KSBÜ EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DOKTORLARINDAN BÜYÜK BAŞARI: MUCİZE AMELİYAT İLE OLMAZ DENİLEN OLDU

1603

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde birden fazla branştan çok sayıda uzman ekip zorlu bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdi. Operasyona dahil olan hekimler dünyada sayılı merkezde yapılan zor bir ameliyat ile olmaz denileni oldurarak hastayı hayata döndürdü.

Tavşanlı’dan 59 yaşındaki hastanın ciddi ağrılarla kendilerine başvurduğunu belirten Üroloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Güven Kartal, “Hastanın sağ böbreğinde büyük bir tümörü vardı. Bu tümör vücudunun en büyük toplardamarına yapışmış ve içinde pıhtı oluşturmuş kalbe kadar uzanıyordu. Ölümcül bir hastalıktı.” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA’DA OLMAZ DEMEYİ BIRAKALIM’

Ameliyatın çok riskli ve ölümcül olduğunu bildiklerini ifade eden Kartal, “Hastayı yüksek riskler konusunda bilgilendirdik, deneyimli bir hocalarımızla görüştük. Ciddi bir hazırlık yaptık. 9 saatlik ameliyata girdik. Evet böbrek tümörü vardı ama en önemli sorun hastanın vücudunun en büyük damarından kalbe kadar giden trombüs oldu. Kalbi durdurduk. Hastayı bir makineye bağladık. Çok şükür üstesinden geldik hastamız şu anda çok iyi durumda. Bu ameliyat dünyada sayılı merkezde yapılıyor. Bunu Kütahya’da yapmanın gururunu yaşıyoruz. Biz çalışarak başarmak, Kütahya halkına hizmet etmek istiyoruz. Kütahya’nın da daha talepkar olmasını istiyoruz. Çünkü maalesef Kütahya’da burada bir şey olmaz, o yapılmaz bu yapılmaz, ne gerek var gibi olumsuz bir algı var. Bu artık son bulmak” Dedi. Kartal, hastaya uzun ve sağlıklı bir ömür diledi.

‘HAYATA YENİDEN DÖNDÜM’

Doktora ciddi şikayetlerle geldiğini ifade eden Hasta Mustafa Koca, “Şu an çok daha iyi hissediyorum. Bana yeniden yaşama sevinci veren doktorlarımızın yüreklerine, ellerine sağlık.Ddoktorlarımızdan ve yetişmeleri için emeği geçenlerden allah razı olsun, başarıları daim olsun. Beni hayata döndürdükleri gibi başka kalplere de dokusunlar allah sağlık çalışanlarımızı başımızdan eksik etmesin” ifadelerini kullandı. 

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesine ağrılarla başvuran 59 yaşındaki Mustafa Koca, çok riskli ve çok zorlu bir ameliyat ile hayata döndü. Tavşanlı’da yaşayan hastanın sağ böbreğinde büyük bir tümör olduğunu tespit eden KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Güven Kartal, tümör vücudun en büyük toplardamarına yapışmış ve içinde pıhtı oluşturarak kalbe kadar uzandığını ifade etti.

CİDDİ BİR HAZIRLIK YAPILDI

ÇOK SAYIDA EKİP AMELİYATA GİRDİ

Ameliyatın bu şartlar altında yapılıp yapılamayacağını belirlemek için ciddi bir hazırlık yaptıklarını açıklayan Kartal, ekip halinde çalıştık. Ben ve ekibim, Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Ali İhsan Parlar, Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Faik Yaylak, Anestezi Bölümünden Prof. Dr. Canan Balcı ve yüksek deneyimli ekip arkadaşları ile ameliyata girdik. Çok zor bir ameliyat yaptık. Karnı ve göğsü tamamen açtık kalbi bypass ettik ve vücuttaki dolaşımı bir makine üzerinden sağladık. O sırada vücudun en büyük damarından böbrekten o tümörü ve tümör pıhtısını çıkardık. Tüm ekip ciddi bir çalışma yaptı. Çok şükür başarılı olduk” dedi. Hastanın durumunun şu an iyi olduğunu vurgulayan Kartal, “Hastalık çok yaygın gibi gözüküyor ama şu an da bu tümör yani böbrek kanserini alıp damarın içinden pıhtıyı da çıkarmak hastayı kansersiz hale getirebiliyor. Kendisini hayata bağlamış oluyoruz diyebilirim.” İfadelerini kullandı.

‘AYNI DURUMDAKİ ÇOĞU HASTA

OPERASYONA GİREMEZ KABUL EDİLİR’

Genç yaşta kabul ettikleri hastanın tek branşla tek anabilim dalıyla tedavi edilmesi çok zor olduğunu vurgulayan Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Ali İhsan Parlar, “Benzeri çoğu hatsa operasyona giremez kabul edilip kalan yaşam sürelerini tamamlayıp hayatlarını kaybediyorlar. Biz bu hasta genç olduğu için riskli de olsa ameliyat yapmaya karar verdik. Bunun içinde multidisipliner bir yaklaşım gerekiyordu. Bunun içinde 5 branş birleşip bir plan yaptık, Kalp Damar Cerrahisi, Üroloji, Anestezi, Perfüzyon Bölümü ve Genel Cerrahinden oluşan bir ekiple çalıştık. Tabii ki bir yandan da yardımcı personelin büyük ve görünmez bir gücü var.” Dedi. Ameliyat sırasında kalbin ve akciğerlerin işlevini yerine getirmesi için hastayı bir makineye bağladıklarını ifade eden Parlar, “O sırada kalp ve akciğerin işlevini bu makine sürdürüyor. Kalbin ve akciğerin görevini yaparak hastayı yaşatan o makine oluyor. Biz de o sırada kalbin üstündeki tümörü temizliyoruz. Daha sonra kalbe görevini geri veriyoruz kalp yeniden kasılmaya başlıyor. Akciğeri oksijenlendirmeye devam ediyor. Tüm bu süreci ve ameliyatı başarılı bir şekilde yönettik ve hastamızı sağlına kavuşturduk.” Şeklinde konuştu.

‘AMELİYATIN GÜVENLE TAMAMLANMASINI SAĞLADIK’

Uzm.Dr.Süleyman Camgöz, Araş.Gör.Oğuz Kayıkçı ve Araş.Gör.Ozan Güven ile ameliyata dahil olduklarını belirten Anestezi Bölümünde Prof.Dr.Canan Balcı, “Anestezi uzman doktorlarının hastanın ameliyatından önce, hemen anestezi veilmeden önce, ameliyatta ve sonrasında onun sürekli yanında olan kişiler olduğunu ifade etti. Ameliyatın güvenle yapılması için ekip olarak büyük çaba gösterdiklerine vur yapan Balcı, “Tüm ameliyat süresince hastamızın ağrı duyusunu, solunumunu, kan basıncını kontrol altına aldık. Ameliyat sonrası da güvenle hastanın yoğun bakıma alınmasını sağladık.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *