2000 YILINDAN ÖNCE İNŞA EDİLEN HER BİNAYA ÖZEL ÇALIŞMA: BİNALAR TEK TEK TESPİT EDİLECEK

401

Kütahya`da 2000’den önce yapılan 26 Bin 608 bina olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, yapacakları özel bir çalışma ile bu binaların durumunu tek tek tespit edeceklerini vurguladı. Başkan Işık, Kütahya’daki en önemli şeyin riskli alanların dönüşümü olduğunu belirtti

Kütahya Belediye Meclisi Toplantısı, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık Kütahya’da olası bir depreme hazırlık faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

26 BİN BİNA 2000 ÖNCESİNDE YAPILMIŞ

2007 yılı temmuz ayı sonrası yeni yapı ruhsatı bina sayısının 8 bin 71 adet olduğunu açıklayan Başkan Işık, 2000-2007 yılı yeni yapı ruhsatı olan bina sayısının Bin 975 olduğunu belirtti. Kütahya’da 10 Binin üzerinde binanın yeni durumda ve 2000 yılı sonraki yönetmelik hükümlerini sağlayan özelliklerde olduğunu ifade eden Başkan Işık, “2000’den önce yapıldığı anlaşılan bina sayısı 26bin 608 bundan sonra yapacağımız özel bir çalışma ile tek tek durumlarını tespit edeceğiz” Dedi.

Kütahya’daki toplam 37 Bin 823 yapının 928’inin iş yeri, 2 Bin 434’ünün kamu binası, 34 bin 461’inin mesken olduğunu belirten Başkan Işık, “Bu meskenlerde oturan kişi kaydı 26 Bin 903. Bu allah korusun muhtemel bir afette can kaybının azal olmasına sağlar ancak yine de başka bir bakış açısı ile mutlaka yıkılması gereken 10 bin binanın olduğunu söyleyebiliriz.” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA’DAKİ EN ÖNEMLİ ŞEY BUDUR’

17 Mayıs 2013 bakanlar kurulu kararı ile Kütahya’da 492,5 hektar alanın riskli alan ilan edildiğini hatırlatan Başkan Işık, şu ifadeleri kullandı: “Riskli alan ilan edilen alanda 2000 öncesinde yapıldığı anlaşılan 7 bin 86 yapı, 12 bin 486 hane, 2 bin 63 işyeri bulunmaktadır. Bu riskli alanların dönüşümü Kütahya’daki en önemli şeydir. Bunun engellenmesi için çalışanlar olsa da gerçek hiçbir zaman değişmiyor. Deprem bilimsel bir gerçek ve bizim zorunluluğumuz tedbir almak.”

Kentsel dönüşüm alanlarındaki zemin güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Işık, Kütahya’daki mikrobölgeleme çalışmalarından da bahsetti.

MECLİSTE DE GÜNDEM DEPREM

Kütahya Belediye Meclisi 5. Dönem 3. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık Başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandığı toplantıda Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Kütahya’da olası bir depreme dair alınan önlemler damgasını vurdu.

6 Şubat tarihindeki iki büyük depremin hemen arkasından kampanya başlattıklarını belirten başkan Işık, “Kampanyaya bugüne kadar çok sayıda hemşerimiz gönüllülük esasıyla ayni ve nakdi bağışlarda bulundu. O bölgeye ya da Kütahya gelen depremzedelere bağışlanması konusundan kendi personelimiz ve gönüllüden oluşan bir organizasyon yaparak bugüne kadar toplam 33 yardım tırını bölgeye gönderdik. Ayrıca 194 nitelikli personelimiz değişik zamanlarda bölgeye giderek önce arama kurtarma sonra enkaz kaldırma son günlerde de hasar tespit amacıyla bölgeye gitti. Bazıları döndü bazıları hala bölgede.” İfadelerini kullandı.

43 iş makinesi ve ulaşım aracıyla bölgeye destek sağladıklarını ifade eden Başkan Işık, “47 kişiye konaklama desteği deprem bölgesinden gelen yaklaşık 700 aile, günde ortalama 50 kişiye Hilal Market ile vatandaşlarımızdan gelen yardım malzemelerin dağıtılması sağlanıyor” Dedi.

HANGİ ŞEHRE NE KADAR YARDIM YOLLANDI?

Depremden etkilenen şehirlere gönderilen yardımları tek tek açıklayan Başkan Işık, “Kahramanmaraş’a 4 personel, iki cenaze aracı, gıda yakacak ve giysiden oluşan 8 yardım tırı; Hatay’a 184 personel, 39 destek aracı, 9 yardım tırı; Malatya’ya 4 hasar tespit personeli, 5 yardım tırı; Gaziantep’e 2 yardım tırı; Adıyaman’a 2 iş makinesi, 2 personel, 4 yardım tırı; Osmaniye’ye 5 yardım tırı; Adana’ya 4 hasar tespit personeli 1 ulaşım destek aracı gönderdik” ifadelerini kullandı. Hiçbir aracın zaman kaybetmeden sorun yaşanmadan bölgeye ulaştığını ifade eden Başkan Işık, yola çıkarılan araçların plakasını, şoför bilgilerini bölgedeki sorumlularla ilettiklerini dile getirdi.

Bengisu sosyal tesislerinde 47,  belediye mülkiyetindeki Yap İşlet Devret yöntemi ile özel teşebbüs ile işletilen Harlek Otel’de 90 kişiyi ağırladıklarını dile getiren Başkan Işık, “Gerek vatandaşlarımızın getirdiği yardım malzemeleri kayıt altına alınıyor. Bir sonraki mecliste sizin paylaşacağız.” Dedi.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI

İÇİN ENDİŞEYE GEREK YOK’

Son dönemde gündeme gelen ve TOKİ tarafından kentsel dönüşüm amacıyla inşaatlarına başlanan Bölcek ve Vefa Mahallesindeki inşaatların durumuyla ilgili bilgi veren Başkan Işık, zemin etütü ve bilimsel veriler ışığında şehre kazandırılacak bu yeni yapıların herhangi bir depremde zarar görmeyecek şekilde yapılması için hassasiyetle çalıştıklarını vurguladı. Başkan Işık, “Kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok. Bölcek Mahallesinde 495 konut cami ve ticaret alanından oluşan kentsel dönüşüm projemiz kapsamında 3+1 büyüklüğünde 3 bloğun blok başına 115 adet 80cm çapında ve 17 metre derinliğinde beton kazık çakıldı. 2+1 dairelerden oluşan 22 blokta toplam 86 adet 80 cm 17 metre derinliğinde beton kazık çakıldı. Cami inşaatının olduğu yere 41 adet aynı ölçülerde, ticaret alanlarına aynı ölçüler 45 adet kazık çakıldı.  Toplam 2Bin 300 adet kazıkla imalat yapılmaktadır. 70 santimetre kalınlığında radye temel uygulaması da devam etmektedir.”

“Vefa mahallemizdeki 495 konut ve ticaret alanı ve camiden oluşan yeni kentsel dönüşüm alanında 3+1 5 blokta 100 santim çapında 20 metre derinlikte 80 adet kazık; 2+1 20 blokta blok başına 100 santim çapında 20 metre 59 adet kazık; cami alanında 54 adet, ticaret alanlarında yine aynı derinliğe aynı ebatta 115 adet kazık çakıldı. 30 Ağutos İş Merkezi Projemize 18 metre derinliğe 80 cm ebatında 300 kazık, Kütüphane ve Kültür Merkezine 18 metre derinliğe 80 cm ebatında 290 kazık çakıldı” dedi.

‘MİKROBÖLGELEME ÇALIŞMALARI KÜTAHYA’DA BAŞLADI’

2 hafta önce Çevre Şehircilik Bakanlığından yetkili bir kişinin de gelmesi ile beraber tüm Türkiye ile eş zamanlı olarak Kütahya’da mikro bölgeleme çalışmaları başlatıldığını açıklayan Başkan Işık, fay hatlarının nerden geçtiği, o bölgenin özelliği, ıslak zeminin olduğu alanlar, yeni imara açılabilecek alanlar olmak üzere verilerin ilgili birimlere aktarıldığına değindi.

‘İKİ CADDENİN SAĞI SOLU ESKİ VE ÇOK KATKI BİNALARLA DOLU’

Kütahya’da 2000 öncesi inşa edilen binaların en çok Yenidoğan, Vefa, Gaybiefendi gibi mahallelerde bulunduğundan söz eden Başkan Işık, “Atatürk ve Adnan Menderes Caddesinin sağında solunda 2000 öncesi binalar bulunuyor. Binaların tamamının da yüksek katlı olması sebebiyle bu riski kamuoyuyla paylaşmanın önemine değinmek istiyorum. Sanayi bölgesindeki Bin 400’e yakın iş yerinin tamamının dönüştürülmesi için İnköy’de büyük bir alan ayırdık TOKİ aracılığıyla sanayi bölgesi ilan ettik.  Talep toplamaya başladık. İlk etapta 530 talebi değerlendirerek 1. Etap imalatlarımız başladı. 2,3 etapları da TOKİ ile protokol yaparak devam ettireceğiz. 1400 hemşerimizin 1000’e yakını talep iletseydi iki etabı aynı anda başlatırdık ama o treni kaçırdık.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *