ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

538

Çinigaz’ın Kütahya’da verdiği hizmetler hakkında kamuoyunda yayılan yanlış bilgilere de açıklık getiren Çinigaz Doğalgaz AŞ İşletme Müdürü Muammer Ay, “Çinigaz Doğalgaz AŞ Kütahya’ya bugün olduğu gibi yarında hizmet edecek bir değerdir” dedi.

Çinigaz Doğalgaz AŞ İşletme Müdürü Muammer Ay ve İdari Mali İşler Müdürü Fatma Özorak Kütahyalı basın mensuplarıyla bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu.

Çinigaz Doğalgaz AŞ İşletme Müdürü Muammer Ay, “Doğal gaz fiyatını Çinigaz’ın değil, gaz satın almakta oldukları tedarikçi firma olan BOTAŞ’ın belirlediğini hatırlatarak doğal gaz fiyatlarında yaşanan artışlardan kaynaklanan adil faturanın aboneye yansıtılmasının kanuni bir düzenleme olduğunu belirtti.

Ay, Çinigaz’ın sayaç bedeli almadığını mekanik sayaçlardan alınanın depozito bedeli olduğunu vurguladı.

‘ADİL FATURANIN YANSITILMASI KANUNİ’

Kamuoyunda konu hakkındaki yanlış bilgilere de açıklık getiren Ay, “Çinigaz ön ödemeli abonelere fark faturası çıkarmıyor. Ön ödemeli kartlar ile alım yapılması durumunda tüketim tarihi ile doğal gaz alımı ve kullanım esnasındaki doğal gaz fiyatlarında yaşanan artışlardan kaynaklanan adil faturanın aboneye yansıtılması kanuni düzenleme gereğidir. Sayaçlarda doğal gaz depolama imkanı yoktur. Mekanik sayaçlardaki kullanıma göre kullanıldıkça ücret oluşmaktadır. Çinigaz tarafından abonelerin kullanım karşılıkları BOTAŞ’a doğal gaz parası olarak ödenmektedir. BOTAŞ önceden parası alınmış sabit bedel ile ön-ödemeli doğal gaz satmamaktadır. Ancak kullanıldıkça güncel fiyatlarla faturalandırılmaktadır.”

‘DÖŞENEN HAT KÜTAHYA’DAN VİYANA’YI BULUR’

30 yıl süre ile Kütahya’da doğal gaz dağıtım ve satışı yapmak üzere (EPDK) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans almış Çinigaz Doğalgaz A.Ş’nin 2004 yılının ortalarında Kütahya Merkez’deki yatırımlarına başladığı hatırlatılırken Çinigaz tarafından Kütahya geneline Kütahya’dan Viyana’ya olan mesafeden fazla doğal gaz boru hattı döşendiğini açıklandı.

Kütahya doğal gaz dağıtım hattının abonelere ulaştırılması için 2004-2021 yılları arasında 75 milyon dolarlık yatırım yapıldığına değinen Çinigaz Doğalgaz AŞ İşletme Müdürü Muammer Ay, abone başına 13 metreden fazla doğal gaz hat uzunluğu bulunduğunu açıkladı.

‘USULSÜZ İŞLEM YAPILIYOR ALGISI OLUŞTU’

Kütahya genelinde abonelerin yüzde 21’ini oluşturan 29 bin 879 abonenin ön ödemeli, elektronik kartlı sayaç kullandığını ifade eden Ay, “Türkiye genelinde elektronik ön ödemeli veya elektronik kartlı sayaç uygulaması sadece birkaç ilde sınırlı sayıda bulunmaktadır. Başlangıçta abonelere kolaylık sağlayacağı düşünülen ön ödemeli sayaçların sonradan ortaya çıkan arıza problemleri nedeniyle abone memnuniyetini azaltan yönleri öne çıkmıştır. Kütahya’mızda ön ödemeli kartlarla doğal gaz alanlar için doğal gaz fiyatındaki artışların kanuni uygulama kapsamında fark faturalarının çıkartılıyor olması abonelerde usulsüz işlem yapılıyor algısı oluşturmaktadır. Tüketicilerin elektronik kartlı sayaçların sık arızalanması ve adil faturası gibi şikayetleri nedeniyle son yapılan kanuni düzenleme ile Devletimiz Elektronik Sayaçtan Mekanik Sayaçlara geçiş için 6 taksitle Güvence Bedeli ödeme imkanı getirildi. Şirket olarak maliyet farkını üstlenerek Mekanik Sayaca geçecek abonelere 6 taksitte Çinigaz’dan şeklinde destek olarak Güvence – DEPOZİTO – Bedelini 12 taksitle ödeme için Ağustos 2022 sonuna kadar geçerli kampanya başlattık.” Şeklinde konuştu.

‘ÇİNİGAZ KAYNAKLI KESİNTİ YOK’

Çinigaz Doğal Gaz AŞ’nin Kütahya performans Değerlerine dair bilgi de veren Ay, şu ifadeleri kullandı: “Doğal Gaz Acil 187 çağrılarında; ortalama ulaşım süremiz 8,62 dakikadır. Acil olmayan ihbarlarda Çinigaz her yıl, her ay kendi rekorlarını kırmaktadır. Doğal Gaz Acil 187 merkezine gelen çağrıların yüzde 75’ne ortalama 10 dakikada ulaşılmaktadır. Kütahya’mızda Çinigaz alt yapı sistemlerinden kaynaklı doğal gaz kesintisi 0’dır. Diğer kurumların hatalı müdahalesi kaynaklı kesintiler yılda 136, iç tesisattaki cihazlar kaynaklı kesintiler yılda 10 bin 945 adet. Yeni Kütahya genelinde günlük 30 adetten daha az.”

Kiosklarda bekleme süresinin15 dakikanın altında olduğunu dile getiren Ay, Çinigaz’ın kasasına giren herhangi bir kart dolum bedeli olmadığına da değindi. Gaz açma işlemlerini ortalama 3 günde yapıldığına, ikinci aboneliklerde ise 2 gün içinde gaz arzı sağlandığına dikkat çeken Ay, Kütahya’da Çinigaz Sosyal Sorumluluk Çalışmalarına dair de bilgi verdi.  Ay, “Her yıl 2000 ramazan kolisi muhtarlar aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmaktadır. Amatör ve profesyonel spor kulüplerine (basket, futbol) antrenman ve maç malzeme yardımı yapılmaktadır. Çinigaz Doğalgaz Sevin Akdoğan İlkokulu yaptırılarak devletimize devredilmiştir.” Dedi.

SAYAÇ BEDELİ DEĞİL DEPOZİTO

“Çinigaz Sayaç Bedeli sadece abonelik sözleşmesinin imzalanması esnasında bir sefere mahsus alınır. Mekanik sayaç kullanan abonelerin, fatura borçlarını garanti altına alabilmek için depozito olarak EPDK tarafından her sene belirlenen sabit bedellerdir. Güvence Bedeli, sözleşme feshi hâlinde ilgili mevzuat çerçevesinde güncellenerek geriverilmek üzere KDV hariç tahsil edilmektedir. Doğal gazın kullanım amacına göre (mevzuatta belirtilen miktarda güvence bedeli alınır. İlk defa abone olunacak binalarda abone bağlantı bedeli alınmaktadır. Bu bedel yapılan servis hattı yapım maliyet karşılığıdır. İadesi yapılmamaktadır.”

Vatandaşın daha temiz bir hava soluması, ağaç kesiminin durdurulması, yeşil ve sağlıklı bir gelecek için dünya fiyatlarının altında sübvanse edilerek ve kaliteli bir altyapı ile sorunsuz sunulan doğal gaz dağıtım hizmetinin sorunlu bir hizmetmiş gibi gösterilmesinden üzüntü duyduklarını ifade eden Ay, “Çinigaz Doğalgaz AŞ Kütahya’ya bugün olduğu gibi yarında hizmet edecek bir değerdir. Sahip çıkalım.” Dedi.

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *