‘BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

257

Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Söyleşisinde konuşan DPÜ Rektörü Kazım Uysal, insanın önemli bir ekosistem hizmeti olmadığı gibi sisteme zarar verdiğini ifade etti. İnsan yapımı kimyasallarla kirlenmemiş hiçbir yer kalmadığını belirten Uysal, “Yaptıklarımız döndü dolaştı bize etki etti Geldiğimiz noktada bıçak kemiğe dayandı” dedi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Biyolojik Çeşitliliğin Korunması konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü Beylerbeyi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, ilk olarak Kütahya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan, Çevre Haftası ile alakalı katılımcılara bilgiler verdi.

‘KİMYASALLARLA KİRLENMEMİŞ HİÇBİR YER YOK’

Çevrenin, temizliğin, ekolojik dengenin, biyoçeşitliliğin öneminin yeni yeni farkına varıldığını belirten Rektör Kazım Uysal, “Sanayi Devrimi’yle birlikte çevremiz kirlendi. Geldiğimiz noktada bıçak kemiğe dayandı. Sadece etrafımızı değil koca okyanusu kirlettik. Döndü dolaştı bize etki etti. İnsan yapımı kimyasallarla kirlenmemiş hiçbir yer yok. Bir de baktık ki kanser vakaları patladı. İnsan sağlığı ancak temiz bir çevrede mümkün. İşte bundan dolayı dünyayı gelecek nesillere bırakabilmek ve sürdürülebilir kılmak için dünyamıza sahip çıkacağız.” İfadelerini kullandı.

İnsanın önemli bir ekosistem hizmeti olmadığı gibi sisteme zarar verdiğini ifade eden Uysal, “Sistemden bir canlıyı çıkarıyoruz ve sistemde bozulmalar oluyor. Sistemden insanı çıkardığımızda sistem daha güzel olur. Onlarca çevre problemi sayabiliriz. Bu problemin nedeni de insandır. İşte Allah bu sistemi yaratırken insana pozitif ayrımcılık yapmış. Kimse ben hayvanım deyip kendisini aldatmasın.” Dedi.

‘BİZİM ANLAYIŞIMIZDA ÇEVREYE HİZMET İBADETTİR’

Materyalist felsefeden farklı olarak kültürümüzde üstünlüğün yalnızca takvada olduğuna dikkat çeken Uysal, “Üstünlük ne erkek olmakta ne kadın olmakta, ne Arap olmakta ne Türk olmakta, üstünlük takvadadır. Milletimizle iftihar ederiz ama üstün olmak insani değerlerdedir. Ahiret inancı olmayan insan her şeyi yapar. Yaptığım her hukuksuzluktan, adaletsizlikten hesap vereceğim inancı insana çeki düzen verir. Bizim anlayışımızda çevreye hizmet ibadettir. Akarsu kenarından abdest alırken israf etmeyin diyor Hz. Muhammed. Peygamberimiz dünyadaki en büyük ve ilk çevrecidir. Bu boş bir söz değildir, altı doludur. Yaklaşık 1400 yıl önce ‘Kıyamet kopacak olsa bile elinizdeki fidanı dikin’ diyor. Hayvana eziyet etmeyi günah sayıyor. Bizler Avrupa’yı örnek alıyoruz. Bir de ecdadımıza bakalım. Fatih Sultan Mehmet “Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim” demiştir. Silkinmemiz ve aslımıza dönmemiz lazım. Yoksa bu gidiş doğru bir gidiş değildir.” Şeklinde konuştu.

‘MAZİDE KAYBETTİĞİMİZİ BULACAĞIZ’

Çevre konusunun günümüzdeki en hassas konu olduğunun altını çizen Uysal, “Biz mazide kaybettiğimizi arıyoruz, inşallah bulacağız. Bulduğumuzda ise dünya gün yüzü görecek. Medeniyet sahip çıkma ve Türkiye yüzyılını inşa etmek zorundayız.” Dedi.

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Adnan Kahveci Vakfının iş birliği ile gerçekleştirilen “Sıfır Atık” konulu Uluslararası Afiş Yarışmasında ilk ona giren ve sergilemeye hak kazanan on beş eser Kütahya Millî Eğitim Müdürlüğünün konferans salonunda Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında açıldı.

“Sıfır Atık” konulu Uluslararası Afiş Yarışmasında toplam 67 ülkeden 1317 katılımcının 2 bin 407 tasarımı içerisinden seçilen eserler sergilendi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *