DPÜ Güzel Sanatlar ve Mühendislik Fakültesinin işbirliğiyle hayata geçirilen Büyük Taarruz adlı mobil uygulama, Dumlupınar Meydan Muharebesinin yapıldığı bölgede ziyaretçilerin rehbere ihtiyaç duymadan bilgi edinebilmesini sağlayacak
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından (DPÜ GSF) proje fikri ve tüm arayüz tasarımları ile akademik kayıtlarının yapıldığı, DPÜ Mühendislik Fakültesinin ise yazılım kısmını hazırladığı Dumlupınar Meydan Savaşı’nın kazanıldığı bölgeyi ziyaret edecek turistler için hazırlanan Büyük Taarruz adlı mobil uygulama yayımlandı.
DPÜ bünyesinde yürütülen bir lisansüstü tez Güzel Sanatlar Fakültesi aracılığıyla ve Bilimse Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün desteğiyle bölgenin turistler tarafından ziyaretine kolaylık sağlayan bir mobil uygulamanın hazırlanmasını sağladı. DPÜ GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin’in danışmanlığı ve yürütücülüğünde, Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı lisansüstü öğrencilerinden birisi olan Deniz Babilik’in 30 Ağustos Meydan Muharebesi Güzergâhı Dijital Bilgilendirme Tasarımı Uygulamaları başlıklı tez çalışmasının sonucunda ortaya çıkan Büyük Taarruz adlı mobil uygulama, Kurtuluş Savaşı’nda tarihi öneme sahip yerlerin konumları ve önemine ilişkin bilgiler yer alıyor.
‘VAR OLMAYAN BİR SİSTEMDİ’
Türk milletinin ve onu oluşturan bireylerin asli görevlerinden birinin Büyük Taarruz’u asla unutmamaları ve unutturmamaları olduğunu vurgulayan GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, “Yapılan araştırma ve incelemelere göre, Dumlupınar Meydan Muharebesinin yapıldığı bölgede yer alan şehitliklerle ilgili buraya gelen ziyaretçilerin bir rehbere ihtiyaç duymadan bilgi edinebileceği, tarihi bilgileri içeren mobil uygulama karekod sistemine rastlanmamıştır. Bu alanda görülen eksikliğin, Büyük Taarruz adlı mobil uygulama ile giderilmesi amaçlanmıştır.” Dedi.
BİR BOŞLUĞU DOLDURDU
Mobil uygulama, karekod sistemi ile Büyük Taarruz güzergâhında yer alan şehitlikler, anıtlar ve tarihi beldelerde duyuru tabelaları üzerine basılmış okunması güç ve küçük yazılar yerine ziyaretçilerin okumasını kolaylaştıracak çözüm yöntemlerini içeriyor. Proje kapsamında ortaya çıkan ürünün, bugüne kadar bölge ve Millî Mücadele ile ilgili bilgi, belge ve görseller sunan bir uygulamanın olmamasından kaynaklı boşluğu doldurması ve turistlerin bir rehbere ihtiyaç olmadan bölgeyi gezebilmesini sağlamayı hedefliyor. Önemli ve özgün uygulama Türkçe ve İngilizce olarak kullanılabiliyor. Uygulama Android ve iOS işletim sistemine sahip telefonlar için kullanıma sunuldu.