BANKA PROMOSYONLARI GÜNCELLENMELİ

633

Temmuz 2022 öncesinde yapılan banka promosyon sözleşmeler ile eğitim çalışanların eline geçen promosyon ödemelerinin çok komik rakamlar haline geldiğini belirten Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Altınok, promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik çalışma yapılmasını talep etti

Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Altınok, eğitim çalışanlarına verilen banka promosyonları hakkında basın açıklamasında bulundu.

Eğitim çalışanlarının promosyondan dolayı ciddi kayıp yaşadığını ifade eden Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Altınok ; “ Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile üniversitelerimiz tarafından bankalar ile maaş promosyon anlaşmaları yapılıyor ve bu kapsamda alınan promosyon ücretleri memurlara ödeniyor. Promosyon anlaşmalarının süresi ise üç ile beş yıl arasında değişiyor. Ancak şu anda yaşanan sorun, 2022 yılı Temmuz ayı öncesinde promosyon sözleşmesi yapılan kamu çalışanlarının ciddi bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalmasıdır.” Dedi.

‘KOMİK RAKAMLAR’

Pandemi döneminde Türkiye’nin ağır bir süreç yaşadığını hatırlatan Mehmet Altınok, “Hemen hemen her alanda yaşanan olumsuz gelişmeden toplumun tüm kesimleri olduğu gibi kamu çalışanları da etkilendi. O dönemlerde yapılan promosyon sözleşmeleri de gelişen ekonomik koşullar karşısında kadük hale geldi. Temmuz 2022 öncesinde yapılan sözleşmeler ile eğitim çalışanların eline geçen promosyon ödemeleri çok komik rakamlar haline geldi. Zira son bir yıllık sürede enflasyon oranında meydana gelen artışa binaen memur maaşlarında da artış gerçekleşti. Öyle ki 2022 yılında memur maaşlarına yaklaşık yüzde 80 civarında artış yapıldı. Memur maaşlarına yapılan artışla birlikte bankalara gönderilen aylık nakit miktarı da aynı oranda arttı. Bu kez Temmuz 2022 öncesinde promosyon anlaşması imzalayan kurum çalışanları mağdur oldu. Zira sözleşmeler eski maaşlara göre yapılmıştı ve bu da çalışanların promosyon kaybına uğramasına yol açtı.”diye konuştu.

KAMU ÇALIŞANLARININ SUÇU NE?

Birçok iş yerinde banka promosyonlarının güncellendiğini belirten Altınok ; “2022 yılında bankalarla yapılan promosyon anlaşmalarında verilen ücretler hayli yüksek. Hatta son olarak promosyon ücretlerinin 41 bin 500 TL’ye kadar çıktığı kamuoyuna yansıdı. Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında, Temmuz 2022 öncesinde ödemesi yapılan promosyon ücretlerinin enflasyon oranı ve memur maaş artışları karşısında değer kaybetmesi, bu anlaşmaların ise uzun yıllar uygulanmaya devam edecek olması nedeniyle promosyon ücretlerinin güncellenmesi ve ekonomik gelişmelere göre artış yapılması gereklidir.” İfadelerini kullandı.

Bir kısım il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin promosyon ücretlerinin güncellenmesi yönünde girişimlerde bulunduğunu da dile getiren Altınok, şu ifadeleri kullandı: “Bu önemli bir adım olmakla birlikte yeterli değildir. Emekli promosyon ücretlerinin 10 bin TL’ye yaklaştığı, bankaların emeklileri çekebilmek için promosyon konusunda adeta yarışa girdiği bu dönemde, kamu çalışanlarının promosyon miktarlarının güncellenmesi kararı kurum yöneticilerinin inisiyatifine bırakılmamalıdır.  Eğitim çalışanları olarak; Bankalarla yapılan promosyon sözleşmelerinin, 3 ya da 4 yıllık bir süreyi kapsadığı için enflasyon artışı, buna bağlı olarak maaş artışları ya da döviz kurundaki hareketlenmeler ile birlikte güncelliğini yitirdiği inkar edilemez bir gerçekken,  Soruyoruz:  Bankaların çekici promosyon vaatleri ile müşterilerinin artmasına ve bununla doğru orantılı olarak kar oranlarının yükselmesine rağmen, kamu çalışanlarının bundan faydalanamaması, promosyon kaybı yaşaması ne kadar adildir?”

‘DÜZENLEME HÜKMÜ ŞART’

MEB’e bağlı tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve üniversitelerin bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarının revize edilmesini, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını talep eden Altınok, öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, promosyon sözleşmelerinin, öngörülemeyen ekonomik gelişmelere uygun olarak düzenlenmesi için hüküm getirilmesinin de çok önemli bir adım olacağını vurguladı.

Altınok, “Unutulmamalıdır ki promosyon ücretlerinde; Emeğimiz vardır. Alın terimiz vardır. Hakkımız vardır. Bu hakkın gasp edilmesine göz yummayacağımız bilinmelidir.  Ne eksik, ne fazla… Tek beklentimiz, hakkımız olanı almak! ”dedi.

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *