MÜSİAD ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTESİ KURUYOR

447

MÜSİAD Orta Ölçekli Karma Sanayi Sitesi’nin 2 bin 500, 3 bin Kütahyalıya ekmek kapısı olacağını belirten MÜSİAD Kütahya İl Başkanı İsmail Tosun, sanayi sitesinde şimdiden yoğun bir talep olduğuna vurgu yaptı

Türkiye ve Kütahya ekonomisine faydalı girişimlerine devam eden MÜSİAD Kütahya, Orta Ölçekli Karma Sanayi Sitesi kuruyor. Basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulunan MÜSİAD Kütahya İl Başkanı İsmail Tosun, 321 dönümlük arazide 2-4-6 bin metrekare kapalı alanlı bitişik nizamda sanayi sitesi oluşturacaklarını müjdeledi. Tosun,  “92 veya 100 fabrika binasında 2bin 500 – 3bin kişiye istihdam sağlanacak. Bu da Kütahyamız için azımsanmayacak bir destek” dedi.

Yaklaşık 700 milyon TL’ye mal olacak sanayi sitesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 75’lik desteği ile kurulacağını ifade eden Tosun, sanayi sitesinde şimdiden yoğun bir talep olduğuna vurgu yaptı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kütahya Şubesi İl Başkanı İsmail Tosun Bengisu Sosyal Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. MÜSİAD Kütahya olarak 2014 yılında kurulmalarının ardından Kütahya’da istihdamın artırılması hedefinde olduklarını belirten İsmail Tosun, yönetime geldiği ilk yılda Türkiye’de ilk kez MÜSİAD’ların Tekirdağ’da oluşturduğu Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’ni ziyaret ettiklerini ve döner dönmez Kütahya’da da kurulması için çalışmalara başladıklarını belirtti. Üç yıl önce Kütahya MÜSİAD Orta Ölçekli Karma Sanayi sitesi KÜMÜSKOOP adında kooperatiflerini kurduklarını ifade eden Tosun, Vali Çelik’in önerisiyle siteyi ZAFER OSB’nin bir bölümüne kurmaya karar verdiklerini ifade etti.

‘İLK ÖRNEĞİ KÜTAHYA’DA OLACAK’

321 dönümlük arazi için İlk ödemeyi yaptıklarını ifade eden Tosun, “Oradaki büyük fabrikaların yan ürünlerinin üretimi yapılacak. 1,5 ay önce MÜSİAD’ın Genel İdare Kurulu Toplantısında MÜSİAD Genel Başkanımız Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a çalışmalarımız hakkında bilgi verdi. Bakan Bey de “MÜSİAD’ın 81 ilde orta ölçekli sanayi siteleri kurulması çalışmalarını başlattın biz de size her türlü desteği vermeye söz veriyoruz” demiş. Genel Başkanımız bize bu müjdeyi verdi.”dedi. Tosun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulacak olan sanayi sitesinin ilk örneğini Kütahya’da yapabileceklerini belirtti.

Maliyetin 2 bin metrekare için tahmini 5 – 6milyon olacağına değinen Tosun, “Yatırımcı isterse 2 bini, 4 bine ya da fazlasına çıkarabilecek.” Dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yüzde 75 devlet desteği öngördüklerini belirten Tosun, “Zaten arsamızı aldık öyle de bir avantajımız var. Geri kalanı üyelerimiz katkılarıyla sağlanacak. Belki bu desteği ilk Kütahya alacak. Ben önümüzdeki hafta gene başkanımız ile bakan beye gideceğim dosyayı sunmak için.” İfadelerini kullandı.

‘İLK YATIRIMCI BİR İLAÇ FABRİKASI’

İlk etapta 20’ye yakın yatırımcının talepte bulunduğunu vurgulayan Tosun, “Ama seçici davranıyoruz. Bizim hedefimiz kiraya verilecek binalar yapmak değil Kütahya’dan ülke ve Kütahya ekonomisine katkı yapılacak fabrikaların kurulması. Talepleri ayıklayarak yatırım yapmak isteyenlere öncelik veriyoruz. Şu anda bir firma, 10 bin metrekarelik ilaç fabrikası için arsa bedelini ödedi. Başka firmalardan da talep geliyor. Ama ilk hedefimiz Kütahyalı hemşerilerimizin destek olması ve onların iş yapmasını sağlamak.” Dedi. MÜSİAD olarak öncülük ettikleri için ilk olarak kendi üyelerine öncelik tanıyacaklarını ifade eden Tosun, talip yatırımcılara da üyelik şartı koyacaklarını, potansiyel yatırımcıların da üyeliğe sıcak baktığını belirtti. 

Yatırımı merkezde yapmaları halinde arsa bedelinin 10 katı hafriyat, arazi düzenlemesi gerekeceğine dikkat çeken Tosun, Vali Ali Çelik ile istişarelerinde “Bizim OSB yasasına göre hizmet destek alanı oluşturmamız gerekiyor. Altyapısı da hazırken burayı değerlendirin” dediğini ifade etti. Zafer OSB’nin konumu, havaalanı, ile Türkiye’nin önde gelen sanayi bölgelerinden biri olacağının altını çizen Tosun,  “Biz de yerimizi alalım dedik.” Şeklinde konuştu.  

‘İŞÇİ BULUNMUYOR DİYE FABRİKA KURMAMAK OLMAZ’

OSB’de birçok fabrikanın kapısında işçi aranıyor ilanı olduğunu belirten Tosun, “Bizlerin de bunu yaşayacağı kanaatindeyim. Ama bir yerden başlamak lazım. Biz işçi bulalım da gelip gitme konusunda Zafer OSB’nin faaliyete geçmesiyle çalışmaları devam eden tren yolu Afyon Kütahya arasında belli saatlerde Zafer OSB’de duracak şekilde bir hat döşenmesi avantaj olacak. İşçi bulunmuyor diye yatırım yapmamak fabrika kurmamak olmaz biz aramaya devam edeceğiz.  Korkunun ecele faydası yok. Bu işi yapacağız sonra da işçi aramaya başlayacağız.  Dedi.

‘KÜTAHYA YOLUNU ÇİZDİ’

Kütahya’nın tarım ili mi sanayi ilim mi olacağı konusunda ortada kaldığına dikkat çeken Tosun sözlerini, “Sayın valimizin çalışmaları ile sanayi alanlarının çoğalmasıyla yurtdışından ve şehir dışından gelen yatırımcılarla Kütahya yolunu çizmiş ve sanayi şehri olma yolunda büyük adımlar atmıştı. MÜSİAD olarak Kütahya’nın sanayi şehri olmasına katkı sağlamaya ve çorbada tuzumuz olması için gerekli adımları attık. Eğitim alanında çalışmalarımız var. Netleşince paylaşacağız. MÜSİAD olarak en büyük katkımız ülkemizin ve Kütahya’nın kalkınması.” Diyerek sona erdirdi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *