“DİL VAR BAL GETİRİR DİL VAR BELA”

509

 Diyen atalarımız dilin önemini anlatarak konuşmamıza özen göstermemizi öğütlüyor. Biz insanlar bireysel ve toplumsal ilişkilerde konuşarak iletişim kurarız. Ama bunu yaparken karşısındaki kişinin durumunu, konumunu, içinde bulunduğu toplumun sosyal ve siyasal yapısını, gelenek ve göreneklerini ve tabii manevi değerlerini de göz önünde bulundurmak zorundayız. Bunları ötelersek, değerlerini örselersek bu alicenap milletimizde bizi öteler. Sittin senedir iktidar yüzü göremeyenlerin sebebi bu olabilir mi? Eğer bal tadında değil ağzımıza her geleni söylersek başımıza bela buluruz kıymetimizi yitiririz. Yani insan ne bulursa dilinden bulur. Ecdadımız ” Kelamından olur malum kişinin kendi miktarı” sözünü boşuna söylememiş.

 Seçim çalışmaları ve adayların konuşmaları tüm hızıyla devam ettiği bu süreçte sayın adaylar namlı olmak, rakiplerini geride bırakmak için çeşitli vaatlerde bulunacaklar. Bu onların en demokratik hakkıdır ama başkalarını da rencide etmeye, küçük görmeye hakları yoktur. Mesajını ileteceksen doğru vereceksin yanlış anlamaya sebep olacak bir durum kendi aleyhine olacaktır. Özelliklede siyasiler ve tabii adaylar diline mukayyet olmalı, rakiplerini rencide edecek söylem ve eylemlerden kaçınmalılar. Toplumda kabul görme ihtirası başkalarınca tuzağa itilme ihtimalini artıracağından etrafına ve laflarına dikkat etmeliler. 

 Bu vetirede bazı adaylar ve kişiler ” reklamın iyisi kötüsü olmaz” düşüncesiyle toplumun beklentilerine cevap verme yerine kendini överek, başkalarını lafla dövmek isterler. Evet bizim halkımız güçlü belagatten hoşlanır ama kendini övenden pek hoşlanmaz. Zira” Övüngen adam en sonunda önüne bakar” yani mahcup olur.  Ne olduğumuzun değil ne olacağımızı düşünmeden, başkalarının bizi nasıl göreceğini tefekkür etmeden yapacağımız bir konuşma bazen hoş karşılanmaz tepkiye sebep olabilir. Hitabetimiz, uçuk kaçık vaatlerimiz kişiliğimizi yansıttığı için verilecek cevapları da, eleştirileri de dikkate almalıyız söylenen sözlere ve gelecek tepkilere hazır olmalıyız. Düşüncesizce söylenen bir söz partisine olduğu kadar kendisinde zarar verir. CHP Belediye Başkan adayı Sayın Eyüp Kahveci’nin, ” Tüm adaylar benim yarım etmez” sözü gibi.

 Yazıma bir atasözüyle başladım ve yine bir darbımeselle bitireyim ” İyi söylersen iyi işitirsin, kötü söylersen kötü işitirsin”. Bu söz olumsuz iletişimin neticelerinin neler olabileceğini açıklamaktadır vesselam. Kesin hükümlerden kaçınmamız temennisiyle sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *