Çocuklar için okula uyum süreci iki haftayı geçtiğinde destek alınması gerektiğini ifade eden Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, “Çocukta her sabah mide bulantıları, ishaller, karın ağrıları gibi psikosomatik bozukluklar ortaya çıkar. İki olay destek için işaret aslında; iki haftayı geçiyorsa ve bu rahatsızlıklar başlıyorsa alarm çanları çalmalı” dedi.
Meslekte 17 yılını dolduran 2010’dan beri Kütahya’da hizmet veren Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, okula uyum sürecinde zorluk yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.
Okulların açılmasının üzerinden bir, anasınıfları ve birinci sınıflar için gerçekleştirilen uyum haftasının üzerinden iki hafta geçti. Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, okula uyum sürecinde zorluk yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında velilere tavsiyelerde bulundu.
KADEMELİ KOPUŞ ŞART
Uyum problemi yaşayan çocuğun özellikle annesinden kopmakta zorluk yaşadığını ifade eden Yoşumaz, “Bu kopuş kademeli olmalı. Sınıfta önce kapı açık, anne çocuk baktığında görebileceği yerde olmalı. İkinci gün çocuk annesini bahçede görebilmeli. Üçüncü gün bahçe dışında. Ama bu annenin bekleme olayı en falz 10 gün yaşanmalı. Bu olmuyorsa psikoloji bir problem var demektir” Dedi.
‘GEÇMEK BİLMEYEN KARIN AĞRILARI İŞARET’
Yoşumaz, “Uyum problemi yaşayan çocuklar için ilk 15 günde “Çok huysuzlandı bugünlük gitmeyiversin” demek alışkanlığın kazanılmasında engel teşkil eder” ifadelerini kullandı. Uyum süresi 2 haftayı geçerse destek alınması gerektiğinin altını çizen Yoşumaz, şu ifadeleri kullandı: “İlk ay bitsin, ilk dönem bitsin alışır” böyle bir şeye gerek yok. Çocuğu da veliyi de bu kadar yıpratmamak lazım. Uyum sorunu yaşayan çocukta psikosomatik bozukluklar ortaya çıkar her sabah mide bulantıları, ishaller, karın ağrıları başlar. Geçmek bilmez. Çünkü Psikoloji bozulduğunda mide ve bağırsaklar hemen etkilenir. Bunlar başladığında hemen bir uzmana gitmekte fayda var. İki olay destek için işaret aslında; iki haftayı geçiyorsa ve bu rahatsızlıklar başlıyorsa alarm çanları çalmalı.”
‘HER ÇOCUK FARKLIDIR’
Her insan gibi her çocuğun da farklı ve özel olduğunu belirterek sözlerine başlayan Yoşumaz, “Bazı çocuklar sanki 40 yıldır o sıralara oturur gibidir. Bazısı da büyük problemler yaşar. Çocukta kaygı olması normal, değişik bir ortama alışık olmadığı bir düzene giriyor.” İfadelerini kullandı. Çocukların adapte olmakta zorlanması durumunda okulun sınıfın biraz daha eğlenceli hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Yoşumaz, bu durumda okul yönetimi, öğretmen ve ailelere iş düştüğüne değindi.
‘NİÇİN OKULA GİTTİĞİNİ ANLATIN’
İnsanın bilmediği şeyden korktuğunu ifade eden Yoşumaz, Çocuğa okula niçin gittiği onların anlatabileceği tarzda anlatılmalı. Bildiği zaman korkmayacak zaten. Ebeveynler “Mühendis olmak, doktor olmak için gideceksin” diyor. Hayır bu değil. Çocuğun kendi hayallere giden yolun okuldan geçtiği söylenmeli. Okul korkusu diye bir şey yoktur aslında korkutan aile vardır.” İfadelerini kullandı.
ASLA BU DÜŞÜNCEYE KAPILMAYIN
Uyum sorunu yaşayan çocuk hakkında “Bu çocukta okuyacak kumaş yok” gibi bir düşünceye de asla kapılmamak gerektiğini belirten Yoşumaz, şu ifadeleri kullandı: “Her çocuk ayrıdır, her çocuk farklıdır. Okul korkusu da her çocukta farklıdır. Ancak bunun es geçilmemesi gerek.
ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ