Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu şehir dün mahalli gazetelerini önemserken, şehrine ait gazeteleri okumayı kültür addederken maalesef bugün onu da külfet görür olduk. Oysa gazeteler ve gazeteciler şehirler için külfet değil hizmet aracı olduğu için değerli ve gerekli bir nimettir. Çünkü gazeteciler tarihe not düşen yazıcılar, gazeteler ise şehrin dili, gözü, kulağı ve daha önemlisi hafızasıdır. Bunun şuurunda olan, şehrine hizmeti şiar edinen duyarlı insanlar maddi ve manevi fedakârlık göstererek gazete çıkartırlar. Bunu anlamamız için Kütahya’nın 113 senelik basın tarihine bakmamız lazım.
Kütahya’nın ilk süreli yayını 1909 yılında Bidayet Mahkemesi Başkâtibi Ferit Bey tarafından çıkarılan FELENT Gazetesidir. Bu gazetemiz 1888/1889 tarihinde Kütahya’da kurulan taş matbaada basıldığı tespit edilmiş olmasına rağmen hiçbir nüshasına ulaşılamamıştır.
Şehrimizde Felent gazetesiyle başlayan süreli yayın olarak hayatına haftalık HALK GAZETESİ ile devam etmiştir. Cumartesi günleri neşredilen halk gazetesi Avukat Hakkı Bey tarafından 12 Mayıs 1923 tarihinde kurulmuş olup 50. sayısı çıktıktan sonra kapanmıştır. Bilahare KÜTAHYA VİLAYET GAZETESİ olarak neşredilen gazete, ” KÜTAHYA MECMUASI” adı ile 29 Ekim 1925 tarihinde faaliyete geçmiştir. 30 Ekim tarihinde ise ” Kütahya Vilayet Gazetesi” adını almıştır. II. Dünya savaşı akabinde ” KÜTAHYA İL GAZETESİ”; 4 Nisan 1953 tarihinde yeniden ” Kütahya Vilayet Gazetesi”; 29 Ekim 1965-21 Ocak 1966 tarihleri arası ” KÜTAHYA VALİLİK YAYIN ORGANI”; 1966 senesinde son sayısının çıktığı 1975 tarihine kadar da tekrar ” Kütahya Vilayet Gazetesi ” adıyla yayınlanmış olup, ilgili gazetelere ait nüshalar Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesinde mevcuttur.
ÜMİT GAZETESİ: Bu gazete öğretmenler derneği adına 1953 senesinde kuruldu. Aylık olarak yayımlanan gazetede ilmi, edebi mesleki mevzular yer alıyor. Diğer gazeteler gibi bu gazeteye de Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesinde ulaşılabilir. İLERİ KÜTAHYA GAZETESİ: İlhami Kaymak tarafından 1950’de kuruldu. Siyasi, içtimai, iktisadi, ticari halkın dilidir başlığıyla çıkan gazete haftada 3 gün yayınlanmıştır. HAKİKAT GAZETESİ ise 1950’de Ömer Faruk Karaali tarafından kuruldu. “Siyasi bağımsız gazete” başlığıyla çıkan gazete haftalık olarak cumartesi günleri okuyucusuyla buluşmuştur.
BAĞIMSIZ KÜTAHYA GAZETESİ: Bu gazetemizde İlhami Kaymak tarafından 1950’de kuruldu. Siyasi, içtimai, iktisadi, zirai, ticari, köylünün gazetesidir. MÜSTAKİL TAVŞANLI GAZETESİ: Haftalık olarak perşembe günleri “siyasi, içtimai, iktisadi, “başlığıyla yayımlanan bu gazetenin kurucusu belirtilmemiştir.
Günümüzde ise Kütahya il merkezinde 9 adet günlük gazete yayımlanmaktadır. Kütahya Valiliği’nin internet sitesinden alıntı yaptığım listeyi özetleyerek ve güncelleyerek siz değerli okurlarıma sunuyorum.
1- KÜTAHYA EKSPRES GAZETSİ: 1956 yılında Mehmet Nuri Sarıışık tarafından kurulan gazete şehrimizin en kıdemli gazetesidir. Geçen mayıs ayında 66’ıncı yılını kutlayan bu gazetemiz faaliyetini sürdürmektedir.
2-KÜTAHYA POSTASI GAZETESİ: 24 Ekim 1961 tarihinde Ahmet Erbaş’ın kurduğu bu gazetemiz, günümüzde Ümit Kaygısızın sahipliğinde yayını idame ettiriyor.
3-DUMLUPINAR GAZETESİ: 10 Ağustos 1970 yılında kurulmuş olup, Nurhan Pehlivangil’in sahipliğinde yayınını sürdürüyor.
4-YENİ KÜTAHYA GAZETESÌ: Kuruculuğunu Ahmet Yaylıoğlu’nun yaptığı gazete 19 Eylül 1997 ‘de yayın hayatına başlamış olup, günümüzde Ziya Sağlam’ın imtiyaz sahipliğinde yayınını devam ettirmektedir.
5-GAZETE KIRKÜÇ: Erkan Sağlam’ın imtiyaz sahipliğindeki gazetemiz, 17 Ocak 2005 yılında kurulmuş olup o günden bugüne yayın hayatını sürdürüyor.
6- VİZYON GAZETESİ: 1 Haziran 2012’de Muazzez Aslıhan Özdoğularlı tarafından kurulan gazete, günümüzde Mehmet Saka’nın sahipliğinde devam ediyor.
7- HİSAR GAZETESİ: Nuray Kezban Uludoğan’ın sahipliğinde 11 Şubat 2020’da çıkan gazete yayın hayatını sürdürüyor.
8-ZAFER GAZETESİ: 19 Mart 2005 yılında kurulan bu gazetemiz Nuray Kezban Uludoğan adına yayınını devam ettiriyor.
9- MEDYA KÜTAHYA GAZETESİ: 1 Ekim 2012’de kurulmuş olan gazete Nurhan Pehlivangil adına yayın hayatını sürdürmektedir.
Haftalık gazetelerle ilgili elimde net bir bilgi olmadığı için eksik olabilir düşüncesiyle yazmadım. Kütahya Valiliğinin internet sayfasında yer alan bilgilerin yeniden güncellenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Haftalık gazete deyince aklıma 13 Eylül’de kurulan, 20 Eylül günü okuyucusuyla buluşan “Kütahya BÖLGE” gazetesi geldi. Mizanpajından, baskısına, muhabirliğinden, yazarlığına kadar kısacası gazeteciliğin her aşamasında çalışmış, emek vermiş, alın teri dökmüş, önemli bir kurumda devlet umuru görmüş, insanımızı umursayan, derdiyle dertlenen Kütahya sevdalısı bir yürek gazeteci kardeşim Cavit Kocaçay’ın sahipliğinde yayın hayatına başlayan BÖLGE gazetemizin Kütahya’ya yeni bir ses yeni bir nefes getireceğe benziyor. Manipülasyonlara alet olmayacaklarını, asparagas haberlere tevessül etmeyeceklerini umduğum, tecrübeli gazeteci arkadaşımız Atilla Coşkun’un ” ARA SIRA” yazacağı, deneyimli bir ekibin yer aldığı BÖLGE gazetesi kimsenin’ GÖLGE’ sinde değil şeffaf yüzüyle Kütahya’nın ve Kütahyalıların gazetesidir. Cavit bey hakkında bilgi sahibi olmayanlar bunun geçici bir heves olduğunu söyleyerek ona şans tanımayabilirler. Böyle peşin hükümlülere kendi adıma BÖLGE’ye” GÖLGE etmeyin başka ihsan istemem” derim. Bunu onunla tanış olduğum için söylüyorum. Hem emekli olunca başka diyarlara gitme imkânı varken o doğup büyüdüğü şehrine hizmeti şiar edindiğinden gitmedi. Gazeteciliğin mühim bir hizmet aracı olduğunu bildiği için bölgeye hitap eden gazete çıkardı. Hayırlı olsun temennisiyle hayra motor, şerre fren olmalarını hatırlatarak başarılar diliyorum. Bu temenniyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.