EN ÇOK CHP’Lİ BELEDİYELER BORÇLU

496

17 milyonluk kredi kullanım talebini olumsuz karşılayan CHP’li Meclis üyesine cevap veren Başkan ışık, “Türkiye’de borçsuz belediye yok. Hele CHP’li belediyeyse daha da borçlu. Belediyelerin borçlanmadan yatırım yapması mümkün değil. Önemli olan insaflı borçlanmak” dedi.

YATIRIMLARIN YÜZDE 43’Ü BELEDİYE İMZALI

Ekim ayı Belediye Meclis Toplantısında son üç yılda yapılan toplam 5 buçuk milyar TL’lik kamu yatırımlarının içinde belediye yatırımlarının güncel maliyetini 2 milyar 345 milyon 634bin TL olarak açıklayan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Kütahya’da son 3 yılda yapılan kamu yatırımlarının yüzde 43’ü Kütahya Belediyesi tarafından yapıldı.” dedi.

‘KREDİ KULLANMAK ŞU AN MANTIKLI’

Yatırımları sorunları belirleyip şehrin önceliklerini göz alarak en uygun maliyetle yaptıklarını ifade eden Başkan Işık, trafik güvenliğini sağlanmasında büyük fayda sağlayacak EDS kurulumunun finansmanı için 17 milyonluk kredi kullanım talebi hakkında da konuştu. Kredi faizlerinin, yüksek enflasyonun düşük olduğu dönemde hakları olduğu halde milletin yararına olmaz diye kredi kullanmadıklarını hatırlatan Başkan Işık, “Ama enflasyonun yüzde 80 olduğu ortamda düşük kalan faiz oranıyla borçlanmanın hizmetlerin yapılması için katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

‘25 YIL VADELİ JAPON YENİ ÖDÜYORUZ’

Kredi kullanımı için red oyu vereceklerini ve yatırımın borçlanmadan yapılması gerektiğini ifade eden bir CHP’li Meclis üyesine de cevap veren Başkan Işık, “Türkiye’de borçsuz belediye yok. Hele CHP’li belediyeyse daha da borçlu. Belediyelerin borçlanmadan yatırım yapması mümkün değil ama bu borçları bütçeler doğrultusunda insaflı yapmak gerekiyor biz insafsız bir borçlanmanın faturasını ödediğimiz için zaman zaman feryat ettik. Çünkü geldiğimizde 1 TL dahi kredi limitimiz olmadığı gibi 52 milyon TL’de limit üstü kredi kullanılmıştı. Biz bize devredilen borcu ödedik, 25 yıllık vadesi bulunan Japon Yeni borcu da dahil olmak üzere ödemeye devam ediyoruz.” Dedi. Kütahya Belediyesi’nin 687 milyon TL’ye kadar kredi çekebilecek bir durumda olduğunu ifade eden Işık, 17 milyon TL’lik bir kredi talebi için destek vermeseniz de canınız sağ olsun deriz.” Dedi. Kredi kullanım talebi oy Belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi.

VEFA’DA SÜREÇ BAŞLADI

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında toplanan Kütahya Belediye Meclisi 4. Dönem 9. Olağan Toplantısı, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda kentsel dönüşümdeki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Işık, Vefa Mahallesi’ndeki 500 konutun ihale sürecinin tamamlandığını belirtti. Başkan Işık, “TOKİ tarafından sözleşmesi imzalandı. Müteahhitler pazartesi günü geldi,uygulamaya başlıyorlar.” Dedi. Bölcek Mahallesi’ndeki 500 konutluk kentsel dönüşüm projesinde ihalenin yapıldığını açıklayan Başkan Işık, sözleşmenin 10 Ekim’de imzalanarak ve imalata başlanacağını dile getirdi.

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ İÇİN İHALE 11 EKİM’DE

İnköy Mahallesi’ndeki Küçük Sanayi Sitesi Yenileme Projesi 1 etaptaki 530 iş yerin projesinin ihalesi çıktıklarını dile getiren Başkan Işık, 11 Ekim de ihalesi yapılacak projenin 2022 yılında imalata başlayacağını belirtti. Işık, “1 yıl içinde ilk etapta 530 iş yerini 2. ve 3. etapta toplam Bin 600 iş yerini Kütahyamıza kazandıracağız” ifadelerini kullandı. Sultandağı Mahllesi’ndeki 450 konutluk kentsel dönüşüm projesinde uygulama projelerinin devam ettiğine değinen Başkan Işık, yerinde incelemeler yapıldığını ifade etti. Işık, uygulama projeleri tamamlandığında ihaleye başlanacağını da vurguladı.

Özel Halk Otobüsleri’nden gelen zam talebini de görüşen Belediye Meclisi, Tam Binişi 6 lira 25 kuruş, İlkokul – lise öğrencisini 3 lira 75 kuruş, Üniversite öğrencisini 4 lira75 kuruş, İkamet Kartlı Üniversite öğrencisini 4 liradan taşıyacak tarifeyi kabul etti. Tek kullanımlık kartlar, 7 lira 50 kuruş olarak kalırken aktarma ücreti 2lira 50 kuruşa çıktı.

‘KİMSE BEDAVAYA TAŞINMIYOR’

Kütahya Belediyesi’nin Haziran ayı ve öncesinde devletin 65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz kullanımı için otobüs başına verdiği Bin 200 TL’Lik katkının dışında bedelin tamamını karşılama kararı aldığını hatırlatan Başkan Işık, “Alınan son kararla tam bilet üzerinden verilen miktarla otobüs başına 3 bin 838 TL destek verilecek. Destek ödemesinden sonra birim binişten esnaf, 7 lira 81kuruş gelir sağlayacak” dedi. Otobüsçü esnafa belediye bütçesinden her ay 1 milyonun üzerinde destek sağlandığına dikkat çeken Başkan Işık, özellikle serbest biniş hakkı bulunan her vatandaş başta olmak üzere daha hassas hizmet verilmesi gerektiğini belirtti. “Eski alışkanlıkların devam ettiği yönünde şikayetler alıyoruz. Herkes bilsin ki hiçbir vatandaşımız bedava taşınmıyor. Yoksa biz de mevzuatın gereğini yaparız. Şu ana kadar 5 milyon katkı yaptık 31 Aralık’a kadar da yapacağız. Bu insanlara bedavacı demeye kimsenin hakkı yok.” Şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *