‘SORUNUN ÇÖZÜMÜ ÜÇ AYRI BİNA DEĞİL’

327

Mesleklerini, onuruna uygun olarak icra edebilmek için her türlü mücadeleye hazır olduklarını vurgulayan Kütahya Baro Başkanı Edip İlkay Sunay, mevcut adliye binalarının bir kısmının depreme dayanıksız olduğunu hatırlattı. Sunay, “Ancak sorunun çözümü 3 ayrı adliye binasının hizmete alınması değildir”dedi.

Kütahya Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle Kütahya Adliye Sarayı’nda tören düzenledi. Atatürk Anıtına çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay da konuşma yaptı.

‘AVUKATIN SESİ KESİLİRSE

VATANDAŞIN NEFESİ KESİLİR’

5 Nisan Avukatlar Günü töreninde konuşma yapan Kütahya Baro Başkanı Edip İlkay Sunay, meslektaşlarının yaşadığı sorunlara değindi. Avukata dönük şiddet vakalarının, önlerine çıkartılan her engelin, vatandaşın en temel hakkı olan savunmaya yönelik olduğunu belirten Sunay, “Savunma makamı, tüm olumsuz koşullarda dahi dün olduğu gibi bugünden sonra da yurttaşlarımızın yanında yer alarak hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma, yargılamanın adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlama görevlerini yerine getirmeye devam edecektir. Biz avukatlar, avukatlık mesleğimizi onuruna uygun olarak icra edebilmek için her türlü mücadeleye hazırız. Çünkü bilinsin isteriz ki; “Avukatın sesi kesilirse vatandaşın nefesi kesilir.”ifadelerini kullandı. 

‘BÖLÜNMÜŞ ADLİYELERE KARŞIYIZ’

Yeni yapılan adliye binasının tüm adli birimleri tek çatı altında toplamak için yeterli olmadığını hatırlatan Sunay, “Mevcut adliye binalarının bir kısmının depreme dayanıksız olması ise hepimiz için büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu sorunun temel çözümü ise 300 bin nüfuslu bir şehir olan memleketimizde birbirinden ayrı ve aralarında şehrin ölçeğinde uzak sayılabilecek mesafede 3 ayrı adliye binasının hizmete alınması değildir.” Dedi. Bu planlamanın sadece yargı camiası için değil, vatandaşlar için de büyük bir sorun oluşturacağına değinen Sunay, en kısa sürede alınacak kararlar ve atılacak somut adımlar ile de çözümün şart olduğunu vurguladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşerek Bölünmüş Adliyelere karşı olduklarını ilettiklerini söyleyen Sunay, çözüm için ise somut önerileri sunduklarını, sürecin a takipçisi olacaklarını belirtti.

‘MESLEKTAŞLARIMIZIN ACISINI

YÜREĞİMİZDE HİSSEDİYORUZ’

5 Nisan Avukatlar Gününün dünyanın en saygın mesleklerinden biri olan savunmanın günü olduğuna dikkat çeken Edip İlkay Sunay, tüm meslektaşlarının Avukatlar gününü kutladı. 6 Şubat tarihli depremlerde kaybettiğimiz on binlerce yurttaşın arasındaki hukukçular da olduğunu belirten Sunay, “121 meslektaşımızın ve aralarında hakim ve savcılarımızın da olduğu 110 yargı mensubumuzun acısını bir kez daha yüreklerimizde hissediyoruz.” Dedi. Depremin ilk gününden bu yana Kütahya Barosu ve mensubu avukatlar olarak hayatlarını ve yakınlarını kaybeden; evleri, ofisleri yıkılan meslektaşlarını bir an bile unutmadıklarını ifade eden Sunay, meslektaşlarının enkaz altından çıkarılan avukatlık cübbelerini yeniden giyebilecekleri, adalet mücadelesini kaldığı yerden sürdürebilecekleri bir ortamın sağlanabilmesi için gerek nakdi, gerekse ayni olmak üzere kampanyalar düzenlediklerini ifade etti.

İFTAR YEMEĞİ YARDIM  KAMPANYASINA DÖNÜŞTÜ

TBB koordinasyonu ile Adıyaman ve Kahramanmaraş’da “enkazradar” uygulaması ile gönüllü meslektaşlar ile saha çalışmalarında ve sahada yardım faaliyetlerinde bulunduklarını vurgulayan Sunay, “Bugün de Kütahya Barosu olarak 5 Nisan Avukatlar gününde düzenlediğimiz yemek organizasyonumuzu fiilen iptal ederek “Sen de Bir İftar Ver” kampanyasına dönüştürdük. “Yaraları Birlikte Saracağız” diyerek “umutla, dirayetle, el birliğiyle, yenidençıktığımız bu yolda emeği geçen ve yardımlarını esirgemeyen, deprem bölgesinde görev almak üzere gönüllü olarak adını yazdıran tüm meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ’

Mustafa Kemal Atatürk’ün Her şey kanun yapmaktan ibaret değildir. Aksine her şey o kanunları uygulamak ve uygulattırmaktan ibarettir. Uygulayan, yerine getiren daima karar verenden daha kuvvetlidir sözünü hatırlatan Sunay, “Biz Avukatlar, henüz mesleğe başlarken bu cepsiz ve düğmesiz  cübbeyi anlamına yaraşır şekilde ve onurla taşımak için yemin ettik. Yeminimize bağlı olarak da hukuk devleti mücadelesinde ne kadar etkin bir rol oynadığımızın ve gücümüzün farkındayız. Hukukun üstünlüğünün tesisi için azim ve kararlılıkla çalışırken, yargı bağımsızlığını, insan haklarını ve savunmanın kutsallığını dile getirip, hukuku korumak ve mücadele etmek zorundayız.” dedi

Törene; Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç, Kütahya Ticaret Odası Başkanı Esin Güral Argat, ve Kütahya’da görev yapan avukatlar katıldı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *