‘KÜTAHYA TARIMDA MARKA ŞEHİR OLMAYI HAK EDİYOR’

416

Kütahya’nın, Türkiye’nin gıda arzını temin eden önemli şehirlerden biri olduğuna dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kütahya tarımsal üretimde marka şehir olmayı hak ediyor.” Dedi.  Şehirdeki en büyük sorunu arazilerin çok parçalı olması olarak açıklayan Bakan Yumaklı, 2023 sonuna kadar 370 bin dekar arazin daha toplulaştırılacağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Genel Merkezi tarafında Türkiye genelinde düzenlenen Şehir Buluşmaları Programı’nın Kütahya ayağında Bengisu Sosyal Tesislerinde basın toplantısı düzenledi. Programa AK Parti Kütahya Milletvekilleri Adil Biçer, Mehmet Demir, İsmail Çağlar Bayırcı, İl Başkanı Mustafa Önsay, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve basın mensupları katıldı.

‘TARIMDA İHRACATI ARTIRMALIYIZ’

Kütahya’nın aynı zamanda bir tarım şehri olduğunu ifade eden AK Parti İl Başkanı Mustafa Önsay, “Nüfusumuzun yüzde 40’a yakını kırsalda yaşıyor. Şehir nüfusumuzun yüzde 30’u da hala köyleri ile ilişkilerini devam ettiriyor, tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor.” Dedi. 3,4 milyon metrekarelik tarımsal alanının 3,1 milyonunun işlendiğini dile getiren Önsay, “Gayri safi milli hasılada Türkiye’de 39. Sırada üretimimiz var. İhracat noktasında ise 71. Sıradayız. Bunu artırmak için şehrimizin tarımsal faaliyetlerini daha kaliteli daha verimli hale getirmemiz gerekiyor.” Dedi. Simav’daki Jeotermal Sera OSB ile ilgili girişimlerin Kütahya için önemli dönüm noktalarından biri olacağını ifade eden Önsay, köyler ve ilçelerde toplulaştırma işlemlerinin devam ettiğine değindi. Altıntaş’ta belli bir bölgede daha toplulaştırma işleminin başlayacağını açıklayan Önsay, uygulamanın artacak devam edeceğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı’nın yüzde 57’sinin orman, yüzde 36’sının tarım alanı olarak kullanılabildiği bir şehre ziyaretinin önemine değinen AK Parti Kütahya Milletvekili Mehmet Demir, Kütahya için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Kütahya’nın hem bir tarım, hayvancılık ve orman şehri hem de bir sanayi şehri olduğunu belirten AK Parti Kütahya Milletvekili Adil Biçer, “Sayın Bakanımız ilimizin tarım, hayvancılık ve orman potansiyelinin farkında. Bakanlığımız da Kütahya’yı hiçbir zaman göz ardı etmiyor ve bize her alanda destek veriyorlar.”dedi. AK Parti iktidarının tarım ve hayvancılık adına çok ciddi destekler yaptığına değinen AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, Kütahya’nın tarımsal ve hayvancılık alanındaki desteklemelerden payını aldığını vurguladı.

‘TÜRKİYE’NİN GIDA ARZINI TEMİN EDEN BİR İL’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde düzenlenen Şehir Buluşmaları Programı’nın Kütahya ayağında Kütahya’nın tarım potansiyelinin geliştirilmesi adına atılacak adımları anlattı. Tarımda arz güvenliğini temin eden illeri tek tek ziyaret ettiklerini belirten Bakan Yumaklı, “Kütahya da bu konuda en önemli illerimizden bir tanesi. Kütahya sessiz sakin ama güçlü bir şehir. Önemli doğal zenginlikleri bitkisel ve hayvansal üretim konusunda Kütahya’nın büyük avantajları var. Her şeyden önce lojistik avantajı var. Lojistik olarak harika bir konumda, önemli illere hızlıca ulaşabilir bir noktada. Bu yüzden ülkemizin önemli bir sebze meyve üretim merkezi olmaya talip bir il.” Dedi.

‘TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ 4,1 MİLYARA ÇIKTI’

Kütahya’nın tarım sektöründe marka olması yolunda mutlak surette Bakanlık katkılarının olması gerektiğine değinen Bakan Yumaklı, “Biz bakanlık olarak Kütahya’nın tarım orman ve su potansiyelini verimli bir şekilde kullanması amacıyla hibe desteği ve yatırımlara imza attık bundan sonra da artırmaya devam edeceğiz.” Dedi. Kütahya’da bitkisel üretimin yüzde 67, büyükbaş hayvan varlığı yüzde 45, küçükbaş hayvan varlığı yüzde 27 arttığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, Kütahya’nın küçükbaş hayvan varlığının artırılması konusunda çok da ciddi bir potansiyeli olduğuna dikkat çekti. Kütahya’nın Tarımsal üretim değerinin de 4,1 milyara çıktığını açıklayan Yumaklı, tarımsal sanayinin varlığının da ürünlerin işlenmesi ve depolanmasında önemli avantajlar sağladığına değinerek Simav Jeotermal OSB’nin önemine dikkat çekti.

‘370 BİN DEKAR ARAZİ DAHA TOPLULAŞACAK’

Kütahya’nın tarımsal üretimde marka şehir olmayı hak ettiğine dikkat çeken Yumaklı, bu yüzden bakanlık olarak şehri çok daha ileri götürecek planlamaların içerisinde olduklarını vurguladı. Kütahya’daki en büyük sorunu arazilerin çok parçalı olması olarak açıklayan Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı: “Fizibil üretimin önündeki en büyük engel bu. Şu ana kadar 450 bin dekar alanda toplulaştırma çalışması yapılmış ama 2023 yılının sonuna kadar 370 bin dekar arazin toplulaştırma işlemlerine ihaleleri tamamlanarak başlanmış olacak böylelikle Kütahya’nın tarım arazisinin yüzde 75’i toplulaştırılmış olacak. Elbette ki hedefimizi yüzde yüzünün toplulaştırılması.”

‘ŞEHRİN 3’TE BİRİNDE 24 BİN ÇİFTÇİ ÜRETİYOR’

Son dönemde bütün ülkelerin günün sonunda ambarın anahtarının sahibi olmanın milli güvenlik meselesi olduğunun farkına vardığını belirterek sözlerine başlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Son 21 yılda rekabet gücünün artırılması için AK Parti hükümetleri büyük işler yaptı. Kütahya’nın yüzölçümün 3’te birlik alanında 24 bin çiftçimiz emek ve alın teri ile ürün üretiyor.” Şeklinde konuştu.

Son 21 yılda Kütahya’ya yapılan destekler hakkında bilgi veren Bakan Yumaklı, “Kütahya’ya 10 milyara yakın tarım, orman, su alanında destek verildi. 168 tesisi hizmete alındı, 20 baraj 7 gölet ve bir yeraltı depolaması ile yıllık 146 milyon metreküp su depolama hacmine ve kapasitene sahip olduk. 21 sulama tesisi ile 184bin dekarlık arazinin sulanması mümkün sulamaya açılan arazilerin ekonomiye yıllık yaklaşık 1 milyar gibi bir katkısı söz konusu. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında Kütahya’da Bin 164 proje desteklendi ve bunun da bedeli 130 milyon TL. Yine yetiştiricilerimizin ekonomik hayvancılık yapmaları için yapmaları için yaklaşık 66 bin dekarlık alanda mera ıslah çalışmaları tamamlandı. Hayvan sayılarının artırılması da çok önemli Kütahya için hayvan sayışa da son 21 yılda 6 kat artarak 48 bine çıkarıldı. Yaklaşık yüzde 56’sı orman örtüsüne sahip Kütahya’da sürekli olarak orman yenileme ve gençleştirme faaliyetleri devam ediyor. 188 milyon fidanın da toprakla buluşturuldu. 24 bal ormanı kuruldu. Arılı kovan varlığı da 23 bine’e çıkmış oldu. Orman köylülerimiz için ORKÖY kapsamında da 400 milyon TL’ye yakın hibe ve destek kredi ile 3 bin 148 proje Kütahya’da desteklenmiş oldu.” ifadelerini kullandı.

‘TARSİM’İ MUTLAKA YAPTIRIN’

Tarım Sigortası TARSİM kapsamında Kütahya’da 2006 yılından bu yana 400 bin poliçe düzenlendiğine değinen Bakan Yumaklı, “Bu poliçelerin yarısını bakanlığımız karşıladığı için 104 milyon TL’lik prim desteği verildi. Elbette ki gönül hiç zarar olsun istemez ama oluşan zararlar içinde 67 milyon TL’lik tazminat ödenmiş oldu. İklim değişikliğinin etkilerini kestirmek çok zor ülkemizin ve dünyanın son dönemde yaşadığı afetler de gözler önünde 1 yıllık emeğin bir anda yok olması söz konusu olabilir. Bunların oluşturduğu zararı en azından telefi edebilmenin yolu sigorta bu yüzden ben buradan üreticilere TARSİM’i yaptırmalarını istirham ediyorum.” Dedi.  

‘KÜTAHYA’NIN SICAK SUYUNU TARIMA KAZANDIRACAĞIZ’

Tarım alanların kayıtlılığının artırılmasının Kütahya’daki en önemli gündem maddelerinden bir tanesi olduğuna değinen Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı: “Jeotermal özelliğini tarımsal üretime kazandırmak istiyoruz. Yavaş giden seyri var. Hızlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Simav’ a özel bir ziyaret yapacağız oradaki OSB’nin kurulması çalışmalarını yerinde inceleyeceğiz. Bu sene sonuna kadar 30 bin dekar alanda 20 milyon fidanı Kütahya toprakları ile buluşturmuş olacağız. 3 orman parkını kuracağız. Doğa turizmi için Türkmen dağı ekoturizm projesi kapsamında 54 km’lik bir eko turizm ortasının belirlenmesi söz konusu. Bal ormanı çok önemli 2 bal ormanı daha Kütahya’ya tesis edilmiş olacak.  ORKÖY kredileri kapsamında 113 aileye 25 buçuk milyon TL’lik ORKÖY kredi ve hibe desteği sağlanmış olacak. Kütahya’da orman köylülerimize ek gelir sağlamak için 6 köyde 160 dönüm alanda badem, kestane, fıstık çamı, palamut mesesi gibi gelir getirici Türklerden 12 bin adet fidanın toprakla buluşması sağlanmış olacak. Emet tavsamalı ve merkezdeki maden işletmelerin üretimini tamamlamasıyla bin 640 dekar alanlık geri alınarak 412bin 500 fidan ile ağaçlandırıldı.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *