DPÜ KARANDA İHA YENİDEN ŞAMPİYON

462

DPÜ’nün insansız hava aracı takımlarından KARANDA İHA, 332 bin takımın ve 1 milyon üstünde fazla yarışmacının olduğu dünyanın en büyük teknoloji fuarı TEKNOFEST 2023’te şampiyonluğa ulaştı. İHA kategorisinde 2 bin takım için de üst üste 1. olan KARANDA İHA bu yıl da DPÜ’nün gururu oldu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) TEKNOFEST 2023’te İnsansız Hava Aracı Yarışmalarında temsil eden KARANDA İHA Takımı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şampiyonluğa ulaştı.

Bursa’da düzenlenen yarışmalara son şampiyon unvanıyla gelen ve ön elemeleri de birinci tamamlayan KARANDA İHA, final yarışmalarında 94 puana ulaşarak şampiyon olan üç takımdan birisi oldu. TEKNOFEST tarihinde üst üste iki sene şampiyon olan az sayıda takım arasına girerek çok önemli bir başarıya uzanan KARANDA İHA, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da DPÜ’nün gururu oldu.

İKİNCİ ŞAMPİYONLUK KUTLANACAK

Öğrenciler Ömer Melih Sevici, Aziz Bilgin, Ahmet Kaan Beyaz, Sefa İyik, Kemal Metin Mezin Yasin Karabulut ve Ahmet Samet Özalp DPÜ’nün ve kendilerinin bu alandaki ikinci şampiyonluğunu kutlayacak.

Bu yılki yarışmada keşif ve kargo olarak adlandırılan iki adet VTOL İHA ile hastaneler için kan tedariği, kazazedeler için ise kaza yerinin bildirilmesini amaçlandığı bir görevi yerine getiren KARANDA’nın  kargo İHA’sı 24 kilogram ağırlığa, 6 kg faydalı yük kapasitesine, 3700 mm kanat açıklığına ve 2 saat uçuş süresine sahip. Ekip üyesi öğrencilerimiz tarafından yerli olarak geliştirilen yazılımla mobil uygulama ve arayüz ile anlık olarak İHA’ların hız, irtifa, konum gibi bilgilerine erişilebiliyor.

EŞİNE AZ RASTLANIR BİR BAŞARI

Rektör Prof. Dr. Kazım Uysal ve Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Göçmez öğrencileri kutlayan bir mesaj yayınladı. 2023’e şampiyon olarak gelen KARANDA İHA’nın bu unvanını koruyarak Kütahya’yıbir kez daha gururlandırdığını ifade eden Rektör Uysal, İki sene üst üste şampiyon olmak TEKNOFEST tarihinde eşine az rastlanır bir başarı.” dedi.

DPÜ’NÜN ÜÇ TAKIMI DAHA ŞAMPİYONLUK YOLUNDA

Turizm Teknolojileri Yarışması’nda DPÜ temsil eden DPUMAT takımı, hazırladıkları sanal müze tasarımıyla, yerli ve yabancı turistlerin müze deneyimlerini zenginleştirmeyi hedefliyor. Modellenen müzeleri bir yandan ziyaret ederken bir yandan da gizli ipuçlarını buldurmayı hedefleyen DPUMAT uygulaması, kullanıcıları tüm müzeyi oyun yoluyla gezecekleri bir deneyim sunuyor. Uygulamanın internet sitesi de mevcut müzelere ilişkin bilgilerin yanı sıra o gün müzeyi ziyaret etmek isteyen turistlere hava durumu, ulaşım gibi verileri sunuyor.

Sosyal İnovasyon Yarışması’nda yer alan YAZTEM RothDevelopers, geliştirdikleri uygulamayla insanları sağlıklı beslenmeye teşvik etmeyi hedefliyor. Oluşturdukları veri tabanına ekledikleri gıda ürünlerinin içeriklerini analiz eden bir uygulama geliştiren YAZTEM RothDevelopers üyeleri Hüseyin Onur Bural, Ramazan Eren Karakuş, Mert Yıldırım, Doğukan Sakin, Deniz Demirkan, Hüseyin Can Dinçer ve Mehmet Kaan Öztürk seçilen ya da taratılan ürünün içinde kişilerin sağlığına zarar verebilecek katkı maddelerini listeleyerek bunun yerine kişilere aynı besin değerine sahip sağlıklı ürünler öneriyor.

Eğitim Teknolojileri kategorisinde yarışan BioSpacEx, hazırladıkları projeyle uygun maliyetlerle mikroskop tasarlamayı amaçlıyor. Kendilerine STEM raporlarında Türk öğrencilerin eğitim süreçlerinde mikroskobu çok az kullanmaları sorununu çıkış noktası olarak kabul eden BioSpacEx’in ekip üyeleri Ayşegül Şimal Ulaş ve Berfin Vapor’un DPÜ İleri Teknolojiler Merkezi’nin olanaklarını kullanarak ürettiği dönüştürülebilir bir özelliğe sahip olan mikroskop sadece eğitim değil bilimsel çalışmalar için de kullanılabiliyor.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *