MİMARLAR ODASI ÇİNİLİ CAMİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU ‘BAŞKA ÇÖZÜMLER BULMAK MÜMKÜN’

379

Çinili Cami’nin zemin ve bina güçlendirilmesinin çağımız teknolojik gelişmeleri ve yapım teknikleri göz önüne alınarak yıkıp yeniden yapılmadan alternatif çözümler bulunması gerektiğini belirten Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliği, yetkilileri toplumsal bir sorumluluk için duyarlı olmaya çağırdı

‘BU TOPLUMSAL BİR SORUMLULUK’

Kütahya’da son günlerin en büyük tartışma konusu olan Çinili Cami hakkında bir açıklama da Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliğinden geldi. Çinili Cami’nin yıkılıp yeniden yapılması yerine alternatif çözümler bulunması ve uygulanması gerektiğini belirten oda temsilcileri Çinili Cami’nin kültürel miras olduğunu bu sebeple caminin sadece bir mimari mesele değil, toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Dünyada ünlü sanatçı Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında inşa edilen Kütahya Çinili Cami’nin anıtsal değer taşıdığının altını çizen Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliği “Bu eşsiz yapı, Orta Asya Türk Mimarisine özgü bir tarz ve süsleme üslubuyla tasarlanmıştır. Sekizgen, iki katlı ve tek kubbeli olan caminin iç mekânı, kalem işi süslemelerle zenginleştirilmiştir. Dış cephesi ise özel üretim mavi Kütahya çinileriyle muhteşem bir görünüme sahiptir.”ifadelerini kullandı.

KÜTAHYA MİMARİSİNİ ŞEKİLLENDİRDİ

Oda temsilcileri, Kütahya Çinili Caminin sadece bir yapı değil Kütahya’nın ve toplumun ortak hafızası olduğuna dikkat çekilirken Çinili Cami duvarlarına yansıyan tarihin, kültür ve estetik değerlerin kendilerine ilham verdiğini ve Kütahya mimarisinin kimliğini şekillendirdiğini belirtti.

Çinili Cami çinilerinin, çok zarif ve incelikli olduğunun belirtildiği açıklamada; “Geçmişi günümüze yansıtan bu anıtsal yapıyı saran bir masalın parçası gibi hissettirir. Tarihi değeri, sanatsal dokusu ve mimari bütünlüğü ile Çinili Camii, Kütahya’nın eşsiz bir simgesi haline gelmiştir. Bu cami, geçmişin derin izlerini taşıyan ve gelecek nesillere aktarılması gereken bir hazine niteliğindedir. Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliği olarak anıtsal değer taşıyan Çinili Cami’nin zemin ve bina güçlendirilmesinin çağımız teknolojik gelişmeleri ve yapım teknikleri göz önüne alındığında rekonstrüksiyon yapılmadan alternatif çözümler bulunması ve uygulanması gerektiği yönünde kanaat taşımaktayız” denildi.

‘YETKİLİLER DUYARLI OLMALI’

Yetkilileri ve ilgili tarafları duyarlı olmaya, bu eşsiz mirası gelecek nesillere aktarma yolunda adımlar atmaya çağıran Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliği, Çinili Caminin sadece bir cami değil, kültürel miras ve geleceğe bırakılacak z en değerli armağan olduğunu vurguladı. Caminin günümüz teknolojileriyle gelecek nesillere taşınabileceği ve ziyaretçilerin ruhani bir atmosferde tarihi dokuyu hissetmelerinin sağlanabileceğine değinildi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *