KRİZLER DE FIRSATLARLA GELİYOR

475

Enflasyonla mücadelenin uzun sürmeyeceğini en geç 2 yıl içerisinde bunun düzeleceğini dile getiren Genç Grup Şirketler Topluluğu CEO’su Kadir Görenli krizlerinde fırsatlarla geldiğini belirterek “krizde yatırım yapan ve proje yapan firmaların elindeki emtiayı 4’e veya 5’e katladığını görüyoruz” dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçtiğimiz günlerde politika faizini 7,5 puan artırarak yüzde 25’e yükseltti. Faiz artışı piyasa beklentilerinin üç katı oldu. Son üç aydaki faiz artışı 16,5 puanı buldu. Faiz artırımı kararının sektörü nasıl etkileyeceğini değerlendiren Genç Grup Şirketler Topluluğu CEO’su Kadir Görenli faiz artırımın şirketler açısından istenilen bir durum olmadığını ancak enflasyonun önüne geçilmesi için en doğru adımlardan bir tanesinin atıldığını belirtti.

‘FAİZ ARTIRMADAN ENFLASYONLA

MÜCADELE ETME ŞANSINIZ YOK’

Faiz artırımı kararını değerlendiren Genç Grup Şirketler Topluluğu CEO’su Kadir Görenli bu adımın bir daralma yapacağına vurgu yaparak “Sonuçta faizlerin yükselmesi istenen bir durum değil. Ancak enflasyonu da bir şekilde önlenmesi gerekiyor. Önlenmesi için de atılan bir adım bu. Ekonomi matematiğinde de bu var. Yani faiz artırmadan enflasyonla mücadele etme şansınız yok gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

‘BİZ BUNUN GEÇİCİ

OLDUĞUNU DÜŞÜYORUZ’

Kendileri açısından faizlerin yüksek olmasının sıkıntılı bir durum olduğunu belirten Görenli “Ama şu anda kredilerin durdurulmuş olması, az bir seviyede olması da bizim için sıkıntı. Ama Avrupa Birliği projelerinde buna yönelik bir önlem var. Orada projelere önceden bir avans ödemesi yapılıyor. Dolayısıyla avans ödemesi yapması biraz yatırımcının elini güçlendiriyor. Yatırımcının en azından kafasındaki finansman sorununu bir nebze çözebiliyor. O da bizim elimizi kuvvetlendiriyor. Tabii ki geçmiş dönemlere göre bu dönemde projeler biraz daha az. Biz bunun geçici olduğunu düşüyoruz. 1 ay ya da 1-2 sene içerisinde enflasyonla alakalı durum toparlandığında daha güzel olacaktır” şeklinde konuştu.

‘EMTİANIN 4’E VEYA 5’E

KATLADIĞINI GÖRÜYORUZ’

Günümüz şartlarında yaşanan ekonomik krizlerin de kendi içinde bir şans doğurduğuna dikkat çeken Görenli “Krizlerde fırsatlarla geliyor. Firmalarda bunun farkında. Şimdi mesela krizde yatırım yapan ve proje yapan firmaların elindeki emtiayı 4’e veya 5’e katladığını görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘EKİPMANLARININ HEPSİ EURO VE

DOLAR KURUYLA ÇALIŞIYOR’

Bu ekonomi döneminde düzlüğün yakın olduğuna inandığının altını çizen Görenli sözlerine şöye son verdi; “Çünkü kurun da baskılanması gerekiyor. Kur da çok ciddi anlamda ileri gidiyor. Sanayi tesislerindeki üretim ekipmanlarının hepsi Euro ve dolar kuruyla çalışıyor. İnşallah düzelince daha güzel günler olacak diye düşünüyorum.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *