“EVLİLİKLERİMİZ KOLAY OLSUN”

874

 Bu hafta ne yazayım diye düşünürken geçen Cuma namazında okunan ve herkesi ilgilendiren hutbe geldi aklıma. Hutbe Dinimizde Cuma ve Bayram namazlarında Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan minberde imam tarafından okunan dua ve öğüt içeren bilgilendirici konuşmadır.

 Bilindiği gibi hutbe, Cuma namazında farz’dan önce minberde hatip tarafından yapılan, hayra çağıran, şerden uzaklaştıran anlamlı ve faydalı bir konuşmadır. Aynı zamanda Cuma namazının temel şartlarından birisi olan hutbenin asıl amacı insanları dini konularda bilgilendirmek kulluk ve ümmet şuurunu artırmaktır. Tüm camilerde okunan hutbe, tarihi süreçte hükümranlık alametlerinden biri olarak da kabul edilmiştir.

 İnsanların huzur ve mutluluğuna önem veren dinimiz İslam, her türlü aşırılığa karşı müminleri uyararak hep aziz kalsın ister. Bu hususta ne güzel demiş ecdadımız. ” Kişidir kendini hem aziz eden hem rezil”, “Kişinin hürmeti de zilleti de kendi elindedir.” Şatafata düşkün olanlar, desinler diye abartıya kaçanlar, Rabbül alemin ne der ona bakmayanlar, el alem ne der oraya bakanlar, har vurup harman savuranlar kendileri de savrulur, tutunacak bir şeyi kalmaz aziz değil rezil olurlar itibarı zedelenir mahcubiyet yaşarlar.

 Ülkemizde her alanda artan israfa, hoyratça tüketime dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı, 7 Temmuz Cuma hutbesinde insanları uyarmak amacıyla ” EVLİLİKLERİMİZ KOLAY OLSUN” başlığı altındaki hutbe okundu camilerde. Şimdi herkesin ders alacağını umduğum hutbeyi özetleyerek, yorumsuz olarak paylaşayım siz değerli okurlarımla.

” MUHTEREM MÜSLÜMANLAR! Okuduğum Ayeti Kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, Allah’ın varlığının delillerindendir. Bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır. ” Bir hadisi şerifte ise Peygamber Efendimiz ( s.a.s) şöyle buyuruyor. ” En bereketli nikâh, külfeti en az olandır.”

 AZİZ MÜMİNLER! Cenabıhakk’ın emirlerinden, sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa ( s.a.s)’in sünnetlerinden biriside evliliktir. Zira Allah Resûlü bir hadisinde şöyle buyurmaktadır. ” Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetime uygun davranmazsa benden değildir. “Evlilik hem kadına hem de erkeğe dini, hukuki ve ahlaki sorumluluklar yükleyen mukaddes bir sözleşmedir. Evlilik külfet değil berekettir, meşakkat değil rahmettir. Evlilik, sadece biyolojik ihtiyaçların karşılanmasından da ibaret değildir. Aynı zamanda gönüllerin, ideallerin, sevinç ve hüzünlerin paylaşmasıdır evlilik.

KIYMETLİ MÜSLÜMANLAR! Resûl-i Ekrem (s.a.s) ‘in buyurduğu üzere evlenmek gözü haramdan korur, iffeti muhafaza eder. Evet, evlilik, güçlü bir toplumun, sağlam bir geleceğin temeli ve teminatıdır. Eşleri kötülüklerden koruyan güvenli bir sığınak, her türlü tehdide karşı sağlam bir kalkandır. Nitekim Yüce Rabbimiz evliliğin bu yönünü Kur’an-ı Kerim’de şöyle haber vermektedir. ” Eşleriniz, elbisenin bedeni koruduğu gibi sizi haramdan koruyan bir örtüdür; sizde aynı şekilde eşleriniz bir örtüsünüz.”

DEĞERLİ MÜMİNLER! Evlilik, erkek ve kadının karşılıklı rızasıyla, şahitler huzurunda kıyılan nikâhla tesis edilir. Nikâh iki gönlün birleştiğinin, can yoldaşı ve hayat arkadaşı olduğunun ilanıdır. Nikâh akdiyle eşler, birbirine karşı sevgi, saygı, sadakat, sabır, şefkat ve merhameti şiar edineceklerinin sözünü verirler. Varlıkta yoklukta, sevinç ve hüzünde her daim birbirinin yanında olacaklarını kabul ederler.

KIYMETLİ MÜSLÜMANLAR! Evliliğin ilanı olan düğünlerimizde asıl olan tevazu ve sadeliktir.  Gösteriş, aşırılık ve israftan uzak olmaktır. Ne var ki günümüzde evlilik için yapılan gereğinden fazla harcamalar, aileleri sıkıntıya sokmaktadır. Eşlerin yuva kurarken ağır bir borç altına girmeleri, huzur ve mutluluklarına engel olabilmektedir. Hayatlarının en güzel zaman dilimi, maddi kaygılar nedeniyle huzursuzluk ve zorluk içerisinde geçirebilmektedir. Hatta bundan dolayı kimi evlilikler ya başlamadan bitmekte ya da zamanla ayrılıkla sonuçlanabilmektedir.

 ÖYLEYSE AZİZ MÜMİNLER! Evliliğimizin her safhasında Rabbimizin rızasına, Peygamberimizin sünnetine uygun hareket edelim. Evlatlarımızın yuvalarının temelini Besmele ile atalım. Düğün yaparken İslam’ın emir ve yasaklarına riayet edelim. Mahremiyet sınırlarını ihlal etmeyelim. İnsanın sağlığına ve saygınlığına zarar veren her türlü haramdan uzak duralım. Toplumun huzurunu bozan, çevreyi rahatsız eden, insanların canına ve malına zarar veren tutum ve davranışlardan kaçınalım. Rabbimizin her an bizi görüp gözettiğini, yaptığımız her şeyden mutlaka hesaba çekçeğini unutmayalım.” 

 Evet, Allah rızası için yapılan her amel rahmet ,bereket, huzur ve mutluluktur. Rabbim biz aciz kullarını hep aziz ve muhterem eylesin rahmetini ve merhametini esirgemesin. Şükrü, fikri ve zikri ihmal etmememiz temennisiyle sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *