SEÇİM GECESİ İLLERİN RENGİNİ GENÇLER BELİRLEYECEK

635

2023 seçimlerinde Kütahya’da oy kullanacak seçmenlerin yüzde 10’unu ilk kez sandık başına gidecek gençler oluşturuyor. Vereceği oyla şehirdeki dengeleri büyük ölçüde değiştirme gücüne sahip Kütahyalı genç seçmen ise gündemi yakında takip ederek kendilerine yönelik seçim vaatlerini bekliyor

SEÇİME 42 GÜN KALDI

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerine 42 gün kala Türkiye’de seçimin yeri her geçen gün gündemde daha fazla yer alıyor. Partilerdeki milletvekilliği aday adaylığı süreçleri tamamlanırken bir yandan temayül yoklamaları yapılıyor bir yandan da seçim anketlerinden sonuçlar gelmeye devam ediyor. Siyasetin git gide kızıştığı şu günlerde seçmenlerin demografik yapısına dair araştırmalar da yapılıyor.

Resmi verilere göre, 2023 seçimlerinde oy kullanacak 62,4 milyon seçmenin yaklaşık 13 milyonunu genç, 6 milyon seçmen ise ilk kez oy kullanma hakkına sahip olacak. Genç seçmenin ülke geneline dağılımı ise şehirlerdeki genç nüfus ile orantılı olarak değişiyor.

SEÇMENİN YÜZDE 10’U

İLK KEZ OY KULLANACAK

2023 seçimlerinde ilk defa oy kullanacak yeni seçmenin il bazlı oranlarına göre Kütahya’daki seçmenin yüzde 10’u ilk kez oy kullanacak. Kütahya’nın komşularından Afyon’da da oran yüzde 10 olurken; Eskişehir, Uşak ve Bilecik’te yüzde 9, Manisa, Balıkesir ve Bursa’da yüzde 8 olarak belirlendi. 

Partilerin Kütahya Milletvekilliği aday adayları listelerinde çok sayıda genç isim de bulunuyor. Yüzde 10’u ilk kez oy kullanacak Kütahyalı genç seçmenlerin kime oy vereceği de şüphesiz ki şehirdeki dengeleri çok değiştirecek.

İlk kez oy kullanacak ve Z Kuşağı olarak bilinen seçmenin kime oy vereceği son dönemleri partiler için en önemli konusu. Tüm partiler ve liderlerin bu seçimde gençlerin politik tercihlerini genç nüfusun talep ve beklentilerini önceleyerek, bu kitle için özel politikalar geliştirmesi önem taşıyor.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *