlar. Çünkü tarım müdürlüklerinin kuruluş amacı tarım sektörünü geliştirmek, çiftçiyi bilinçlendirmek ürün rekoltelisi artırmak, daha kaliteli ürün elde etmektir. Çiftçimiz kendilerine bedava danışmanlık veren bu kurumundan azami düzeyde istifade etmeliler. Danışmanın önemine dikkat çeken atalarımız, ” Bin bilirsen de bir bilene danış” demiş. Ürünlerinizin bereketli, ambarlarınızın dopdolu olması duasıyla sağlıcakla kalın bizimle değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *