AİZANOİ KAZILARI DPÜ’YE TESLİM

469

Aizanoi Kazıları, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararıyla doğrudan Kütahya Dumlupınar Üniversitesine verildi. 2021 yılı kazı çalışmaları değerlendiren Kazı Başkanlığını yürütecek Prof. Dr. Gökhan Coşkun, çalışmaların 2022 yılında da tüm hızıyla sürdürüleceğini belirtti

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin (DPÜ) 2021’den beri akademik danışmanlık desteği verdiği Aizanoi Antik Kenti Kazıları Cumhurbaşkanlığı Kararıyla doğrudan devredildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARIYLA DEVREDİLDİ

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen ve 2021 yılında Kütahya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un bilimsel danışmanlığı ve eş güdümünde yürütülen Aizanoi Kazıları, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararıyla doğrudan Kütahya Dumlupınar Üniversitesine verildi.

Kazı Başkanlığını yürütecek olan Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bilimsel, kültürel ve turizm açılarından büyük öneme sahip olan bu antik kentteki çalışmaları bilimsel yöntemlerden taviz vermeden hızlandırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Aizanoi’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesinde yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Coşkun, şunları söyledi:

Anadolu’da en iyi korunmuş Zeus Tapınağını barındırmasının yanı sıra Aizanoi’de hem Agora’nın hem de Macellum’un varlığı kentin bölge için ticari önemini de işaret eder. Roma İmparatorluk Dönemi’nde kente yapılan yatırımlar bugün kent içinde kalıntılarını görebildiğimiz en görkemli yapıları oluşturur. Bu yapıların kazı, restorasyon ve konservasyon işlemleri zaman içerisinde tamamlanarak ülkemize arkeolojik ve turistik bir değer olarak kazandırılması hedefleniyor.

‘ÇALIŞMALAR 2022 YILINDA DA SÜRECEK’

Bölgede son 2 yıl içinde yürütülen çalışmalardan da söz eden Coşkun, “Bölgenin en büyük antik kenti olan Aizanoi’de 2021 yılı kazı çalışmaları kapsamında birden fazla alanda çalışmalar yapıldı. Roma İmparatorluk Dönemi kentlerinin en prestijli yapılarından biri olan Agora ve bunun yanı sıra Zeus Tapınak alanının anıtsal giriş kapısı (Propylon) ortaya çıkarılmaya başlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde Agora’daki sütunlu galeriler ve dükkânlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Ayrıca Agora’nın ticari hacmini gösteren dükkânlardan ele geçen buluntuların bilimsel değerlendirmeleri yapılarak, elde edilen veriler sonucunda Aizanoi Agorası’nın dükkânlarında hangi ürünlerin satıldığı tespit edilebildi. Kazısı tamamlanan dükkânlarda, antik dönemin aydınlatma araçları olan kandiller ve ayrıca kemik eserlerin satıldığı saptandı. Anadolu’daki en görkemli anıtsal giriş kapılarından biri olan Zeus Tapınağı Propylonu ve Agora’daki çalışmalar 2022 yılında da sürdürülmeye devam edilecektir” dedi.

PENKALAS PROJESİ 2022’DE TAMAMLANACAK

Devam eden ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalara da değinen Coşkun, “Birbirlerine bitişik olarak yapılmış hâli dünyada tek örnek olan Tiyatro-Stadion Kompleksi’nin rölövesi yapıldı ve tiyatronun restorasyon projesi 2022 yılında hazırlanmaya başlandı. Diğer yandan, 2021 yılından itibaren yoğun bir şekilde çalışılan ve Kütahya Valiliği ile Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Penkalas/Kocaçay Deresi Islah ve Rekreasyon Projesi’nin 2022 yılında tamamlanarak, antik kente yeni bir turizm değeri kazandırılması planlanıyor. Bu proje kapsamına Penkalas Çayı üzerinde yer alan Roma Köprüleri’nin restorasyon çalışmaları da hızla devam ediyor. Bunlara ilaveten, kentin haritalandırılmasının ve şimdiye kadar gün yüzüne çıkarılmış olan tüm yapıların çizim çalışmalarının da 2022 yılında tamamlanmasını hedefleniyoruz. Kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının çok geniş kapsamlı olması ve bu projelerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için ekibimiz içerisinde DPÜ Arkeoloji Bölümü’ndeki akademisyenlerin yanı sıra diğer bölümlerden de akademisyenler yer alıyor. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğünün yoğun desteğiyle sürdürülen kazı çalışmalarının, akademisyenlerden oluşan ekibe yeni takviyeler yapılmak suretiyle daha da verimli hale getirilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

‘GURUR DUYUYORUM’

Kazıların DPÜ devredilmesini değerlendiren Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Geçen yıl akademik danışmanlığını üstlendiğimiz kazıların bu yıl tamamen tarafımıza devredilmesinden Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü olarak büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Kazı çalışmalarını yürüten Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerimiz olmak üzere tüm personelimize teşekkürlerimi sunuyorum. Rektörlük olarak Kütahya’nın en kıymetli hazinelerinden biri olan Aizanoi’nin şehrimize gerek ekonomik gerekse kültürel anlamda sunacağı katkıları ortaya çıkarmaya devam edeceğiz. Alınan bu kararın Üniversitenize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *