KAVRULUYORUZ !

274

Yaz aylarının en sıcak günlerini “Eyyâm-ı Bahur “ günlerini yaşıyoruz.  

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklarda tabir-i câizse âdeta kavruluyoruz. Rüzgâr bile esmiyor, esse de sıcak esiyor. Evlerin içerisi dışarıdan çok daha serin.

☆☆

Kadim kültürümüzde Temmuz’un sonu ile Ağustos’un ilk yarısına denk gelen boğucu ve aşırı sıcak günler “Eyyâm-ı Bahur “ diye ifade edilir.

Bu yıl ki “Eyyâm-ı Bahur “ günleri öncekilerden çok daha sıcak, çok daha bunaltıcı. Yaprak kımıldamıyor.

Günün 10:00 ilâ 16:00 saatleri arasına dikkat çekilerek yaşlı, rahatsız ve küçük çocukların mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları, çıkılacaksa da güneşte fazla kalınmaması, bol sıvı özellikle de su tüketilmesi hekimlerce tavsiye ediliyor.      Aman dikkat !

☆☆

Ve maalesef, her sene olduğu gibi, yine ciğerlerimizi yakan orman yangınlarıyla boğuşuyoruz.

Kurban Bayramı öncesi başlayan bu yangınlar artarak devam ediyor. Her söz açıldığında Hatay’dan Çanakkale’ye sahil boyu diye ifade ettiğimiz orman yangınları hedef büyüterek yurdun dört bir yanını sardı.     Son 10 günde 40 şehirde 203 yangın!  Diyarbakır’dan Tekirdağ’a  kadar her yer alev alev !

☆☆

Binlerce.. Yüzlerce hektarlık güzelim ormanlarımızın, hatta tarım arazilerimizin gözümüzün önünde yok olup gidişini, korku tünelinden geçiyormuşcasına  televizyon ekranlarından izliyoruz.

Yanan yalnız ormanlarımız mı ? Elbette değil. İçerisinde ki binlerce yaban hayatı.. Tarım arazileri, yerleşim alanları.. Ve, akla gelen gelmeyen ne varsa kül olup gidiyor.

Yetkililer, orman ve arazi yangınlarının yüzde 90ı  insan kaynaklı diyor. Çıkan bu yangınların kahir ekseriyetinin “masum” ve “doğal” olduğuna da artık kimse inanmıyor.

Bu arada; ilimiz merkez Akoluk köyü Beş Çeşmeler mevkiinde çıkan orman yangını  Kütahya ve Eskişehir ekiplerince zamanında müdahale ile büyümeden söndürüldü. Şehrimize geçmiş olsun. Allah beterinden korusun.

☆☆

Ağustos’un yarısı yaz, yarısı kış !

Ege ve Orta Anadolu’da ki bir çok şehirde olduğu gibi Kütahya ‘da da halk arasında sıkça kullanılan ortak deyimler var. “Ağustos’un yarısı yaz, yarışı kış.. “Anıza bastın kara bastın” bunlardan ikisi.

Bu sıcaklardan çokça da şikâyetçi olmamak lâzım.

Ne olur ne olmaz !  Siz gene de Ağustos’un ikinci yarısı için ceket, mont, hırka ve kazaklarınızı şimdiden hazırlayın. Bizden söylemesi.

Sağlık, afiyet ve esenlikler dilerim.

                         _______




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *