TARIM HAYVANCILIK SERACILIK VE SÜT ENDÜSTRİSİ FUARI 13 YAŞINDA ‘ÜRETEREK VAR OLACAĞIZ’

240

170 firma ve 220 markanın katıldığı on binlerce üreticiyi buluşturacak Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın açılışında; Vali Ali Çelik, tüketerek değil, üreterek var olabileceğimizi, Başkan Işık tüm dünya bir araya gelse üreten Türkiye’ye diz çöktürülemeyeceğini vurguladı

170 FİRMA VE 220 MARKA KATILDI

Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı bu yıl 13’üncü kez kapılarını Vali Ali Çelik, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, il protokolü, sektör temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Kütahya Belediyesi Fuar Alanı’nda açtı. Gelişen tarım teknolojileriyle çiftçileri buluşturan fuara, bu yıl 170 firma ve 220 marka katıldı Tarımın sürdürülebilir gıda güvenliği için önemli bir dinamik olduğunu vurgulayan Vali Ali Çelik, toplumların yüzleşeceği en büyük imtihanlardan biri olan gıda güvenliği konusunda tarımsal politikaların, çiftçilerin, ekosistemlerin ve su kaynaklarının entegre edilerek yönetilmesi gerektiğini belirtti. Vali Çelik, “Bunu yönetebilirseniz bu sizin için büyük güç olacak” dedi.

GIDANIN ÖNEMİ TEKRAR ANLAŞILDI

Deprem ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yaşanan zorlukların, sürdürülebilir gıda rejiminin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Vali Ali Çelik, fuarların bilinçlendirme faaliyetleri ve teknolojinin köylüye anlatılması için önemli olduğunu söyledi. Fuara katılan firmaların çiftçilere ve üreticilere faydalı olması temennisinde bulunan Vali Çelik, gelecekte var olmak için üretmenin önemli olduğunu ve tüketerek değil, üreterek var olabileceğimizi vurguladı.

Bu tür fuarların önemine dikkat çeken Başkan Işık, “Üreticinin işini kolaylaştıran tarım makinaları imalatçılarını, teknolojiyi geliştiren diğer imalatçıları bir araya getiren, alıcıyla satıcının buluştuğu ve Türkiye tarımının daha ileriye gitmesi için teknolojinin transfer edildiği alanlar. Göreve gelir gelmez ilk 2019 yılında yine bu alanda bu fuarı yapmıştık. 2020 ve 2021 yılında pandemi nedeniyle etkinliklerin iptal olması sonucunda bu fuar gerçekleştirilemedi. 2022 yılında bu fuar yine bu alanda gerçekleştirildi. Bugün de son dört yılda üçüncü fuarı hep birlikte açıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜM DÜNYA BİR ARAYA GELSE ÜRETEN

TÜRKİYE’YE DİZ ÇÖKTÜREMEYECEK”

Pandeminin ardından tarımsal üretimin Türkiye, dünya ve Kütahya için öneminin anlaşıldığını belirten Başkan Işık, “Eğer tarımsal üretiminiz yeterli değilse cebinizde ne kadar paranız olursa olsun hiçbir işe yaramadığını pandemi döneminde herkes öğrendi. Kendi insanınızı önce doyuracaksınız, daha sonra barındıracaksınız sonra da lüks hayatı öyle sunacaksınız. Doyuramadığınız sürece o bölgede ve o ülkede sosyal barışı da sağlayamıyorsunuz.” Şeklinde konuştu.

Kütahya’nın kendine yeter hale gelip bunu sürdürebilmesi için tarımın ve diğer üretim alanlarının sürekli çalışması ve zenginleşmesi gerektiğini ifade eden Başkan Işık, “İki büyük problemimiz vardı göreve geldiğimizde. Birincisi göç veren bir ildik, ikincisi de bölgenin en fakir illerinden birisiydik. Şükürler olsun her ikisini de aşmak üzereyiz. Ne üretirse üretsin, yeter ki üretsin. Evinin bahçesindeki sebze üretiminden tutun İHA ve SİHA üretimindeki bir parçaya katkıda bulunanlara kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Üreten ülke olduğumuz sürece başı dik, alnı ak bir ülke olmaya devam edeceğiz. Tüm dünya bir araya gelse üreten Türkiye’ye diz çöktüremeyecek. Biz bundan eminiz” dedi. 7 Mayıs’a kadar ziyaretçilere açık olacak fuarı, 80 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *